miercuri, 3 august 2011

Are Pleşu coaie?



Acum câteva zile, Andrei Pleşu a acordat un interviu ălora de la Madam Blogary, în care i-o trage fin Supremului Cur, deşi este şi el, Pleşu, cu curul în două luntrii. Dar, de! Aşa e intelectualii, măi dragă!

Portretul pe care îl face Pulimii Sale este, într-un fel, devastator, impactul fiind maxim în rândul "intelectualilor lui băsescu", tocmai pentru că autorul este Pleşu: "Optiunea lui si criteriile lui au fost pragmatice, nu intelectuale, sa nu ne facem iluzii. Deci cine isi imagineaza ca el a spus: Ma, mie imi trebuie niste baieti fini, oameni cititi, iar atunci ii aleg pe cutare si pe cutare... Nu! El a spus: Mie mi-ar trebui sa ies pe scena anturat de o echipa care sa sune frumos la ureche, ceea ce a si facut, dar e important sa stim ca n-a facut-o fiindca iubeste cultura si pe intelectuali. Experienta mea personala cu el este ca el nu are niciun fel de respect si de simpatie umana pentru oamenii de carte. El, in sinea lui, are un hohot de ras cand se gandeste la baietii astia".

Supremul Cur s-a băşicat la fel de maxim când a citit astea! Şi aseară, labe unu, îi dă un avertisment public lui Pleşu: "Văd ca domnul Pleşu a facut o preocupare aproape zilnică legată de mine. Nu aş vrea să spun public lucruri care să nu-i placă domnului Pleşu despre cum l-am vazut eu ca şi consilier. Îl invit la decenţă. Este ultimul apel pe care îl mai fac la Andrei Pleşu".


"Gata scrisorica, Pleşule? Aşa repede?"

Acum e acum! Are Pleşu coaie, şi-l înfruntă pe băsescu? Sau îi scrie, scâncind, alte două scrisorele, precum cele scrise lui ceauşescu, în 1982, după episodul "Meditaţia Transcedentală Degeaba"? Prima este asta,  a doua asta, unde îşi pune cenuşă în cap, cam aşa: "Acum, cand la aproape doi ani dupa evenimentele relatate mai sus “meditatia transcedentala” a fost demascata ca secta cu o activitate diversionista, imi dau foarte bine seama de gravitatea implicarii mele, fie si de moment, in demonstratia experimentala de la Institutul de Psihologie. Si daca in contextul din ianuarie 1981, nu imi pot gasi o vina obiectiva pentru participarea la conferinta, in perspectiva timpului si in urma lamuririlor suvenite de atunci cu privire la adevarata fata a conf. Stoian, inteleg ce consecinte nefaste putea avea lipsa mea de vigilenta din 1981. Este totusi de la sine inteles ca daca as fi stiut atunci ceea ce stiu astazi despre “meditatia transcendentala”, n-as fi intarziat nicio clipa in sala de conferinta si as fi adus la cunostinta organizatiei de baza opiniile mele critice. Sunt perfect constient ca – potrivit recentei expuneri a Presedintelui tarii la Plenara largita a C.C. al P.C.R. din 1 iunie a.c. – trebuie sa facem totul pentru a preveni manevrele celor care, la adapostul unor manifestari sectante, “vor sa abata omenirea de la problemele majore – fundamentale ale lumii de azi”. Vreau sa sper ca punandu-se in cumpana bunele mele intentii, activitatea mea de pana acum pe de o parte si, pe de alta, lipsa de vigilenta de care am dat dovada, Conducerea de Partid si de stat va so coti ca imi poate acorda sansa sa ma reabilitez, pentru a contribui pe mai departe – dupa puterile mele – la edificarea culturii romanesti contemporane."

Aşadar, în cazul în care Pleşu se hotărăşte să-şi pună şi acum cenuşă în cap, cum credeţi voi că ar putea suna scrisoarea lui către Supremul Cur? Cei mai creativi dintre voi primesc o bere virtuală! 

PS: ştiu, maximum!

4 comentarii:

Anonim spunea...

