vineri, 4 ianuarie 2013

Un strigoi inutil

 
 
Știm din ce în ce mai puține lucruri despre economia României. Motive sunt multe: de la partea uriașă a economiei informale până la excesul de legislație, de la politizarea funcției publice până la deprofesionalizarea ei. Statul este tot mai slab, un soi de strigoi care încurcă pe toată lumea, fără a fi util cu adevărat nimănui. Povestea cu PIB=ul recalculat în jos de INS este un bun exemplu. Fiecare agent economic a raportat ce a vrut, când a vrut, și, în general, cu gândul să fie cât mai nesincer cu putință, pentru a nu atrage atenția diverselor instituții de control asupra evaziunii pe care sigur o practică. La fel și incapacitatea Comisiei de Prognoză de a furniza datele necesare-care sunt, de fapt, doar niște ipoteze-pentru a construi Bugetul de Stat. Cât va fi creșterea economică, raportul leu-euro, și atât, că deficitul bugetar ni l-a stabilit FMI. Cu toate astea Comisia dă din umeri. 
 
Se spunea, cu trimitere la impozit, că prea mult impozit ucide impozitul. E la fel de adevărat că și prea mult stat ucide statul. România vrea să demonstreze că și contrariul este posibil: prea puțin stat ucide statul. Și poate demonstrează și că prea puțin impozit ucide impozitul. Sigur, nu e ușor de stabilit un optim; dar nici nu omorâm să-l căutăm!
 
Cred că marea eroare a tuturor guvernărilor este fărâmițarea puterii, prin delegarea atribuțiilor administrației centrale către o mulțime de ”autorități independente(de cine?!)”, care le-au transformat în feude, s-au rupt de interesul public, când nu au fost capturate de interese private, și lucrează împotriva statului. Și asta nu-i nimic: vine acușica regionalizarea: să te ții haos și fugă de răspundere. 
 
Îmi pare rău: or fi bune sistemele descentralizate, dar în materie de administrare a statului sunt un dezastru. Marile corporații au succes în primul rând grație centralismului feroce. Centralizarea scopurilor și mijloacelor le face funcționale și profitabile. Altminteri și-ar ocupa timpul cu gestionarea conflictelor și intereselor particulare ale diverselor entități componente. Știu, nu sună cușer, și nici politic corect. Dar este o realitate. 
 
Ponta s-a trezit acum în brațe cu un strigoi inutil, statul, ăla reformat de băsescu. Care băsescu a rezumat statul la instituțiile care-l pot ține departe de mititica, inclusiv prin eliminarea adversarilor politici. În rest nu l-a interesat nimic: nici economie, nici administrație, nici servicii publice, nimic. 
 

Cum să faci dintr-un strigoi un stat funcțional? Ei bine, Ponta are la ce se gândi!  

3 comentarii:

Karakas spunea...

Se vede ruptura si indiferenta. Ponta nu se mai poate baza pe propriile institutii. E vorba pina la urma de profesionalism. Daca esti institutie guvernamentala, atunci ai raspundere. Ori la noi, foaie verde si-o sarma!

Corecta observatia cu corporatiile. Astea sunt conduse din virf cu multa autoritate. Toate nivelele danseaza ca la armata cum lise dicteaza din virf. Descentralizare la privati? Aiurea...

pacos spunea...

"Eroarea" asta a INS e numai buna pentru destituirea lui Voineagu, pentru mizeria cu recensamantul si mai apoi cu referendumul pentru demiterea machitorului-sef.
Dar nu poti astepta date statistice de la INS si sa te bazezi exclusiv pe acestea cand ai la dispozitie baza de date ANAF. Toti agentii economici depun declaratii electronice. E obligatoriu. Cine este inregistrat si nu depune poate fi imediat depistat si controlat, mai ales ca tot ANAF-ul are si lista actualizata a contribuabililor inactivi.
ITM-ul are si el o baza de date, cu toti angajatii si salariile acestora.
Ambele baze sunt sunt actualizate (ITM la 5 zile, ANAF lunar), asadar nu trebuie asteptate datele de la INS ca sa afli situatia reala, la zi, a veniturilor bugetare. Sau macar sa nu te surprinda discrepantele dintre datele reale si cele a INS.

Vorbim de descentralizare, dar adevarul e ca impozitele si taxele agentilor economici se strang in doua conturi mari si late: contul aferent BASS si contul aferent bugetului de stat BS. Atat.

ddanilov spunea...

Datorita reformelor lui basescu,guvernul Ponta a primit in mana o data cu castigarea alegerilor o bomba cu ceas.Nimic nu e intamplator.Aceasta strategie perversa este ilustrarea dictonului "dupa mine potopul !" Acest basescu exact asta face: distruge tot ce atinge in ideea de a nu mai da ocazia altora sa poata sa faca ceva dupa el. Este o pacoste cu care ne-am ales si de care trebuie sa scapam daca vrem sa mai avem un stat functional.De el si de slugile lui.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...