marți, 8 iulie 2008

Reformă şi modernizare Prieteni,
Astăzi am citit pe blogul lui Vasile Dâncu un lung interviu acordat de "ideologul" PSD şi al "grupului de la Cluj" lui Armand Goşu, pentru revista "22". Lait-motivele acestui interviu sunt"reforma" şi "modernizarea" PSD.
Eu, mărturisesc, sunt cam prost de felul meu, motiv pentru care nu am înţeles nici până în ziua de azi ce conţinut au, pentru Dâncu şi "grupul de la Cluj", pentru Mircea Geoană şi pentru grupul din jurul lui, "reforma" şi "modernizarea". Iar spusele lui Dâncu, în loc să lămurească, adâncesc neînţelegerea.
"L-am susţinut pe Mircea Geoană pentru că a acceptat un program de modernizare a partidului, a acceptat să se lupte pentru asta, pentru că e foarte greu să găseşti în România pe cineva în stare să se lupte cu Ion Iliescu. "
Deci modernizare egal lupta cu Ion Iliescu? Aşa să fie?
"Mircea Geoană a promovat, chiar dacă n-a putut duce până la capăt, toate proiectele. A promovat la început descentralizarea, a făcut un nou statut, pe care noi acum îl călcăm în picioare, care ne acorda autonomie individuală, am început o descentralizare a partidului."
Descentralizarea să fie conţinutul modernizării? Este de discutat. Sunt sisteme care funcţionează mai bine descentralizat, altele, dimpotrivă, centralizat. depinde ce doreşti de la sistem. Dar autonomia individuală este o chestie pe care eu, unul, nu o înţeleg. Adică: eu tai şi spânzur pe moşia mea? Şi atunci Mazăre, Oprişan şi alţi "sudişti" de ce ar fi înjuraţi, pe motiv de "autonomie individuală"? De fapt, e o prostie! Un soi de scuză puerilă: Iliescu şi ai lui nu ne-au lăsat să facem ce ne vine nouă pe chelie!
" Nu este vorba de descentralizare aici. Este vorba de competiţia care se naşte la un moment dat între regiuni şi monopolizarea centrului de anumite zone. Pentru că nu am nicio problemă, pot să-i respect pe cei care obţin voturi...Deci este vorba de echilibru. Sigur că este mai greu de cerut un echilibru atunci când ai o zonă descentralizată şi ai mai multe regiuni care, inevitabil, ajung şi în competiţie unele cu altele, atunci trebuie să fie centrul puternic. Altfel, singura formă de echilibru stabil este un centralism puternic, cu un lider providenţial în frunte."
Bun, deci reformă nu este egal descentralizare, ci schimbarea centrilor de putere în partid. Păi, stai puţin, e descentralizarea sau nu reformă în PSD? Sau reforma înseamnă, de fapt, "fără Iliescu" şi alte "javre bătrâne"?
"Partidele sunt structuri de competiţie. Este normal, aşa se face selecţia până la urmă. Sigur, ar fi bine dacă s-ar respecta regulile fundamentale prin care oamenii s-au asociat în aceste partide, regulile, regulamentele şi celelalte lucruri."
A, deci reformă înseamnă un PSD structurat ca un partid al puterii, care se ocupă de cucerirea şi exercitarea puterii. Asta dacă învingem noi şi ai noştri. Dacă înving alţii, nu s-a jucat după reguli! Am înţeles! Nu eu sunt prost!
"Cred că se pot înţelege două lucruri. Este şi o revanşă pe care Ion Iliescu o visa împotriva noastră. Pentru că a venit şi el să ne atace. Şi mai este lupta pentru putere din partid...A spus că nu vrea să iasă din politică decât cu picioarele înainte. Şi că nu-şi doreşte funcţii. La vârsta asta, administraţie nu cred că mai vrea să facă. În jurul oricărui lider, după ce a fost preşedinte atâţia ani, există o mare echipă de oameni care i-au fost fideli şi i-au rămas fideli şi care trebuie să-i ducă mai departe ideile, o anumită idee de ordine şi stabilitate, să-i apere moştenirea istorică şi, mai presus de toate, să-şi păstreze scaunele."
Dâncu este obsedat de tema luptei pentru putere, pentru că în această luptă, altminteri o realitate în toate partidele, el a pierdut lamentabil. Nu din cauza lui Iliescu şi a fidelilor lui, ci dintr-un motiv banal: nu este echipat pentru aşa ceva! Punct!
Modernizarea PSD ar putea fi sinonimă cu promovarea unui program special pentru Transilvania? Nu ştiu, dar Vasile Dâncu asta pare să creadă:" Nu era un proiect secesionist acesta în nici un fel. Era un proiect care să ne ajute să ne întâlnim undeva cu societatea din Transilvania, un proiect pe care mulţi dintre ei după aceea l-au lansat ca proiect al meu la Cluj. Era vorba de o Transilvanie a comunităţilor puternice...În general, ni se recunoaşte nouă, ardelenilor, acest declic al diferenţei pe care îl avem. Noi nu ne considerăm mai buni. Totdeauna ni s-a spus: iară vă credeţi voi mai buni?