ai pretentii de la astia?! plesu originar din marea localitate parscov este normal sa-l sustina pe colegul taran si el din murfatlar. sistemul dintre ei este cu poate-mi pica si mie ceva dar mult asa ca de la flotant la flotant. sa ne mire ca tot pe linga astia gasim reprezentanti din rachitele sau fundulea? si mai este una care neaga ca ar proveni din plescoi ceea ce este tipic pt toti flotantii care de obicei numeau ca loc de nastere cel mai apropiat oras de satul lor. toti astia sint plini de ifose si frustrari care se vad pe ei in tot ceea ce spun si fac. si altii chiar daca apar ca nascuti in bucuresti provin din alte sate sau orasele deci sint tot flotanti si prezinta caracteristicile acestora: mindrie nebunesca si ifose de genii. in rest au in capatele lor seci numai pofta nemasurata de-a avea cit mai multa avere si putere indiferent prin ce mjloace. aia cu alianta lor sint tot niste tarani frustrati si se gindesc numai cum sa ajunga peste ceilalti tarani cere le-au luat-o inainte. asta este si motivul pt care se fura orice si fara limita pt ca astia sint intr-o continua intrecere intre ei. asta au facut de cind a navalit toata gloata asta de flotanti in bucuresti. in interviurile lor incep mereu cu faza ca pe vremuri erau saraci si nu aveau case ci doar un apartament nu o masina ci doar o mobra chestie care este clasica pt toti astia. nu ma mira c-au distrus orasul de nu mai conosti nimic sau ca toate constructiile sint facute aiurea fara nici cea mai mica urma de cap sau logica! cum ar putea fi altfel?! blestemul romaniei sint astia scosi de ceausescu din sate si mutati la orase peste noi. faptul ca fac totul praf era clar iar romanii vechi au stiut asta inca din anii 60. toti au spus ca-n clipa in care astia si odraslele lor vor ajunge cumva sa conduca romania se va alege praful de absolut tot! cita dreptate au avut!!!! vestul si-a facut treaba distrugind prin miinile unor tarani prosti elita normala a romanilor care era reprezentata de vechii locuitori ai oraselor. lacustele taranesti nu s-au lasat pina n-au devorat totul! astia in nebunia lor vor ajunge sa se manince pe ei insasi fara sa se uite sau sa simta ceva! romania a mai suportat si alte genii d-astea pustii din tartaresti, tighina sau oltenita. infiorator!!! vesticii stiu care-i treaba cu toti astia si d-aia unul ca frank ride si-si bate joc. de ce nu s-ar simti si el licurici cind stie bine cu cine are de-a face?!

Fluieratorul spunea...

Nu vedeti ca sint toti de-o "tzeapa"? Sa credem ca unul din "viata publica" e mai bun decit altul este o iluzie.

Anonim spunea...

bai , "anonimule" ... stai jos . Mai bine taceai , ca-i vorbit cu gura dar ai gandit cu ... base . Oi fi si tu vreun pui de hitler , mai stii , de vrei sa cureti tara de flotanti . Daca asta este criteriul pe care-l propui pentru salvarea natiei , strasnic mai gandesti .

Anonim spunea...

anonimule flotant te-ai dat de gol in clipa in care ti-ai varsat singurele circumvolutiuni pe blog. daca ai fi avut 2 g de minte ai fi inteles ca nu propun nimic ci doar te descriu pe tine si ai tai tarani flotanti care au facut totul praf. de salvat urmeaza sa te salveze ai tai dupa metodele la care-i duc pe ei mintea si care se apropie de cele ale neamtului pe care-l numesti tu. cita minte aveti voi se vede din situatia in care ati adus o tara intreaga care se afla in pragul desfintarii. sa va vad cind nu veti mai avea o tara a vostra ce se va alege de voi si cit de mult o sa va placa! sa-ti mai amintesc ca voi erati securistii, comunistii, militienii etc de care se plingeau tot de-ai vostri mai tirziu cind fiecare spera sa prinda un os cit mai mare si carnos? nu uit ca pe vremurile vechi cereati de toate neuitind sa mentionati ca toti erati luptatori eroi impotriva capitalistilor si mosierilor cu cel putin o ruda luptator comunist in ilegalitate. cind vine 1990 toti erati luptatori anticomunisti cu rude la taranisti si liberali care normal ca s-au sacrificat in lupte grele cu dusmanii ca asa-i traditia la voi. asta este caracterul vostru si tot ce puteti!! nu-ti convine insa nu-mi poti demonstra contrariul iar ura voastra impotriva nostra a celor care eram deja vechi intr-un oras s-a transformat in timp intr-o pedeapsa pt voi acum cind aveti licurici locali si straini. ar fi trebuit sa va vedeti lungul nasului si sa stati in banca vostra insa asta nu se poate si nu se potriveste cu mindria vostra nebuneasca care dupa cum vedeti va duce la pierzanie. si in cazul tau apare aceasta manifestare cit se poate de clar si desi nu-ti poate aduce nimic tot nu te lasi pina nu-ti demonstrezi lipsa de caracter. dintre voi numai 0,5% au dovedit ca pot ajunge oameni. restul sinteti exact ce se vede iar modul in care va trateaza strainii reprezita confirmarea acestui fapt. in final va spun ca va meritati din plin soarta!!! daca insisti iti povestesc comportamnetul taranilor in vest care este la fel de murdar si oribil exact ca acolo. personal nu-mi convine ca tara a ajuns la mina unora ca voi insa cine sa se puna cu mintea nebunilor?!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...