sâmbătă, 4 februarie 2012

Dureri uitate


Am găsit aici această fotografie, făcută de un celebru fotograf sovietic, Dmitri Baltermants.  Nu ştiu când şi unde a fost făcută. Ea înfăţişează soldaţi români, făcuţi prizonieri în faza finală a bătăliei pentru Stalingrad. Ca jurnalist, Baltermants a acoperit luptele de la Stalingrad. 

Românii, ca şi germani, italienii sau ungurii, n-au avut nicio şansă la Stalingrad. Au fost prost echipaţi, poate mai prost decât italienii şi ungurii. Li s-au încredinţat misiuni pentru care nu aveau pregătirea şi mijloacele pentru a le duce la îndeplinire. Erau departe de casă, într-un război care a avut sens până la Nistru. Nu cunoşteau terenul, nu erau motivaţi. Aliatul german nu era nici el într-o stare mai bună. Cred că istoricul relaţiilor militare româno-germane în cel de-al Doilea Război Mondial este încă în ceaţă, abia acum trebuie scris. Ce ştim sunt mai degrabă clişee propagandistice, de o parte şi de alta.

Stau şi mă întreb: câţi dintre cei din fotografie s-au mai întors în ţară, după ce războiul a luat sfârşit? Şi cât a contat masacrul de la Odesa în tratamentul de care au avut parte în prizonierat?

Fotografiile astea au şi meritul că, privite acum, mai taie din elanul războinic al unor lideri politici, dar nu numai, tot mai dispuşi să folosească forţa pentru a rezolva diverse conflicte. Lăsând în urma lor mai multe probleme decât rezolvă... 

4 comentarii:

Valentin Berceanu spunea...

Din ce-am citit pe un alt blog, tot efectivul roman din lupta de la Stalingrad a fost "pierdut in razboi", deci raspunsul ar fi ca nici unul nu s-a mai intors acasa.

Ștefan A. spunea...

Ofensiva sovietica la Stalingrad a pornit cu doua puncte de izbire . Pe frontul detinut de trupele romane si pe partea de front ocupata de trupele ungare . Distrugerea acestor doua sectoare a dus si la prabusirea sectorului italian urmat de incercuirea totala a trupelor germane . Din 1947 si pina in 1989 , in care carte de istorie romaneasca a fost descrisa adevarata istorie a participarii Romaniei alaturi de Axa ? Cite generatii au crescut ,invatat , trait si murit fara sa stie adevarata istorie a tarii ? PS. Pe strada unde locuia bunica mea , a venit in 1972 la vecini fiul dat mort la Stalingrad . Era cetatean sovietic , casatorit cu o rusoaica cunoscuta in perioada cit a fost prizonier . Avea si 3 copii . Cind a inceput sa povesteasca , se ridica parul maciuca . Nu doar ororile razboiului dar si de soarta prizonierilor . In totala indiferenta a "partidului frate " romanesc .

Anonim spunea...

Stimate Domnule Constantin,
Felicitari pentru descoperirea acestui document Iti vine sa plangi de durere.Sunteti un mare patriot.Eu cred ca dvs puteti scrie o carte despre acest subiect. Va rugasem sa scrieti cartea"Dela democratie la dictatura basesciana", dar nu mi-ati raspuns. Asta cere acum si Piata Universitatii.

Andrei-Gheorghe spunea...

Imi amintesc urmatoarele cifre: in cadrul bataliei de la stalingrad au participat cca 200 000 soldati romani. au fost incercuiti 150 000. dintre cei care au cazut prizonieri s-au intors inapoi in tara numai 5000.

nu pot sa dau un link care sa imi sustina cifrele.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...