joi, 4 decembrie 2008

De ce tace Băsescu?
Punem pariu că tema de tocşouri de azi, dacă BEC nu dă rezultatele finale, şi dacă nu depune cineva o contestaţie sau o plângere la Tribunal, care să amâne anunţul, va fi: "de ce tace Băsescu"?
E adevărat că, pe cât de guraliv a fost în ultimele două săptămâni, pe atât de tăcut este acum preşedintele. Nu prea e stilul lui. Şi să nu-mi spuneţi că tace pentru a nu complica sarcina celor de la PD-L, în negocierile pentru formarea unui nou guvern! Mai mult, le-a interzis şi pedeliştilor să mai vorbească despre formarea guvernului.
De ce tace? Simplu, din punctul meu de vedere: NICIO variantă de guvernare nu-i convine, oricât ar părea de ciudat. Singura variantă care i-ar fi convenit era aceea a unui guvern monocolor format de PD-L. Alianţele, chiar şi cu PD-L vioara-ntâia, sunt o veste proastă pentru el.
Îi este foarte greu să aleagă, toate combinaţiile având mai multe dezavantaje decât avantaje. Iar acum principalul criteriu pentru structurarea unei formule de majoritate parlamentară este maximizarea şanselor sale de a obţine un nou mandat de şef al statului.
Cel mai fericit caz, ţinând cont de faptul că 2009 va fi anul de vârf al crizei economice şi financiare în România, ar fi ca PD-L să stea în opoziţie şi să capitalizeze nemulţumirea socială. Numai că sponsorii PD-L, cei care contează şi în ecuaţia finanţării campaniei electorale prezidenţiale din 2009 presează pentru accesul la guvernare acum, pentru a avea acces la banii publici în plină criză. Iar Traian Băsaescu ştie că nu poate risca să-i supere!
Că va guverna cu PSD sau cu PNL, PD-L în guvern nu-i va permite să joace cartea criticii guvernului şi a omului anti-sistem. Pentru că singur s-a băgat în gura lupului, cu pretenţia că el şi numai el are ultimul cuvânt în numirea premierului. Oricum s-ar învârti în jurul cozii, viitorul guvern este al lui, dacă nu va recurge la o stratagemă: să numească un premier care ştie că va fi respins de Parlament, după care să zică: "aveţi o majoritate şi un premier? Foarte bine: le accept, pentru că nu sunt iresponsabil să provoc alegeri anticipate. Dar eu nu am nimic de-aface cu astea."
După care să înceapă un război la rupere cu guvernul! Numai că şi aici este un mare pericol: ca şi Guvernul să-i riposteze, spunând că Traian Băsescu este iresponsabil, că provoacă, aşa cum a mai făcut, crize artificiale, că nu-l lasă să guverneze. Şi că prin ceea ce face accentuează criza.
Acum trebuie să se confrunte cu o mare problemă: care este răul cel mai mic pentru el? Chiar are la ce se gândi! Iar asta sigur nu-l face să doarmă liniştit!
PS: dacă nebunii ăştia doi, Mordechai şi Ciupico, o ţin tot aşa, mă las de analize! Poftiţi comentariul lor la situaţia de faţă!

UPDATE: Marele Cârmaci va cuvânta azi, pe la 17 trecute fix! Fiţi liniştiţi, nu e ceva care să merite atenţie. Doar rutină! Jocurile se fac tot prin crâşme, crame, pisoare şi alte bude, publice şi private!

7 comentarii:

Anonim spunea...

Tace pentru ca in oricare dintre situatii (judecand corect si normal) pierde. Cu exceptia numirii candidatului la functia de prim ministru, cand are un rol principal, in toate celelalte "etape" nu-l vom mai vedea.
Revenind, pierde si daca PD-L va guverna singur, pierde si daca PD-L va face orice alianta la guvernare, pierde si in situatia in care alianta la guvernare va fi PSD-PNL (se duce dracului suportul atat de necesar in campania prezidentiala). Prin urmare, pierde pe toate planurile. Iar tacerea ar trebui sa insemne, acum, minimizarea pierderilor.

Anonim spunea...

Rămân la părerea că un guvern PSD- PDL este puţin probabil. Dar cu marele căpiat te poţi aştepta la orice.
Şi o astfel de împreunare împotriva firi nu ar face nimănui bine. Doar zurbagiului.
Oricum, adevărata tocmeală nu e asta la vitrină, de prin cârciumi, despre care ştie tot boborul.

Anonim spunea...

Mordechai, prietene, sigur că totul se petrece în subterane, dar şi crama aia cramă e tot jos! Numai că are la ce se gândi Marele Cârmaci. Ştii ce a spus: că vrea să demonstreze că nu el a fost de vină pentru circul de patru ani, ci răii din PNL. Pentru asta îi trebuie un guvern 100% al lui. Şi a văzut ce-a păţit cu Moliceanu! Oricine poate juca rolul lui Moliceanu! Iar mandatul lui Morar e unul provizoriu. Şi-or pune şi ţuluşii întrebări despre viitorul lor cu un alt locatar la Cotroceni, ca să mai răspundă necondiţionat la comenzi. Şi până atunci nu mai e mult, nici un an!
Cum ai lua-o, a ieşit cum nu se poate mai prosat pentru el.

Lilick Auftakt spunea...

Boc a rostit acum de 6 ori in conferinta de presa ca vor guvern cu PNL. Minoritar exclus. Sa propuna Base un PM liberal? PD prin Boc nu a avut azi nicio pretentie de PM. Deci... ???

Anonim spunea...

Lilik, pedeleii au nevoie de un sac de box. Vor la guvernare, cu ţap ispăşitor la purtător! În PSD nu poţi să dai, că e mare şi rău de gură. Dar mai cu vorba bună, mai cu DNA, liberalii pot servi cauza realegerii Marelui Conducător. După care vor fi ejectaţi. Asta e politica! Murdară, crudă şi pe alocuri imbecilă...

Anonim spunea...

Nu cred ca tine. Nu pot sa cred ca toti liberalii vor inghiti aceasta nada. Desi ar fi o lovitura dubla: e aproape sigur ca daca PNL nu se va sparge, va deveni incasatorul de serviciu si isi va pierde electoratul, electorat tradat printr-o asemenea alianta. In orice caz, din "invingatori" in alegeri si pentru liberali situatia devine complicata. Daca intra la guvernare alaturi de PD-L se vor sinucide politic, daca nu vor intra, cei care vor fi la guvernare vor invoca tot timpul "mostenirea dezastruoasa" lasata de liberali

N. Raducanu spunea...

Aflu ca cei trei sefi ai companiilor auto americane (GM, Ford si Chrysler)au declarat ca daca li se acorda ajutorul cerut de 34 miliarde dolari, isi iau angajamentul sa se multumeasca cu un salariu anual de doar un dolar. Ma intreb ce s-ar intampla daca s-ar adopta decizia ca, data fiind criza ce ne ameninta in 2009, membrii noului guvern sa se multumeasca si ei cu un salariu anual de un leu.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...