miercuri, 6 ianuarie 2016

Orice soluție naște noi probleme



Revin asupra unei idei din postarea precedentă. Este vorba despre existența unui scenariu pentru înlăturarea lui Ponta, care avea nevoie de un pretext, pentru a putea fi aplicat în totalitatea lui. Pretextul ales, incendiul din clubul ”Colectiv”, a avut avantajul lui, pe termen scurt: Ponta a fost înlăturat. Dar cei care au condus tot acest proces n-au gândit mai departe de momentul înlăturării premierului, și în niciun caz la costurile ulterioare pentru cei care urmau să vină la guvernare. Scandalul actual, cu transcrierile spuselor colonelului din STS, este doar unul dintre costuri. Poate cel mai puțin drastic.
Din această afacere ies grav șifonați atât Iohannis, care, cu declarația lui cel puțin lipsită de tact, ca să nu spun cinică, a declanșat teoriile conspiraționiste. ”Trebuia să moară niște oameni pentru ca guvernul ăsta să plece!” Era multă satisfacție în vocea președintelui, care avea, în sfârșit, ”guvernul lui”. Au urmat scenele halucinante de la instalarea unora dintre miniștrii guvernului Cioloș, cu fanfară și cai mascați, pardon, gardă de onoare.
În al doilea rând este șifonat bine Cioloș, și cu el, întreg guvernul. Un premier care s-a cățărat, ca și președintele, pe mormanul de cadavre de la ”Colectiv”. Le place sau nu, asta este imaginea. Pe care transcrierile au întărit-o. Iar folosirea ”surselor din Procuratură”, pentru a încerca prezenta spusele colonelului drept delirul unui tip ce-și dă importanță, este pe cât de ridicolă, pe atât de contra-productivă.
Acest scandal, chiar dacă nu are o bază în realitate(mi-e greu să accept că cineva a organizat incidentul de la clubul ”Colectiv”, pentru a forța schimbarea guvernului, pentru că atunci nicio pedeapsă n-ar fi prea mare și pentru executanți, și pentru beneficiarii crimei), le-a făcut mult rău celor care au profitat de moartea celor din club. Mai grav, șubrezește și mai mult capacitatea administrativă a unei țări care și așa are o administrație vai mama ei, iar toate instituțiile politice sunt disprețuite și contestate vehement.
Domnul Președinte își are Guvernul lui. La ce-i folosește, în condițiile astea? Măcar de-ar fi vreo lumină. Dar din momentul audierilor din Parlament, onor domnii miniștri, cu premierul în frunte, calcă din strachină în strachină. Una n-a ratat. Scârba de politică s-a construit în vreo două decenii. Scârba de tehnocrați e deja la post. Dacă nici cu politicieni, nici cu tehnocrați, atunci cu cine guvernăm? Cu țulușii? O adunătură de idioți, la rândul lor, la fel de corupți și de incompetenți ca mai toți din politică și din tehnocrație? Cu serviciile? Cu armata? Aia care l-a avut șef pe Generalul Izmenelor?
Realizează cineva în ce budă suntem?

4 comentarii:

Nicolae Nicu spunea...

Apropo de Ponta şi plecările lui. În afara plecării recente de la guvern - produsă în condiţiile de care vorbim pe-aici -, el a mai plecat o dată în condiţii asemănătoare. După turul II al prezidenţialelor. Să ne amintim că, fix la minutul închiderii centrelor de vot - unii spun că mai de vreme chiar cu un minut, două faţă de... ora astronomică a României! -, pe cînd Ponta aştepta cuminte închiderea oficială a procesului de vot, Iohannis a ieşit pe televiziuni să-şi asume victoria, iar cavalerii teutoni dănţuiau în zăngănit de metale prin pieţele publice, dînd de înţeles că, dacă Ponta şi ai lui vor contesta rezultatul anunţat şi nu se dau la o parte, riscă tulburări publice. Dacă îmi aduc bine aminte, grupuri de presiune porniseră deja spre sediul PSD din Kiseleff. Imediat, Ponta a ieşit public să-şi accepte înfrîngerea, parcă pe principiul "ce-am avut şi ce-am pierdut", rostind o frază concisă şi, mai ales, bizară: "Poporul are întotdeauna dreptate"! Tensiunea politică a fost astfel evacuată, iar societatea a revenit la rosturile ei. "Cineva" şi-a mai ratat un scenariu. Acuma, am văzut şi ne-am convins, de repliat Ponta ştie să se replieze cînd trebuie...

T-Rex spunea...

Livia Stanciu: "Există încă politicieni care îşi doresc o justiţie controlată"

Oare exista si judecatori care isi doresc un Parlament controlat (de Justitie)?

http://www.mediafax.ro/social/livia-stanciu-exista-inca-politicieni-care-isi-doresc-o-justitie-controlata-14956778

Asterisc spunea...

Afirmația "Trebuia să moară niște oameni pentru ca guvernul ăsta să plece!", spusă de Iohannis este halucinantă, mai ales ținînd seama de satisfacția cu care a spus-o! Eu mă întreb dacă mai există undeva în lume, inclusiv în dictaturi și cu atît mai mult în țări zise democratice, un șef de stat care să-și dorească căderea guvernului?! Una este să-ți dorești un guvern de aceeași orientare politică, rezultat din alegeri parlamentare și alta este să-ți dorești un guvern instalat prin metode care nu au nicio legătură cu democrația! Pînă și frații noștri de peste Prut au dat jos guvernul prin Parlament, adică după o procedură democratică, măcar formală! Dar la noi, ca la nimeni! Iată de ce, afirmația lui Iohannis este cel puțin lipsită de înțelepciune, ca să mă exprim elegant. Vorba ceea, dacă tăcea, filosof rămînea!

T-Rex spunea...

@Asterisc, sper doar sa fi fost o exprimare nefericita. Altfel, discutia devine deosebit de serioasa, si vad ca deja a inceput in sensul asta, cu declaratii despre un atentat pregatit despre care stia puterea. Ma intreb de ce nu spune nimic dl Oprea, citat in stenograma pierduta de la DNA...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...