Noi de fapt nu vrem să facem niciun fel de autonomie...Sunt câteva lucruri care nu ne plac. Nu ne place centralizarea excesivă, pentru că noi ştim să ne autoorganizăm în comunităţi. Există această tradiţie în Transilvania. Aici, în Transilvania, ne-am luptat pentru asta. Apoi, nu ne place să se aranjeze la Bucureşti contractul nostru social cu alte etnii. Nu suntem conflictuali, noi nu am avut războaie interetnice în 700 de ani în Transilvania. De aceea, modul în care mereu s-a făcut ceva de la Bucureşti, pentru ca să ni se regleze de acolo relaţia noastră cu ceilalţi, i-a deranjat pe oameni. Am avut în programul meu lucruri care ţin de respectarea înţelegerilor, de descentralizarea efectivă, europeană...
Este o situaţie complexă şi o societate diferenţiată cu adevărat social, etnic religios. Votul se împarte, nimeni nu primeşte puterea absolută. Degeaba dăm vina pe lideri, degeaba decapităm întregi regiuni istorice. Pentru că ţine de conjunctura istorică, ţine de mentalităţi, de anumite sensibilităţi ale ardelenilor.
În primul rând, probabil, din faptul că unii dintre reprezentanţii PSD provin din vechiul sistem, au legături cu vechiul sistem, iar anticomunismul este prezent în Transilvania şi în Banat. Oamenii sunt sensibili la anumite personalităţi din vârful partidului nostru. Procentul maxim de 13% obţinut de Ion Iliescu la Cluj Napoca este un indiciu pentru un tip de explicaţie. În schimb, cu Adrian Năstase preşedinte, care a obţinut peste 100.000 de voturi în judeţul Cluj, noi am reuşit să batem Alianţa D.A. în judeţ, dublându-ne scorul...
Apoi, este un reflex împotriva centralismului. Funar a câştigat 12 ani nu pentru că a practicat un naţionalism exagerat, nu pentru naţionalismul lui a fost votat la Cluj, ci pentru faptul că se opunea Bucureştiului, care are mereu tendinţa de a nu avea încredere în Transilvania...Tema tradării Bucureştiului era tema principală, mementoul cu tricolorul declanşa doar un asemenea tip de asociere. Tot ce s-a ales după 1989 a fost ales după acest reflex. Sunt lucruri care ţin mai degrabă de modalitatea în care se articulează programele politice...Eu am propus de mai multe ori să facem nişte studii empirice foarte serioase să vedem ce înseamnă autonomia comunităţilor pentru transilvăneni. De exemplu, făceam studii în România, în toată ţara şi era comparaţia între Muntenia cu Moldova şi Transilvania. În Muntenia şi Moldova oamenii cereau în mod cert de la puterea politică resurse, în Transilvania cer mai degrabă libertatea de a-şi cheltui propriile resurse. Sunt tipuri de filosofie diferite..."
Bun, aţi înţeles esenţa: de vină e Ion Iliescu, restul e de umplutură!
"Reforma a început odată cu Adrian Năstase, nu a început odată cu Congresul din 2005. Adrian Năstase a adus oameni noi la partid, din societatea civilă, din universităţi, din ţară, a făcut documente principale de factură ideologică social-democrată europeană, care au depăşit chiar şi calea a treia. Ştiu că avem din acea perioadă foarte multe lucruri care s-au făcut. Cred că şi modernizarea PSD va merge înainte, chiar dacă vor mai fi sincope, cum a fost aceasta. Partidul trebuie să alerge un pic pentru a ajunge la timpul prezent al politicii europene. PSD trebuie să-şi asume destinul României cu adevărat, adică să renunţe a investi energie în competiţie internă şi în logici combinatorii şi să construiască o strategie durabilă pentru socieatea noastră. Dacă nu, vom rămâne la acest stadiu barbar în care politica a învins societatea."
Acesta e sfârşitul apoteotic al unui interviu-fluviu, care nu spune absolut nimic. Motiv să vă lansez o provocare. Definiţi voi conţinutul reformei, respectiv modernizării PSD şi criteriile după care se judecă succesul sau eşecul celor două procese. Eu refuz să cred că reforma şi modernizarea unui partid se reduc, vulgar şi imbecil, la schimbarea stăpânilor.

