duminică, 29 noiembrie 2009

De ce NU băsescu

Doamna Verona îmi dă o leapşă: de ce nu trebuie să mai fie preşedinte traian băsescu. Din păcate, este tipul de întrebare la care nu poţi răspunde simplu şi scurt. Am să încerc, totuşi.
Oricare motiv vi-l imaginaţi, este bun pentru a justifica de ce nu mai trebuie votat traian băsescu. Dar nu asta este problema. Pentru că nu respingem un om. Omul băsescu, cu tarele lui morale şi comportamentul său iresponsabil, n-a făcut decât să accentueze efectele negative ale unui proiect profund anti-democratic. Un proiect care nu este al lui, din păcate. Este proiectul unor intelectuali extremişti, fanatizaţi, care surfează, ca şi idolii lor din perioada interbelică, pe nemulţumirile oamenilor, pentru a distruge "clasa politică" şi pentru a instala un soi de totalitarism soft, care să mimeze democraţia şi să înlocuiască puterea "poporului" cu voinţa "elitelor" intelectuale.
Proiectul lui traian băsescu era mult mai simplu: sub pretextul luptei cu "sistemul ticăloşit", dorea să-şi neutralizeze adversarii politici şi să controleze robinetele banilor publici. Spre deosebire de situaţia de până în 2004, el a mărit miza: a vrut monopol asupra robinetelor. Cei dinaintea lui, pentru a nu avea dureri de cap, au împărţit robinetele, ceea ce a dus la o reativă pace politică şi socială.
Proiectul elitist, care a parazitat proiectul simplu şi pragmatic al lui băsescu, urmărea monopolul simbolic asupra clasei politice. Toate elitele politice ar fi trebuit să treacă prin furcile caudine ale criteriilor "elitelor intelectuale", care ar fi trebuit să spună "poporului" cine merită şi cine nu să fie ales. Era calea care ar fi condus la anularea diferenţelor şi la revenirea la regimul partidului unic, chiar dacă, aparent, ar fi existat mai multe partide.
Este de citit cu mare atenţie TOATE Rapoartele Comisiilor de la Cotroceni. În ele se găsesc germenii noului totalitarism. Spre pildă, gesturi precum "condamnarea comunismului" erau însoţite de programe de rescriere a istoriei şi de îndoctrinare a adolescenţilor şi tinerilor, care nu se deosebesc cu nimic de cele naziste şi staliniste similare.
Un alt pas spre totalitarism a fost făcut prin folosirea instituţiilor statului împotriva liderilor politici şi a presei, a oponenţilor lui traian băsescu din societatea civilă. N-am spus că politicieni care sunt cercetaţi de DNA sau de ANI sunt uşă de biserică. Nu sunt, dar judecarea şi eventual condamnarea lor nu este tot una cu abuzul de drept şi de forţă, cu linşajul mediatic. Scopul NU scuză mijloacele.
traian băsescu este chintesenţa sistemului ticăloşit. Înţelegând prin asta folosirea statului, în ansamblul lui, pentru servirea unor interese private. Nu mă deranjează privatul care face afaceri cu statul. În fond, statul nu este decât un furnizor de bunuri şi servicii de o natură specială, într-o logică specială. Restul bunurilor şi serviciilor le cumpără de pe piaţă. Mai mult sau mai puţin legal, mai mult sau mai puţin transparent. Dar când foloseşti serviciile secrete pentru a culege informaţii în favoarea unor entităţi private, şi împotriva concurenţilor lor, atunci lucrurile se schimbă fundamental. Or, asta a făcut traian băsescu, şi după 6 decembrie multe limbi se vor dezlega.
Rezumând: am trăit prea mult în totalitarism, pentru a-mi mai dori încă cinci ani cu băsescu. Punct!

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...