miercuri, 30 iulie 2008

Schimbarea la faţă a lui Băsescu?
De vreo două zile se speculează intens pe tema schimbării la faţă a lui Băsescu. Totul a plecat de la declaraţia de presă de luni, privitoare la inundaţii, când tonul adoptat a fost extrem de moderat, fără critici la adresa guvernului. " Acesta este principalul lucru pe care am dorit să îl fac, un apel la solidaritate. De asemenea, sper că nimeni nu va politiza evenimentul. Dar vreau să spun că prezenţa oamenilor politici este necesară în momentul de faţă printre cei afectaţi de inundaţii. Aceşti oameni au nevoie să îşi vadă deputaţii, senatorii, vorbind cu ei şi dându-le asigurări că nu vor fi uitaţi sau abandonaţi de autorităţi", a fost, în esenţă, mesajul transmis.
A urmat vizita de ieri, din Moldova, când iarăşi Băsescu nu a profitat de ocazii, şi nu au fost deloc puţine, pentru a da copite Guvernului. Mai degrabă a dat vina pe Dumnezeu pentru tot ce s-a întâmplat. Nici după şedinţa de Guvern de dimineaţă, la care s-a auto-invitat, nu a profitat de ocazie pentru a-şi face imagine. E drept că nici premierul, nici alt membru al Guvernului, nu au comentat pe marginea subiectului.
De aici au început să curgă tot felul de speculaţii, cele mai multe ducând spre încercarea lui Traian Băsescu de a face pace cu PNL şi de a găsi parteneri de alianţă guvernamentală partidului său de suflet, PD-L. Un partid care a gustat din plin "deliciile" izolării politice, şi care vede clar acum că strategia de a miza totul pe "locomotiva" Băsescu este una perdantă.
De fapt, problema PD-L este nu cum să obţină un scor electoral care să-i permită să facă singur guvernul, că nu se poate(lucru confirmat şi de sondajul comandat de PNL şi apărut pe blogul lui Ioşka în această dimineaţă) ci cum să găsescă o formulă prin care să revină la guvernare. Indiferent de mijloace şi în ce formulă de alianţă. Întrebarea este: de ce tocmai acum ia cunoştinţă Traian Băsescu de impasul în care a dus PD-L? Răspunsul îl găsim în scorul de la locale şi în disoluţia "grupului de la Cluj".
PD-L a fost relativ liniştit în privinţa posibilităţii revenirii la guvernare, din două motive: scorul din sondaje şi influenţa "grupului de la Cluj" asupra lui Mircea Geoană, influenţă care ar fi garantat, în cazul unui succes relativ al PSD la parlamentare, o alianţă de guvernare PSD-PD-L. Cu sau fără UDMR. Rezultatele dezamăgitoare ale PD-L din alegerile locale, scoaterea definitivă din jocul politic intern din PSD a "grupului de la Cluj" şi consolidarea de fapt a alianţei informale dintre PSD şi PNL, vizibilă cu ocazia desenării circumscripţiilor uninominale, care a defavorizat masiv PD-L, au aprins toate becurile de alarmă atât la Cotroceni, cât şi la Modrogan.
Cel care, prin modul în care a gestionat deciziile PD-L din ultimii patru ani, şi care este vinovat de izolarea politică a PD-L, Traian Băsescu, este pus acum în situaţia de a lipi la loc cioburile defunctei Alianţe "Dreptate şi Adevăr". Şi atunci, călcându-şi pe inimă, face unele gesturi în direcţia PNL. Şi apoi, mai are un interes: menţinerea lui Daniel Morar în fruntea DNA.