10 comentarii:

Anonim spunea...

Nu au avut o laie razboaie religioase, ca erau victime... de aia n-au avut. Cand veneau calvinii si puneau popii romani sa boteze pupe de catzei in scutece ce se chema? autonomie individualizata sau suprema bataie de joc? Si-i scotea pe vladicii lor Serban Cantacuzino sau alti domni valahi din parnaia grofilor, ca buni fanarioti ce se aflau....Ma enerveaza istoria asta selectiv expusa de mandria convieturii pasnice...erau asa de capabili de eroism ca si popii le erau iobagi, de-a trebuit sa-i mai gadile la Ciceiu si Cetatea de Balta un Fane Grossman sau un Rares... Noroc cu Craiutul Avramut ca le-a salvat istoria si mandria...

Anonim spunea...

Desmond, este, evident, o mistificare a istoriei. E ceva de genul: dacă datele experimentale infirmă ipoteza de la care pleacă un studiu, ignoră-le! Parcă aşa suna o lege a lui Murphy... Asta face Dâncu: ignoră orice fapte care contravin tezelor sale. Nu este o dovadă de onestitate intelectuală.
Sunt curios ce ar spune Dâncu despre mişcarea condusă de Horia, Cloşca şi Crişan, pe care mulţi o văd precursoarea şi, într-un fel, modelul Revoluţiei Franceze...

Anonim spunea...

Da` da asta arata ca Dancu este in fond un leninist: daca realitatea nu se pliaza pe ce spun eu, cu atat mai rau pentru realitate....Parca el era reformatorul si Iliescu bolsevicul, nu asa spunea?

Anonim spunea...

Aşa e, dar cine se mai încurcă astăzi cu amănuntele astea?

Anonim spunea...

Omul sfinteste locul.
Este tot atat de adevarat precum un Vanghelie, care este, sfinteste organizatia PSD de Bucuresti. Sa presupunem ca as ajunge un membru al PSD de Bucuresti si ca m-as intalni cu colegii de facultate la o bere. Cine credeti ca ar fi, in mod cert, subiectul de amuzament al grupului.
Un partid modern se construieste la umbra unui om cu o mentalitate moderna.
Tema:
Numiti purtatorul de imagine cel mai proeminent al PSD si numarati anii cat a facut parte din fostul CC al PCR.
Zexe.

Anonim spunea...

Zexe, problema nu este Ion Iliescu. Un partid se construieşte în jurul unor valori şi principii, în jurul unor proiecte. Dacă PSD trebuie să se reformeze, şi nu e singurul, de la valori şi principii trebuie să înceapă. Care sunt valorile care trebuie puse în acord cu acelea ale stângii europene? De ce? Cum?
Dacă există şi un om care să fie un simbol, care să "încarneze" aceste valori şi principii, cu atât mai bine! Dacă nu, rămânem la valori şi principii, care, până la urmă, este alegerea cea mai sănătoasă.

