Un băsescu cu cont pe Twitter, preşedintele Estoniei, îl face albie de porci pe Paul Krugman, care a avut "nesimţirea" să se îndoiască de performanţele economiei estoniene. În loc de argumente, înjurături, remarci cu tentă rasistă, în dulcele stil est-european. Mai lipsea să-i ceară să se urce pe masă, să-i arate el ce şi cum lui Krugman! De fapt, ce spusese Krugman cu un grafic a deranjat multă lume din turma avocaţilor "austerităţii": Estonia nu e chiar exemplul fericit ales pentru a e demonstra că "austeritatea funcţionează", că economia îşi poate reveni şi fără cheltuieli publice.
băsescu n-are cont pe Twitter, deci el îi înjură pe ăia din Parlament prin intermediul "scrisorilor deschise". Şi le cere să grăbească adoptarea Tratatului de Stabilitate Fiscală, taman când madam Merkel şi alţii ca ea încep să aibă îndoieli că Tratatul ar rezolva ceva. Mişto, nu? Un geniu economic, Pulimea Sa!
Bă, ne lăsaţi?!
5 comentarii:
Tratatul respectiv nu va rezolva mare lucru daca este insotit si de prevederi care sa rezolve chestiunea datoriilor publice ale tarilor membre, a sistemului bancar european, si a monedei unice. In special, el nu are cum sa ajute la rezolvarea crizei, daca Germania doamnei Merkel, si in general statele bogate ale UE nu sprijina cu solidaritate tarile care au probleme, sa iasa din plasa. Evident, persistenta lui Basescu sa se arate mai european decit oricine este tipic romaneasca. Mai ales ca Romania nu este in zona EUR (si nici nu ar trebui sa fie pina cind are avantaje pe termen lung).
Dupa parerea mea este ca nu poate fi
asemanata austeritatea estonilor si cea a "Pulimii sale" care a taiat tot si astepta sa apara un miracol sa ne salveze.La estonieni s-au luat masuri de a taia cheltuieli inutile si au aparut niste rezultate.Dl.Krugman sa se uite in ograda lui ,ca nu toate stau minunate,ca sa-si permita sa ia in "raspar" pe estonieni,si dupa reactii sa vina cu demonstratii grafice.Presedintele estonian i-a raspuns
laureatului Nobel(pe care m-a lasa rece teoriile sale)si i-a spus ca estonieni sunt priviti ca niste "paria" si descrierea estonienilor este descrisa in cuvinte colorate.In afara de "cur"(naturalia non sunt turpia)n-am vazut decat un om indignat ca"rade ciob de oala sparta"De parca teoriile lui Krugman sunt culmea sperantei economiei vestice.
...ca tratatul _singur_ ar rezolva ceva... In good old classical way... Poate ne trebuie o alta paradigma, dar in astfel de lucruri nu se poate intoarce foaia si schimba cap-compasul just like that. In economie, vedeti si dvs., in afara de vreun razboi-surpriza, se iau viraje largi.
Cit despre povestea cu presedintele (the who?) Estoniei (mare model de succes) vs. Krugman (nobelizat cu miopie, ca a luat premiul fara sa fi vazut la orizont criza), nu pot comenta.
Prietene, nimeni n-a văzut criza, pe bune! Lasă-l pe Roubini! Şi nici nu avea cum vedea cineva care nu era insaider. Pentru că nu e o criză a economiei reale(abia acum, la cinci ani de la evenimentele din 2007, se transformă în aşa ceva), ci a sistemului fiscal paralel, netransparent şi fără control. Cine ştia cum s-ai tăiat feliile din creditele ipotecare dubioase, cum au fost amestecate printre unele aparent bune, cum au infectat pe toată lumea?
Ceva au bănuit mulţi, inclusiv Krugman. Dar ei plecau de la costurile războaielor americane, şi de la altele, mai pământene.
Acum ca sintem dupa evenimente (de fapt, intre evenimente), putem spune ca se vedeau zorii crizei mijind de la sfirsitul anilor '80. Nu de pe la noi, ce-i drept, dar altii erau deja pina la git (americanii) sau pina la briu (nemtii) pe vremea cind noi ne "euforizam" cit puteam. Foarte inconstient si complet nejustificat la nivel individual, parerea mea.
Toti au vazut criza, dar n-au recunoscut-o, sau mai bine zis, si-au scuipat in sin ca babele si s-au rugat sa ne fereasca Dumnezeu.
Am vazut un film simpatic despre inceputurile crizei, "Too big to fail". Nu stiu cit sint de exact descrise situatiile, dincolo de romantarea inevitabila, dar daca macar 10% e adevarat din ce s-a vazut/auzit despre fenomen, atunci e ca in "Cronica unei morti anuntate". Toata lumea stia...
Trimiteți un comentariu