duminică, 12 august 2012

O săptămână nebună




Încerc nu atât un pronostic, cât o recapitulare a ceea ce credem că ştim ce se va întâmpla săptămâna viitoare. În principiu va fi o săptămână plină de presiuni, interne şi externe, pentru grăbirea unei sentinţe privitoare la validarea sau nu a referendumului. De ce? Marele pericol pentru băsescu este acum întrunirea comisiei ăleia care trebuia să oficializeze rezultatele parţiale ale recensământului.   Dacă asta se petrece marţi, Curtea Constituţională nu va mai putea ignora realitatea existenţei a două cifre oficiale neconcordante: cifra de 18 milioane şi ceva de persoane cu drept de vot, dar care vine din trecut, nu chiar de la recensământul din 2001, ci mai încoace, şi cea care va rezulta din omologare, adică undeva pe la vreo 16 milioane de adulţi. 

De asta devine crucială şedinţa CCR de marţi. Deocamdată nu cred că se va ţine. Dar dacă se ţine, sunt toate şansele să aflăm un verdict privitor la referendum. Din câte înţeleg doar madam Moţoc e dusă tai-tai prin cele străinătăţi. În principiu locul ei, la vot, va fi luat de Aspazia Cojocaru. Nu ştiu dacă şase este un număr fix de voturi pentru validare, indiferent de cvorum, sau se calculează două treimi din numărul celor prezenţi. Pentru că dacă vin doar şapte judecători, patru dintre ei pot decide invalidarea. Adio şi-un praz verde!

Ce se va întâmpla după? Greu de spus. băsescu se va răzbuna crunt. Este  singura certitudine în povestea asta. Restul sunt necunoscute. Evident, veţi întreba ce se va întâmpla cu voturile noastre. Aparent, nimic. Bine, e o negare a democraţiei. Dar în spatele aparenţei  se află o realitate: aceea că nu doar băsescu vrea să se răzbune, ci şi cei care au votat împotriva lui. Drept pentru care mobilizarea la vot va fi foarte mare la parlamentare, şi PDL va plăti factura.  

După care va veni din nou rândul lui băsescu. O nouă suspendare, un nou referendum. De data asta fără cvorum. Practic, nu câştigă decât câteva luni. În care n-o să mai poată face tot ce vrea. Nici măcar ăia care l-au susţinut nu o vor mai putea face, după ce se va dezlănţui împotriva lui Ponta şi a lui Antonescu. Iar dacă se lasă şi cu tulburări sociale, cariera lui băsescu pe scena europeană e terminată. Nu că ar fi prea strălucitoare acum...

Nu mă aştept la cine ştie ce din partea gigelului trimis încoace de madam Clinton. Pot fi SUA un arbitru în această poveste? Nici vorbă! Îi pot salva curul lui băsescu? Poate că da, poate că nu. De fapt, gigelul are o altă misiune: să se asigure că interesele SUA vor fi respectate, indiferent de cine se află la Cotroceni. Poate sta liniştit, din punctul ăsta de vedere! În rest, să ne scutească de predicile lor cu democraţia!

În încheiere, aş vrea să le spună cineva idioţilor din tabăra băsistă, care au devenit patetici, şi scriu apeluri tembele, că nu există compatibilitate între reconciliere şi zornăitul de cătuşe

3 comentarii:

ANONIMUS spunea...

Nu cred ca CCR-ul poate decide fara sa-i aiba pe cei toti 9 care au ajuns la prima decizie din 2.08.12.
Pentruca nu se poate schimba nimic ,
erata a fost o mare prostie care face din CCR o institutie complet necredibila.Probabil ca se va amana.
In rest sper ca nerasul ala de pe Potomac o sa fie lamurit de Ponta si Antonescu cu ce se ocupa Gitenstein si Basescu si care este problema democratiei ca pentru "salbateci"democratia este buna si pentru Belarus pare ca va spune.Sper ca cei doi vor avea "cojones" si nu" micro- clicare"si-l vor lamuri.

cristi spunea...

CCR-ul e total imprevizibil, sunt prea multe necunoscute acolo. Normal ar fi să nu se lege de referendum marţi (sau când se întâlnesc) decât în măsura în care clarifică fiţuica aia zisă "erată". Nici asta nu ştiu cum o s-o facă şi pe unde scot cămaşa. Dar orice e posibil, absolut orice. Unui judecător adevărat profesia îi impune să fie rezervat în declaraţii, să nu se pronunţe în nici un fel şi să nu critice alţi judecători. În condiţiile astea, tonul celor 3 care au făcut declaraţii publice - şi sunt judecători adevăraţi, nu ca Facebook şi Zegrean - sună a oameni furioşi rău de tot. E absolut imprevizibil ce decizie se va lua marţi sau pe 31, probabil chiar şi pentru ei.

Cel mai probabil gigelul american nu va declara nimic relevant în public. Valorile democraţiei, îngrijoraţi, bla bla bla. Interesul principal al administraţiei este acum stabilitatea. SUA văd UE ca un castel de cărţi de joc, gata să se prăbuşească, şi mă tem că au dreptate. Obama se teme că o criză majoră în Europa îi va compromite şansele de realegere acasă, aşa că vrea linişte măcar până în noiembrie. Dacă gigel e deştept atunci îi va pune în vedere sugătorului de licurici să se care dracului, că tocmai de la el vine instabilitatea. Dacă e prost o să le spună lu Ponta şi Antonescu să renunţe. Dacă Ponta şi Antonescu sunt proşti, ba de-a dreptul cretini, atunci o să se conformeze. Cred că gigelul e prost şi sper că uslaşii nu.

vgeorgicas spunea...

Eu nu cred in tulburarile sociale.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...