Putem pune pariu că în spatele acestei încercări de împăcare sunt "naşii" Alianţei D.A., adică acele organizaţii fanatizate ale "societăţii civile" care urăsc profund stânga şi PSD şi au găsit în Traian Băsescu instrumentul răzbunării. Paranoia lor este la paroxism, cu atât mai mult cu cât, după câteva scandaluri cu expunere mediatică intensă, vezi cazul expoziţiei organitată de ICR la New York, aia cu puţulici, svastici şi alte oribilităţi şi cel al manifestării organizată de acelaşi ICR la Berlin, cu participarea a doi turnători ai Securităţii, câţiva lideri ai ei sunt uşor pe făraş.
Şi mai e o explicaţie, una mult mai gravă, prin consecinţe: PD-L şi Traian Băsescu nu şi-au plătit datoriile faţă de sponsori, cei care au aruncat cu banii în campaniile din 2004, la Referendumul de anul trecut şi în campania de la locale, din mai 2008. Dacă nu revin la guvernare, pedeleii vor suferi amarnic, iar Traian Băsaescu îşi poate lua adio de la realegerea pentru un nou mandat, adică de la încă cinci ani de imunitate. De care are nevoie ca de aer!
Motiv să ne întrebăm, odată în plus, cine conduce de fapt, România, şi cine ia deciziile politice în locul liderilor formali? Şi în aceste condiţii, ce valoare mai are votul şi voinţa cetăţenilor, când cei care decid sunt abonaţii la ţâţa Bugetului de Stat?
Aşa încât nu vă grăbiţi să salutaţi schimbarea la faţă a lui Traian Băsescu. Nu face de bună voie pe "porumbelul păcii" , ci pentru că este strâns cu uşa de cei care au făcut posibilă cariera sa politică şi au alimentat-o cu bani, au susţinut-o în presă şi mediile electronice, au cumpărat susţinerea unor intelectuali proeminenţi şi au corupt conştiinţa reprezentanţilor "societăţii civile". Este acelaşi Traian Băsescu, dar cu spatele la zid. Când dă întrega măsură a mizeriei morale şi a lipsei sale de caracter.
UPDATE: Băsescu a primit şi jucăria pe care şi-a visat-o. Cu 5 la 3 Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a votat organizarea unei Sesiuni Extraordinare a Camerei, cu un singur punct la ordinea de zi: execuţia celor doi pesedişti, Năstase şi Mitrea. Cei cinci care au votat "pentru" sunt de la PNL, trei, de la UDMR, unul, de la PRM, unul. Dacă informaţiile pe care le deţin sunt corecte, PD-L a lipsit de la şedinţă. Concordia portocalie devine un fapt împlinit, sau e doar de faţadă, un simplu armistiţiu? E cumva efectul sondajului pomenit de Ioşka? Ce s-a discutat la întâlnirea în doi dintre Băsescu şi Tăriceanu, din deschiderea şedinţei de Guvern de ieri? Şi de ce a fost stabilită ca dată 13 august, când sunt prea mici şanse de a se întruni cvorumul, şi cu atât mai puţin cele două treimi necesare aprobării cercetării penale a celor doi?
Ce se joacă, de fapt? PNL vrea să scape de presiunile PSD, pentru că are de gestionat probleme economice, care nu rimează cu cererile de măsuri sociale, cereri care condiţionează sprijinul dat de pesedişti Guvernului Tăriceanu? Tăriceanu joacă la două capete? Şi-a asigurat un anumit "confort", care înseamnă şi un soi de imunitate după încetarea mandatului?
Şi mai e ceva: cât de inteligentă este această mişcare politică, în condiţiile în care ai o problemă economico-socială cât casa, efectele inundaţiilor? Când pe agenda publică este ceva, şi pe agenda politicienilor cu totul altceva, rezultatele se vor vedea la vot...
PS: jalnică încercarea de a strecura pe ordinea de zi şi un punct legat de inundaţii. Jalnică şi josnică! Pentru că Radu Ruşanu, cel care a anunţat rezultatul votului, a vorbit despre UN SINGUR punct pe ordinea de zi a Sesiunii Extraordinare. După aproape o oră iese şi Bogdan Olteanu, anunţând două puncte pe ordinea de zi! Nu repari o gafă cu o altă gafă!

