miercuri, 1 august 2012

Lecţiile referendumului



Prima lecţie a referendumului: nu lăsa decizia la mâna altora. Cine este atât de tâmpit să creadă cu judecătorii Curţii vor face ceea ce n-am făcut noi? Am avut oportunitatea să-l demitem. Depindea de noi. În loc de asta am lăsat pe mâna a nouă băşinoşi o decizie care ne va influenţa viitorul la modul cel mai dramatic şi mai concret. 

Şedinţa CCR începe la ora 14. Cu şantajul serviciilor în spate, băieţii vor lua scurt o decizie: băsescu se întoarce la Cotroceni. Cu o imensă dorinţă de răzbunare. Văd tot felul de idioţi care cred că, în intervenţia sa de ieri, băsescu a lăsat-o mai moale. Eu cred că sunt analfabeţi funcţionali: nu înţeleg ce citesc! Aia este o declaraţie de război, într-o altă formă!  Personajul nu se va da în lături de la nimic. Ne aşteaptă vremuri mizerabile. 

A doua lecţie a referendumului, şi mai dură decât prima: nu poţi schimba când vrei tu, pulime, crezând în democraţie, drepturi şi libertăţi cetăţeneşti, sluga marilor puteri, chiar dacă sluga îşi bate joc de propriii cetăţeni. Aşa cum CAER şi-a avut momentul "primăverii de la Praga", care asta a însemnat, schimbarea slugilor Moscovei, a venit vremea ca şi UE să-şi aibă un astfel de moment. Intervenţia brutală-cu alte instrumente-a Bruxellesului, dar mai ales a Berlinului, noua Moscovă, i-a salvat pielea lui băsescu.  Am scăpat de dracu, şi am dat de tătâne-su! 

Eu, unul, deşi nu mă voi împăca niciodată cu rezultatul acestui referendum, am sentimentul că mi-am făcut datoria. Cred că s-au născut forme noi de solidaritate. Am văzut în acest efort oameni de formaţii diferite, de credinţe diferite, republicani şi monarhişti, de generaţii diferite, care au înţeles că fără spirit civic, fără asumarea de răspunderi în spaţiul public, nimic nu se poate schimba. Ceea ce ne-a unit n-a fost ura faţă de băsescu, ci preocuparea pentru viitorul nostru. Sper să rămânem la fel de uniţi şi de angajaţi şi în continuare. Mai avem de dat bătălii. Războiul cu răul din politică nu s-a terminat. Capul sus!  

11 comentarii:

carp popescu spunea...

Batalia d'abia incepe. Va fi lunga si ce am vazut pana acum va fi nimic fata de ce va urma. Doar nesupunerea civica mai poate pune stavila. Din pacate sintagma "votul sau molotovul" va deveni lozinca zilei pe destul de mult timp de acum inainte.

pacos spunea...

Prima lectie a referendumului: niciodata, dar niciodata, nu iesi ca proasta-n targ sa comunici o cifra, daca nu esti sigur de faptul ca e cea corecta. Daca esti atat de idiot sa faci asta, atunci trebuie ca unul, mai putin idiot, sa-ti dea un mare sut in cur. Desigur, mai trebuie ca cineva sa explice de ce s-a cerut INS o cifra a legatorilor abia in 26.07. Si de ce nimeni n-a fots in stare sa se uite pe site-ul INS. Ok, noi, ca votanti, nu ne-am priceput la astea, dar USL-asii, ce scuze au?

A doua lectie a referendumului:
am facut tot ceea ce a depins de mine, ca alegator. Numai ca USL-asii, cu putine exceptii, m-au lasat cam singur. Sa rezolv eu, ca alegator, povestea asta. Si am incercat s-o rezolv. Dupa puterile mele. Si nu ma simt cu nimic vinovat de ceea ce urmeaza sa se intample. Si nici nu ma mai intereseaza. Referendumul s-a terminat in 29. Balamucul cu listele a aparut aproape imediat. Stie cineva cam cand are de gand actualul prim ministru sa emita o HG prin care sa se actualizeze, acum, imediat, aceste liste, astfel incat sa se termine cu asta? sau le pastram pentru urmatoarele alegeri, pentru ca, s-ar putea sa fie nevoie de ele asa cum sunt acum?

Desigur, sunt sluga marilor puteri. Asa m-a facut suspendatul. Si pentru asta m-am dus la vot. Dar nu pot uita faptul ca si actualul prim ministru s-a intors de la Bruxelles cu cvorumul, desi putea sa le spuna alora direct, fara menajamente, despre unde sa si-l bage. Si uite-asa, am ramas cam tot sluga. Incepe sa-mi placa din ce in ce mai tare de polonezi. Care cam stiu sa zica si nu coanei Europe. Noi, fara deosebire, facem sluj.

