marți, 7 august 2012

Dacă democratic nu poţi schimba o slugă imperială, ce e de făcut?



Am învăţat şi lecţia asta: nu poţi schimba un sugător de pulă imperială fără acordul Licuriciului la care prestează. Iar dacă sluga prestează la mai mulţi licurici, pur şi simplu am pus-o. Ca urmare, băsescu, în ciuda celor 7,5 milioane de voturi împotriva sa, se va întoarce la Cotroceni. Unde ştim ce şi cum va face. Nu mai are cum să ne surprindă. 

Rămân două lucruri: primul, încrederea în democraţie. Dacă 8,5 milioane de voturi nu înseamnă nimic, şi ele pot fi anulate de nouă indivizi, care citesc Constituţia cum o cer interesele lui băsescu, avem o uriaşă problemă. Frustrările lor se vor traduce, mai devreme sau mai târziu, în instabilitate şi în violenţă sociale. Sigur, unora le convine retragerea cetăţenilor din spaţiul public. Dar şi asta are un preţ: tensiunile se descarcă în stradă, nu în Parlament şi în alte locuri, unde funcţionează democraţia. 

Al doilea lucru care rămâne: haosul administrativ. Listele electorale sunt doar vârful aisbergului. Lucrurile sunt infinit mai grave. Văd că unii îşi pun speranţa în viitoarea reformă administrativ-teritorială. Sunt idioţi. Până nu ştim cum stăm acum, toate bolile actualului sistem se vor transfera celui nou, care le poate amplifica. Aveam o bună ocazie să începem o analiză de sistem. Se pare că ideea e deja moartă. Nimeni nu are interes să ştie ce se află în burta molohului administrativ. E mai "productivă" ceaţa! 

O ultimă întrebare: totuşi, dacă democratic nu poţi schimba o slugă imperială, ce e de făcut? 

6 comentarii:

Vasile spunea...

Băsescu putea să cadă lejer dacă ar fi avut cine să îl trîntească. Democraţia ar fi existat şi ar fi funcţionat dacă usl nu s-ar fi faultat singur cu propria prostie şi incompetenţă.
Am mai scris pe aici: Ponta + psd + pnl = o căruţă de proşti.
Din păcate Băsescu nu şi-a gasit adversari pe măsură.
Soluţia antibăsescu? Politicieni măcar la fel de inteligenţi ca Băsescu.

Anonim spunea...

basescu nu e inteligent, e diabolic.
am auzit niste tigani prinsi dupa ce au furat din casele unor norvegieni justificand asa: pai daca si-au lasat usile descuiate... norvegienii aceia erau oameni normali, nu ei erau prosti, ci tiganii hoti.

AristotelCostel spunea...

@Vasile

Şi unde mai găsim în România un prostovan pe măsura lui băsescu?

Cel puţin ceaşcă nu avusese exemple de preşedinţi găuriţi în numele urii poporului.

Pocitania nu se ridică nici măcar la nivelul cizmarului.

Béranger spunea...

Când am intrat în NATO și mai apoi în UE nu am intrat cu demnitate, si sugând **le. Și, îmi pare rău, dar PSD-ul ne-a băgat în ambele „cu orice preț”.

Ca stat, ca guvern, ca președinte, ca Isăresc, am supt **le europene și euroatlantice. De ce ne mirăm că acum trebuie să înghițim sloboz?

pacos spunea...

E indubitabil ca baiatul asta e sugator la licurici. Ca e numai unul, ca-s mai multi, nu mai conteaza, chestie de gusturi. Si de pozitii.

Dar ne-am cam obisnuit sa aruncam vina pe licurici atunci cand, din diverse motive, strict interne, nu rezolvam o anumita problema. Altii sunt vinovati pentru incapacitatea, inabilitatea, pupincurismul, lasitatea sau incompetenta noastra.

Mai grav e ca, deasupra tuturor acestor "calitati" ale politicianului roman, de orice culoare si/sau tabara, se afla obedienta fata de "inalte porti". Fapt care ne-a adus aici. La stadiu de colonie. Si o colonie nu are drepturi.

Romania asta e un haos. Legislativ. Din care deriva toate celelalte haosuri. Numai atunci cand logica simpla si bunul simt vor prevala in activitatea legislativa, abia atunci vom avea o sansa sa scapam de nebunie.
Altfel, ramanem in ceata. Care se dovedeste a fi cel mai bun aliat pentru politicianul roman.

Unii nu sunt in stare sa schimbe slugile slugii imperiale. Ba, mai mult, vin la guvernare si spun ca nu-si propun sa schimbe niciuna dintre slugi, ca sa nu se interpreteze cumva ca fiind ingerinte politice. Desi au dreptul s-o faca, desi legea le permite asta. Cu toate astea, imaginea noastra in toata lumea e dezastruoasa. Si atunci, daca tot e dezastruoasa neschimband nimic, nu mai bine sa fie dezastruoasa dar sa se termine odata cu toti si toate? Ca, pana la urma, tot acolo am ajuns, nefacand nimic.

Vasile spunea...

@Aristotel: ba a învăţat multe din păţania cizmarului. A învăţat în primul rînd că ambiţiile de neatîrrnare = Tîrgovişte. Deci primul lucru pe care l-a făcut a fost să renunţe la ambiţii din astea sinucigaşe.
Şi pe cale de consecinţă, n-o să-l ciuruiască nimeni. Din punctul acesta de vedere e cu multe clase peste cizmar.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...