marți, 5 iunie 2012

Ai cui sunt banii?



Elena Udrea ne spune că ea i-a dat lui Mazăre banii pentru nu ştiu ce pasarelă construită prin Mamaia. I-o fi dat. Numai că n-a dat de la ea, deci nu e zul să se umfle în cur mai mult decât este cazul, pentru simplul motiv că banii nu i-a dat  din poşeta ei Vuitton, ci din banii publici. Banii ăia nu erau proprietatea ei, să facă ce dorea cu ei. 

Această mentalitate cretină ne-a adus aici. Fiecare ministru, fiecare preşedinte de consiliu judeţean, fiecare primar consideră bugetul public moşia lui, de care poate dispune cum vrea pixul lui. Nu există criterii clare de cheltuire a banilor publici. Aşa s-a construit un sistem clientelar. Câtă vreme pixul Udrei scria la greu cecuri, madam avea ditai curtea de adulatori. Acum abia îşi mai aminteşte cineva de ea, în general jurnalişti pe care i-a plătit şi-i mai plăteşte, doar ea ştie cum. Ştiţi cum e "Cât eşti în treabă, toţi te întreabă!" 

Acum Udrea trebuie să înveţe şi cum e când nu mai este "în treabă". Deşi acum ar fi cazul să o întrebe unii de pe la DNA şi ANI, fie şi numai pentru felul discreţionar în care a cheltuit banii publici. Dar cine s-o facă, de vreme ce la Cotroceni e încă în treabă protectorul ei? Care protector trebuie să se obişnuiască şi el cu proverbul mai sus citat. 

Dacă Ponta vrea să facă ceva în domeniul ăsta, trebuie să pună în funcţie nişte criterii clare după care se alocă banii către autorităţile locale, şi un sistem de ierarhizare a cheltuielilor publice. În care panseluţele şi băncuţele să fie la "şi altele", nu pe primul loc. Altminteri parcă îl aud pe urmaşul Udrei spunând că nu ştiu ce inutilitate e făcută cu banii daţi de el... 

Un comentariu:

Karakas spunea...

Ei, asta este o meteahna romaneasca. In democratiile consacrate, orice functionar, de la portar la ministru intelege ca banii de care dispune institutia sunt bani publici, nu sunt ai lor personali. Desi sunt si aici cazuri de coruptie si de mismanagement, totusi astea sunt foarte rare (cel mai recent cazul ORNGE, firma cu elicopterele sanitare finantate public). De la Vladica la Opinca, functionarii canadieni nu isi permit sa spuna ca "ei dau bani", atunci cind aloca fonduri publice pentru diverse proiecte.

Ministrii romani, fiecare din ei, ar trebui sa aiba pe agenda lor cu prioritate un punct cu asemenea instructiuni pentru toti functionarii care aloca fonduri publice, anume sa nu declare public ca "ei personal aloca fonduri".

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...