N. Raducanu spunea...

Premisa: Un partid modern se construieste la umbra unui om cu mentalitate moderna
Teza: Numiti purtatorul de imagine proeminent al PSD care ani indelungati a fost membru al CC al PCR
Concluzia logica: Omul politic cu mentalitatea cea mai moderna, nu numai din PSD, ci din intreaga clasa politica, este Ion Iliescu, indiferent daca un timp a fost in CC al PCR.
Oricat de paradoxal ar parea, acesta este un lucru evident pentru oricine este eliberat de prejudecatile ce circula intr-o parte a opiniei publice romanesti

Anonim spunea...

Domnule Constantin, este departe de mine gandul ca PSD-istii, PDL-istii sau PNL-istii, la nivelul de membri ordinari sau simpatizanti votanti, au habar de valorile si principiile specifice fiecarei formatiuni politice. Cei mai multi dintre ei sunt determinati sa se orienteze intr-o directie sau alta in functie de buna credinta si proeminenta personalitatii purtatorului de imagine din fruntea partidului. Banuiesc ca nu trebuie sa-mi argumentez afirmatia cu exemple, le cunoastem cu totii. Mai mult, in ultimul timp, exista o parte substantiala a votantilor, care, desi nu simpatizeaza cu un partid anume, il voteaza pentru ca, printr-o conjuntura fericita, interesul financiar propriu converge intr-o oarecare masura cu interesele finantatorilor partidului votat. In mod cert, nu sunt de condamnat nici unii, nici altii. Cea mai mare parte, insa, dintre cei care voteaza cu regularitate, sunt "microbistii" de partid, anume, aceia care isi transmit simpatiile electorale familiei, prietenilor de familie, colegilor de serviciu, etc. Dupa principiul vaselor comunicante, votantii indecisi sunt aceia care voteaza negativ, intotdeauna impotriva culorii partidului de guvernamant, mai putin impotriva presedintelui. Aceasta categorie a electoratului, fie ca ne place sau nu, trebuie sa recunoastem ca ne da culoarea castigatorilor in alegeri. Ei sunt aceia care inclina balanta intr-o parte sau alta, functie de tinuta si prestanta celui care ii cheama sa-l voteze. Daca unuia dintre acestia din urma vei incepe sa-i povestesti de valorile si principiile doctrinei de partid, ei bine, pot sa-ti spun de pe acum ca i-ai pierdut pe drum. Discutiile despre valorile si principiile doctrinei le poti tine cu succes doar in fata "microbistilor de partid", dar numai si numai pentru fidelizarea acestora.
In concluzie, ce ne ofera PSD-ul pentru colectia toamna-iarna de anul acesta? Nimic nou. Aceleasi fete incrancenate, aceiasi oameni care ne asigura de fiecare data ca tranzitia este pe cale sa se termine odata cu mandatul pentru care ne cer votul. Asta spuneam eu in comentariul anterior.
Ce mi-ai raspuns tu ? Tu mi-ai raspuns ca daca nu-mi place oferta de toamna-iarna sa ma multumesc cu ideea ca am ce imbraca, chiar daca este roasa la coate, chiar daca este peticita si vai de mama ei, chiar daca este demodata, depasita de vremuri, atat timp cat este uniforma de partid inseamna ca este buna daca ii punem trei trandafiri rosii la rever.
Nu mai tine discursul asta. Este golit de continut atat timp cat cei ce il rostesc sfideaza electoratul prin opulenta si dispretul fata de bunul simt al cetateanului, afisandu-si, in plina criza a preturilor, toata pleiada de "eligibili" petrecand la o nunta a unuia de-al lor, la Monte Carlo.
Ntz! ... nu mai tine!
Cu respect, Zexe.

Anonim spunea...

