miercuri, 23 iulie 2008

Tinereţea comunistă a unui liberal convins

Nu am prea multe de comentat. Sunt un om de stânga. Nu am fost membru al PCR. Nu m-a interesat. Nu am avut dosar suficient de curat pentru a fi primit să dau examen la drept. De ce? Tatăl meu fusese sindicalist şi membru al Partidului Social Democrat din România, în anii 45.

Alţii, care acum dau lecţii de liberalism, care se proclamă ideologii liberalismului românesc, au scris la greu osanale pe vremuri. Nu le-a fost ruşine atunci, nu le este nici acum.

Nu ne miră deci să aflăm că lui Valeriu Stoica i-a dispărut "mapa profesională" de până în 1989. Nu e cazul să ne întrebăm prea mult ce i-a venit "Evenimentului Zilei" să-i facă pocinogul. Lupta pentru putere în interiorul PD-L se ascute. Democraţii s-au cam săturat de liberalii lui Stolojan, şi invers. Şi atunci, pac la "Rezbelul"!

Mi-am permis să copiez un comentariu, pentru cazul în care ar fi şters, că la EvZ se cenzurează la greu! De fapt, e mult spus comentariu! Sunt fragmente din elogiile scrise în anii 70 de studentul comunist Valeriu Stoica! Şi nu ştiu ce mă face să cred că ele, fragmentele, se găseau în "mapa profesională", la "autobiografie".

Cu mulţumiri lui Stahanov, cităm :"Multe sunt gândurile şi simţămintele pe care un tânăr le poate încerca citind Programul Partidului Comunist. Pentru biografia mea interioara însă, puterea si lumina unor evenimente cruciale le-au avut gândul si sentimentul istoriei. Lăsând in urma corabiile de hârtie si castelele de nisip ale copilăriei, luptându-ne - cavaleri in regatul închipuirii - cu morile de vânt ale adolescenţei, mulţi dintre noi, in pragul tinereţii, am simţit atingerea de flacără a Istoriei şi ne-am străduit să înţelegem. Drumul spre Istorie este un drum greu, care străbate tărâmul de la joc si imaginaţie până la lumea in care trăieşti, până la Patria ta, până la propria ta persoana, coborând si urcând, apoi in trecut si viitor. Citind Programul Partidului Comunist, pentru mine s-a luminat tocmai capătul acestui drum !"

Valeriu Stoica - Student1974, nr. 24, revista a CUASC Univ Bucuresti

Privind retrospectiv ultima jumătate de veac din viata patriei - perioada atât de bogată in radicale mutaţii produse in structura societăţii, in conştiinţamaselor - istoria consemnează larga participare a tineretului la evenimente politice de cea mai mare însemnătate, angajarea sa hotărâtă de partea forţelor militante pentru progres social. Îndrumaţi cu grija părintească de Partidul Comunist, purtătorul celor mai nobile aspiraţii ale poporului muncitor si arhitectul lucid al viitorului, uteciştii au ştiut sa urce, traversând eroic timpul inechităţii, timpul proliferării morbide a fascismului.Ne este limpede: in condiţiile unui ev revoluţionar,de natura celui căruia ii suntem cei mai direcţi martori, cotidianul nu se reduce la simple acumulări de fapte. De aceea sensul pe care îl dam existentei este (si n-ar putea fi altfel) unul politic. Elanul, altădată aspect efemer al vârstei, a devenit cantitate de durata. Cu ea tineretul comunist din România se structurează organic activităţii vaste, esenţiale, demiurgice, de edificare a societăţii socialiste multilateral dezvoltate. Ce satisfacţie suprema pentru noi, scriitorii atât de tineri râvnind sa păşim pe drumul consacrării, sa eterniza in spiritul acestei epoci, să redăm timpului mesajele generaţiei noastre. Pentru uteciştii de azi simpla înţelegere a metamorfozei este electrizantă!"
VALERIU STOICA - Student UNIV BUCURESTIAmfiteatru, martie 1972, nr. 3, pag. 1

5 comentarii:

Anonim spunea...

Mare om, mare caracter. Are cine duce mai departe munca intensificata de edificare a societatii noi, multilateral dezvoltate. Strans uniti in jurul Carmaciului.

Anonim spunea...

Darz foc, tovarasul Valeriu Stoica!
Atunci, dar si acum. Cand, manat de forte proaspete pune umarul la savarsirea republicii cu numarul trei. E drept ca nu-i inca decis cento per cento, daca o sa intoarca din condei noua republica a Romanicii, catre un regim prezidential sau catre monarhia constitutionala(dinastica, neaparat). Dilema facatorului de constitutii, nu-i de ici de colo, ci e una teribil de complicata! Oare cum ii shade mai chic, Carmaciului Nepereche aka Traian cel Mare Basescu: cu sceptrul si cu a noii Romanii coroana pe capu-i luminat, sau in costumase verzi facute la fashion houses-urile Lukasenko, Idi Amin sau Kim Jong Il.

Anonim spunea...

Raluca, liberal de stânga fiind eu, m-ar fi durut în cot de aceste amănunte biografice. De felul meu, deşi uneori nu s-ar zice, sunt un om extrem de tolerant. Dar am şi eu o "dambla": nu suport să primesc lecţii de la cameleoni, de la indivizi fără caracter. Am trăit vremurile acelea. Aşa că băieţii ăştia care şi-au dat viaţa la întors puteau avea măcar puţin bun simţ şi îşi vedeau de treburile lor. Decembrie 1989 ne-a oferit tuturor o a doua şansă. Din păcate, unii au înţeles doar că pot face ceea ce făceau şi înainte, schimbând numai retorica discursului, practica politică rămânând aceeşi. Nu prea merge. Nu cu mine...

Anonim spunea...

Superb, o sa-mi permit sa fac o trimitere catre blog, ador pasajele astea revolutionare ale anticomunisatilor de azi...

Anonim spunea...

Ca bine ziceti!
ruxi

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...