8 comentarii:

Anonim spunea...

Si atunci la ce i-a mai pus pe pedisti sa caute exitul de la guvernare, mai ales ca mare parte din ei chiar se simteau confortabil cu Calin ?! Intrebare retorica, evident. Aceasta cumintenie impaciutorista si eu cred ca are legatura mai mult cu resursele de campanie si bonitatea pe care trebuie sa o prezinte "investitorilor". Ca aia care sunt noii feldwebeli la cejeuri nu apuca sa produca cat trebuie pana la alegeri...

Anonim spunea...

Limba severo-avrameasca: "era nevoie ca aceia care au stat pe margine sa se implice. Era nevoie de sange proaspat, de idei noi, de onestitate in politica, deoarece clasa politica a intrat intr-un blocaj foarte serios, care si-a epuizat resursele". Deci care va sa zica blocajul si-a epuizat resursele...aferim Avramescule, ca de onestitate nu ne indoim. Si succes, c-am auzit ca negocierile intra-judetene te-au pus pe un colegiu eligibil la Senat. Ma rog, ceva mai eligibil decat colegu`...

Anonim spunea...

Desmond, succesul sau insuccesul celor doi NU mă interesează! Dar dacă vor fi aleşi, avem o problemă cu ideile lor, mai ales în ceea ce-l priveşte pe Avramescu. El are de răzbunat nişte umilinţe, pe care le-a cerut, în paranteză fie spus. Sever Voinescu mi se pare mai liniştit, deşi nu poţi şti ce-l roade şi pe el...
Sigur, n-or să facă mulţi pureci, dar e suficient s-o ţină tot într-un scandal timp de patru ani. Şi apoi PD-L are la rândul lui multe de răzbunat!
Un populism radical, definit ideologic de unul precum Avramescu este fix ce nu ne trebuie. Şi aşa e prea multă ură şi vrajbă în societatea noastră, neomogenă, fragmentată, polarizată şi destul de radicalizată pentru a vibra la un nou soi de "luptă de clasă". Totul e să-i oferi "duşmanii"! Oricine a fost de cealaltă parte a baricadei faţă de Băsescu şi de PD-L se poate trezi în groapa cu lei.

Anonim spunea...

E posibil ca scopul indulcelii sa fie limita la persoana lui Basescu. Posibil sa fi priceput ca scandalul cu Tariceanu e nu mai produce intentii de vot, ci dimpotriva. Atunci exista alternativa construirii unei imagini de tatuc intelept si protector, al carui unic scop in viata publica este de a rezolva problemele oamenilor simpli.

Cata prostime pune botul la chestia asta, ramane de vazut.

Pe de alta parte sondajele incep sa aiba o valoare mai mica, deoarece votul din toamna va fi un remake al votului la locale. Doar ca unii mai au rezerve de candidati, altii rascolesc lumea dupa ei. Asa ca poti avea oricat in sondaje, dar daca nu ai candidati frecventabili local, ti-o furi singur. Daca ai oaste de stransura, de indata ce se vor fi vazut in scaune vor incepe sa emita pretentii de uninominal ales de popor.

Anonim spunea...

Pai ce sa dezbata Parlamentul la raportul pe inundatii?!!

Anonim spunea...

Debitul apelor Dunării!

Anonim spunea...

Da, pai asa pot sa introduca pe ordinea de zi scoaterea in afara legii a inundatiilor si sa-i faca si o interpelare lu Al de Sus pentru malpraxis.

Anonim spunea...

Era o emisiune la radio. Se numea "Cotele apelor Dunarii":) Cam despre asta vor discuta. Ma indoiesc ca se vor intoarce multi din croazierele exotice, pt.a discuta depre ape si paduri...
Tara e inundata si lui Basescu-i arde de "jucaria" lui.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...