Da, Zexe-anonim are dreptate pe faza cu votantii....alegerile se duc cu talibanii de partid - microbistii sau fidelizatii - sectiile se impart dupa numarul celor care pot fi manevrate, voturile se cumpara ori de cate ori se poate.....e cam trista imaginea asta, insa e reala. Nu poti sa ai comune unde iti iese un partid cu 99,8% din voturi pe o prezenta de 96%... Pe de alta parte, consensul pe la bec a fost sa se opreasca renumararea... cand s-a vazut ce traznai ieseau (ex pe Bucuresti...) Problema nu era ca se schimbau ierarhiile pe alocuri, ci concluzia ca Romania are mari probleme in a tine alegeri libere si democratice...Si aia n-ar fi dat bine, mai ales ca pe 23 iulie mai vine si chestia aia cu Justitia.... treaba cu colegiile va agrava lucrurile si mai mult, parerea mea. Nu numai ca bani bagati(deh, Andronic mai tre` sa faca si un botez si are nevoie de bani, poate il face prin Macao) ci si ca nivel de agresivitate. Intre timp ministerele asteapta rectificari, ca-s pe zero cu banii in trezorerie...nu au facut platile de vreo cateva luni. Consultantii si-au luat banii desigur...

Anonim spunea...

Domnule Raducanu, va citez "Omul politic cu mentalitatea cea mai moderna, nu numai din PSD, ci din intreaga clasa politica, este Ion Iliescu ...Oricat de paradoxal ar parea, acesta este un lucru evident pentru oricine este eliberat de prejudecatile ce circula intr-o parte a opiniei publice romanesti"
Pot fi de acord cu dumneavoastra ca domnul Iliescu are anvergura de mare om politic, dar nu este paradoxal atat timp cat politica de pe pozitii de putere, dupa 89, sub mandatele domnului Iliescu, s-a facut, in mod exclusiv si unilateral, cu forcepsul. Orice miscare sociala care nu intra in acord cu politica partidului de guvernamant si mai ales cu ideile "democratiei originale" ale domnului Iliescu, a fost inecata ori intr-o baie de sange ori intr-o ciomageala "ideologica".
Ceausescu a fost si el, indiferent ce s-ar spune intr-o anumita parte a opiniei publice, un mare om politic, iar, daca ar fi trait si astazi, si ar fi candidat la functia de presedinte, am senzatia ca ar fi avut sanse sa fie ales mai mari ca ale domnului Iliescu, daca constitutia le-ar mai fi permis sa candideze. Nu o spun eu, o spun sondajele de opinie. Ce sa intelegem din acest fapt ? ca Ceausescu ar fi avut o mentalitate mai moderna decat a domnului Iliescu? Nu, desigur ca nu.
Timpurile insa, si o minima logica pragmatica, ne cer sa parcurgem distanta care ne desparte de lumea civilizata intr-un timp mai scurt decat cel impus de remanenta ideologic-nostalgica a actualei configuratii politice. Atat in acest comentariu cat si in cel anterior, cand am tratatat clasa politica, nu am facut trimitere numai la PSD. Toate partidele politice, mai mult sau mai putin democrate, au in fruntea lor oameni ce poarta stigmatul unui trecut comunist sau legat de apartenenta la un sistem opresiv, cum a fost cel al securitatii, informatori sau ofiteri activi. In momentul cand un om sau un grup de oameni din interiorul acestor grupari politice se desprind de fantomele trecutului si incearca sa aduca un aer proaspat atat in modul de abordare politica cat si in oferta listei cu persoane eligibile, in loc sa fie sprijiniti si promovati in sensul sanatos al evolutiei, ei bine, sunt "dizolvati" pentru o asazisa lipsa de performante. In locul unei clase politice cu valente progresiste, s-au promovat exponentii unor interese financiare mai mult sau mai putin la vedere, mai mult sau mai putin licite, mai mult sau mai putin legitime.
Coruptia, traficul de influenta, si interesele transpartinice, altele decat cele de interes national sau cu caracter social, scriu in ziua de astazi filele istoriei contemporane. Eu ma vad silit, ca cetatean a carui singura parghie de corectie a acestei stari de fapt este votul meu, sa dau girul votului acelora care isi doresc sa schimbe aceasta stare de fapt. Ideologiile, valorile si principiile in jurul carora sunt indemnat sa strang randurile, daca au in fruntea lor purtatori de imagine straini de acestea, nu fac nici doi bani vechi.
Daca dumneavoastra considerati ca logica si aparatul meu analitic sunt primitive, pot macar sa va garantez ca, cel putin, sunt bine intentionate, si respecta principiul conform caruia un vot plasat bine, astazi, le poate asigura copiilor mei o zi mai buna "maine".
Cu respect, Zexe.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...