luni, 27 februarie 2012

Externalizare: de ce şi pentru cine?


Un prieten îmi semnalează două articole din presa britanică, de fapt din Guardian, despre un scandal de corupţie, legat de externalizarea serviciilor publice. Acum, veţi zice că aşa ceva avem şi noi, aici la Românika! Sigur că avem! Apropo: a făcut cineva o socoteală cu cât au crescut, spre pildă, costurile sistemului public de sănătate, după ce au fost "externalizate" tot felul de servicii ale spitalelor. Că dacă-i asculţi în particular pe unii dintre şefii spitalelor, îţi vine să pui mâna pe puşcă. Dar statului nu-i pasă! Iar durerea lui în cur are o explicaţie: nişte unii, care au pus mâna pe el, pe stat, câştigă purcoaie de bani din "externalizări". Şi asta e mizilic! Hai să uităm pe la Societăţile Naţionale, pe la diverse Regii, unde e un adevărat festival al externalizărilor, şi un festin din banii publici!

Acum, sincer, nu cunosc decât superficial sistemul britanic. Înţeleg că nişte firme private sunt plătite de stat pentru a găsi locuri de muncă pentru şomerii de lungă durată, dublând instituţiile publice. Mai mult, forme asemănătoare de parteneriat public-privat existau, la scară mai mică. Acum intră în joc nişte mamuţi, care vor disloca de pe piaţă, prin preţuri de dumping(vă sună cunoscut?) firmele caritabile, care se descurcau, bine-mersi, până acum. Iar cei de la Guardian evocă un straniu consens stânga-dreapta în promovarea acestei scheme, care aduce bani frumoşi unor băieţi deştepţi, specie egal răspândită pe mapamond, indiferent de eco-sistem!

Capitalismul de cumetrie, acum într-o nouă-veche prezentare!  

2 comentarii:

Fluieratorul spunea...

Cu externalizarea sintem impinsi de ani de zile in "piata libera". In nici o situatie externalizarea nu poate fi mai ieftina decit existenta unui serviciu intern. N-are cum.

Ștefan A. spunea...

Din experienta italiana :(
Externalizarea anumitor servicii a creat in primul rind o multime de fotolii bine platite in care se pot pune "oamenii de incredere" . A provocat si o explozie a cheltuielilor bugetare . Ca oricum tot statul plateste servicile externalizate . Adica au aparut firme private lipite la tita statului . Monopolul de stat a fost inlocuit de monopolul privatului dar tot pe banii statului . In timp , datoriile statului fata de aceste firme private creste enorm si ca urmare cresc taxele , impozitele . Un caz real : Mega spitalul Umberto I Roma unde servicile de infirmieri , curatenie , intretinere au fost privatizate cu ani in urma cu efectul ca spitalul are acum peste 1 miliard euro datorii si ultima analiza contabila a demonstrat ca costa mai putin toata asistenta sanitara pe vremea cind era facuta cu personalul intern . De , cind politica se finantiaza aproape in exclusivitate cu "donatii private" din partea firmelor private , e de inteles de ce se impinge a privatiza cit mai mult posibil . Recunostinta noilor nababi se vede in bilanturile anuale a partidelor . In RO va fi la fel .

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...