luni, 21 aprilie 2008

Un veritabil document ideologic de stânga
Partidul Socialist Francez a dat publicităţii o "Declaraţie de Principii", un veritabil document ideologic, care clarifică poziţia partidului în legătură cu principalele teme ale dezbaterii din societatea franceză. "Socialismul democratic, se spune în preambulul documentului, vrea să fie o explicaţie dată evoluţiilor lumii, o pedagogie a acţiunii, un viitor pentru umanitate. Natura sa este de a "ajunge la ideal şi de a înţelege realitatea", de a inventa viitorul şi de a lucra în prezent, de a asuma tensiunile şi contradicţiile care se nasc şi fac parte din viaţa omului... A fi socialist înseamnă să nu te mulţumeşti a lua lumea aşa cum este. Ideea socialistă îmbină, în acelaşi timp, revolta împotriva injustiţiilor şi speranţa într-o viaţă mai bună. Scopul acţiunii socialiste este emanciparea completă a persoanei umane şi salvgardarea planetei... Socialiştii sunt critici consecvenţi ai capitalismului, creator de inegalităţi, purtător de iraţionalitate, factor de crize, critică rămasă actuală la momentul unei mondializări dominată de capitalismul financiar. Socialiştii sunt partizanii unei economii socială şi ecologică de piaţă, reglementată de puterea publică, ca şi de partenerii sociali. Sistemul dorit de socialişti este o economie mixtă, care combină un sistem privat dinamic, servicii publice de calitate şi un sector terţiar, cel al economiei sociale."
Voi reveni asupra documentului, pentru că multe dintre clarificările ideologice la care au fost obligaţi să recurgă socialiştii francezi sunt necesare şi în România.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Buna treaba. La francezi socialismul se potriveste ca o manusa, ei din fire fiind mai mult in greva decit la munca. Anul trecut am fost la Paris. Aceiasi mizerie ca la Bucuresti. CFRul lor era in greva si nimeni nu stia cind incepe si cind se termina, sau cind vine urmatorul tren. Oamenii pe peron ca turmele, cu incertitudini similare ca in Romania pensionarilor ce stau la coada, de genul "oare o sa se bage brinza subventionata?"Am ramas socat cit de mult se asemana comportamentul ceferistilor lor cu alor nostri. Decit asa socialism, mai bine stau sa ma biciuiasca anglo-saxonii. Cel putin la astia merge trenu' :)

Anonim spunea...

Karakas, să ştii că şi mai bine pare a li se potrivi social-democraţia ( că socialismul e altă frişcă) şi scandinavilor.
Cred că, dincolo de generoasele formulări programatice, nu confruntări ale doctrinelor avem noi. Ci ale năravurilor. Cu efectele pe care le vedem.

N. Raducanu spunea...

Domnule Gheorghe,
Declaratia P.S. mi s-a parut importanta, asa incat am tradus-o si am postat-o pe blogul meu
nraducanu.wordpress.com
Nu am mai dat preambulul la ea, caci l-ati tradus chiar dvs. (am facut referire), iar ultima parte (Partidul socialist) am prezentat-o doar punctat. As fi vrut ca declaratia sa o postez si pe blogul dvs. (la comentarii), dar blogspot aloca un spatiu prea redus pentru asta in comparatie cu wordpress.

Anonim spunea...

Domule Răducanu, vă cer permisiunea ca, în zilele care vin, să preiau traducerea şi să o postez pe blog. Vă mulţumesc. Eu chiar cred că este un document care trebuie citit şi discutat de cei de stânga în România.

N. Raducanu spunea...

Permisiunea mea pentru a republica un text? Bineinteles ca ma bucura sa preluati traducerea (care poate ar mai fi trebuit slefuita). Mi-ar place chiar daca - dupa ce trece vanzoleala cu alegerile comunale - veti cerceta si alte postari ale mele pe blogul amintit sau pe blogul
raducanu-stanga.blogspot.com

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...