miercuri, 3 august 2011

Aşa, şi?


Visând la autostradă...

Înţeleg că a fost reziliat contractul cu Bechtel. Un contract care la început era unul acceptabil(2,2 miliarde de dolari pentru 415 kilometri este un preţ normal, revine pe la 5,5 milioane de dolari kilometrul) şi care s-a transformat repede într-un coşmar. Pentru că Supremului Cur i s-a năzărit să "renegocieze" contractul. Renegociere care a întrerupt lucrările mai bine de un an. Între timp a venit boomul imobiliar, preţurile la materiale au urcat la cer, au crescut şi salariile, nu mai vorbim de costurile exproprierilor, etc, etc, etc. Sigur, toate astea nu justifică preţurile demente, de peste 20 de milioane de euro pe kilometru. Iar de anul trecut a crescut şi TVA.

Una peste alta am plătit 1,5 miliarde de euro pentru numai 54 de kilometri finalizaţi. Adică 27 de milioane de euro pe kilometru. O ţeapă de dimensiune globală!

Chiar dacă după finalizarea tronsonului de la Surplacu de Barcău americanii îşi iau catrafusele, n-am realizat nimic. Avem două bucăţi de asfalt care pleacă de nicăieri, duc nicăieri şi folosesc fix la nimic. O să crească dracului mohorul prin crăpăturile din asfalt, până se fac noile licitaţii şi se termină autostrada.

Acum Umilul Cur şi madam Chiloţi Tetra încearcă să ne vândă acest eşec ca pe un uriaş succes al Supremului Cur şi al Viceregelui Americii în România, musiu Gitenstein.  Realitatea este alta: şi futuţi, şi cu banii luaţi! Asta e, noi să fim sănătoşi, că e lumea plină de ţepari, la care putem cotiza liniştiţi!  

5 comentarii:

Isailă spunea...

Un bucureștean nu știe că cele două fragmente de autostradă (Sârbi - frontieră, Câmpia Turzii - Mihăiești) au și menirea de centuri pentru Cluj și Oradea. Această neștiință este un exemplu de ce PDL nu va scădea prea mult în Transilvania, însă nu va mai pretinde conducerea României, nici măcar ca Transilvania, Banatul și Bucovina să mai facă parte din România. Desigur, se va schimba conducerea la PDL.

Constantin Gheorghe spunea...

Cam scump curul de ardelean! Autostrada aia trebuia să unească România cu Occidentul, nu să ocolească două oraşe!

Anonim spunea...

ai dreptate ca romanii au ajuns de tot risul. nu pot spune de cacat ca ma deranjeaza. nebunii cred ca o vor duce mai bine daca vor apare enclve gen transilvania, banat etc. niste criminali cre-tini. vor ajunge toti jumari in tigaia strainilor dar nu ai ce face pt ca cu prostii nu se poate pune nimeni!

Anonim spunea...

Surplacu de Barcău?! Eu zic să mai verifici şi numele localităţilor despre care scrii, măi dragă Gheoghe ;)

Constantin Gheorghe spunea...

Da, de la surpare! Licenţă poetică! Soluţia aia cu piloni, printr-un teren instabil, mlaştini, dacă nu mă înşel, o să ne iasă pe nas! Mai vorbim! Să vedem dacă apucă s-o finalizeze...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...