Nu am intenţia să bat câmpii despre istorie şi despre cum se repetă ea. Dar nu pot să nu mă amuz copios, recitind reportajele lui Brunea-Fox, reunite în "Scene din campania electorală". Găseşti acolo inventariate toate tehnicile de furat alegerile, tehnici cu nimic mai primitive decât cele din zilele noastre. Inclusiv plimbatul votanţilor de la o secţie de votare la alta. În locul autobuzelor de azi, cu aer condiţionat şi televizor, atunci erau folosite vechi automobile şi camionete Ford T, zis şi "Fordul cu mustăţi". Ce-i drept, nici votanţi volanţi nu erau prea mulţi, doar bărbaţii având drept de vot, de la 21 de ani. Sper că vă va face plăcere să citiţi această mică bijuterie, numită "Cap de fier"
"Am intrat la "Spânzuratul" din Crângaşi, cârciumă faimoasă, loc de întâlnire a mardeiaşilor consacraţi, de unde se recrutează reteveiul cel mai încercat, "prietenul" nostru cel mai devotat. Jale mare pe toată linia! Nae "Cap de Fier" e dezorientat. În mai puţin de doi ani a "servit" trei partide. Se credea la putere! - aşa îi garantase în martie 1926 candidatul averescan, când l-a scos de la liberali - pe încă trei ani. A revenit la conu' Jenică , unde năzuia c-o să stea cel puţin până în 1930. Şi poftim! E descumpănit. Vremurile sunt tulburi. Dacă şi ăştia se cară peste un an? Iată de ce la "Spânzuratul" de opt zile e un veşnic conciliabul între patron şi "stâlpi".
-Mă Nae, eu cred că tot de conu' Jenică trebuie să ne ţinem.
-Bine, bine, nene Spânzuratule, dar se zice că ţărăniştii vin cu chestii noi. Pe unde scoatem cămaşa? Ce-i de făcut?
-Moft, mă Nae, gogoaşe pentru fraieri. Să nu ne pripim, mai e timp. Eu cred că tot ai noştri o s-o întoarcă aşa ca să iasă mai bine. A murit Ionel Brătianu, dar nu uita că şeful nostru de acum este frate-su.
-Nene Spâzuratule, nu ştiu ce să mai spun. Prea miroase a linişte, zice Cap de Fier, uitându-se lung şi trist la stobanul lui cu "bube" de nichel.
Fotografie de Iosif Berman, care a lucrat o lungă perioadă cu Brunea-Fox
2 comentarii:
Abrupt se termină. Când abia părea că începe.
Asemenea lecturi, ca si articolele politice ale lui Caragiale, sunt excelente intotdeauna. Necunoscandu-le, multa lume idealizeaza trecutul si isi inchipuie ca obiceiurile politice proaste de acum s-au inventat abia dupa '90.
Trimiteți un comentariu