Eu cred ca ceea ce a determinat ca 7,4 milioane sa voteze DA a fost ura. Fata de suspendat si de tot ceea ce reprezinta el. Fata de toti aia de langa el. URA. Si dupa aia grija fata de viitor.

Imi cer scuze pentru ceea ce voi spune dar imi asum asta, chiar cu riscul de a fi banat:
Rus, Dragnea, Sova, Fenechiu, toti aia responsabili pentru faptul ca votul a 7,4 milioane de oameni poate fi (spun poate fi) anulat de numarul celor care-au stat acasa - LA DRACU CU VOI! CU TOTI! PENTRU CA V-ATI BAZAT STRICT PE URA NOASTRA!

ana_idu spunea...

subscriu!

Nevermind spunea...

Gresit. S-au nascut forme noi de dezamagire.

Valentin Berceanu spunea...

CCR. S-a vorbit mult zilele astea pe marginea ei. Si mi-a sarit un lucru in ochi pe care nu l-am vazut discutat de nimeni: o posibila miza adevarata a suspendarii lui Basescu, precum si unul din motivele pentru care acesta nu se da dus. In 2013 ii va expira mandatul de judecator CCR lui Acsinte Gaspar. Acest judecator este numit de presedinte, fapt ce va impinge numarul judecatorilor numiti de Basescu si PD la 5. Atita vreme cit PD-ul va ramine in parlament dupa urmatoarele alegeri, fapt extrem de plauzibil dupa invalidarea votului uninominal, absolut toate legile nefavorabile PD-ului vor fi intoarse de a treia camera a Parlamentului care se va constitui in CCR. Abia atunci vom fi cu adevarat in dictatura avind o institutie ale carei decizii nu sunt atacabile in nici un cadru legal, si care pina in 2016 va fi total aservita lui Traian Basescu. Marinarul nu e prost, e “de cursa lunga”.

Anonim spunea...

@pacos: motivul nu a fost doar ura. ci si scarba, revolta, greata organica, indignarea, deznadejdea si asa mai departe. nervii! n-am dormit in noaptea de dupa referendum, de nervi.
si in cele din urma mi-a parut rau amarnic ca mi-am carat si parintii la vot (77 si 75 de ani) ca sa fim cu constiinta impacata ca am facut tot ceea ce trebuie ca sa scapam de anticrist. acum ma intreb ce rost a mai avut, daca generalii pe care ne bazam au dormit de la inceputul bataliei. da, gunoiul a fost descalificat, dar ingrozitor e faptul ca a gasit un clenci care sa-l scape de belea. ca pe vremuri, la incendiul din portul rouen...
nu-mi iese dim minte mutra lui perversa, in timp ce flutura drapelul la sediul de campanie!
si la gandul ca poate peste doi ani eu voi fi somer in timp ce el se va odihni, hahaind la un pahar, in vila dante, ma cuprinde o tristete pe care nu o pot pune in cuvinte...

bujold spunea...

In familia mea am votat 6, mama - 81, socrii mei - ambii 74, sotia, fiul si eu... 6 VOTURI.

Valerius spunea...

"si in cele din urma mi-a parut rau amarnic ca mi-am carat si parintii la vot (77 si 75 de ani) ca sa fim cu constiinta impacata ca am facut tot ceea ce trebuie ca sa scapam de anticrist."
Am avut intenţia să-l duc şi pe taică-meu la votare (are 91 de ani şi nu-l iubeşte pe TB), evident, cu taxiul. Dar mi-a spus că nu merge, pentru că s-a spovedit.
Şi eu trăiesc un sentiment de tristeţe şi chiar de indignare. Individul ăla, care recunoaşte că "românii au motiv să fie supăraţi" pe el, dar se laudă că el este cheia noastră pentru acces la Occidentul-Moş Crăciun, va trăi toată viaţa în lux, pază, cu pensie grasă, prin bani din amărâtele noastre salarii !

Ando spunea...

Pacat! A fost "la mâna" noastră.

pacos spunea...

@anonim
La mine, mai intai a fost ura. Crunta.
@Ando
Nu numai in puterea noastra. Se spune ca CCR a solicitat MAI numarul alegatorilor inscrisi in liste. Si le-a fost "livrat" exact acelasi numar, comunicat de marele ministru Rus la nici 24 de ore de la anuntarea pragului.
Daca e adevarata povestea asta, nu ma mai intereseaza pozitia si decizia CCR. Vreau doar ca Rus sa se duca dracului. Si nu singur. Impreuna cu cel care l-a adus in Guvern. Asta binenteles dupa ce se va intoarce din binemeritata vacanta petrecuta la mare.

Anonim spunea...

Am incercat sa aflu informatii suplimentare despre Ioan Rus. Interesant articol pe: https://roxanaiordache.wordpress.com/2012/05/02/guvernul-ponta-e-controlat-de-basescu/ .

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...