sâmbătă, 13 decembrie 2008

O poveste americană
Natura umană e aceeaşi, indiferent de longitudine, latitudine, rasă, sex sau poziţie socială. Iar povestea asta ne mai scoate din cap ideea excepţionalismului nostru. E o poveste cu o casă, cu doi preşedinţi, şi cu multă ranchiună.
Peste drum de Casa Albă se află o reşedinţă oficială, Blair House, unde sunt cazaţi oaspeţii preşedintelui SUA. Acolo au stat şi Ion Iliescu, şi Emil Constantinescu, atunci când au fost invitaţi la Washington. Bun, Barack Obama a cerut să se mute acolo cu 10 zile înainte de data obişnuită în cazul schimbului de putere, adică pe 5 ianuarie, în loc de 15 ianuarie. Motivul? Fetele lui trebuie să înceapă şcoala pe 5 ianuarie. Cererea i-a fost refuzată. Cum refuzată a fost şi cererea jurnaliştilor de a li se spune cine ocupă această reşedinţă oficială, de nu poate fi folosită de preşedintele ales. Motiv pentru unii să considere refuzul drept o şicană.
Şicană sau nu, refuzul nu a picat tocmai bine pentru o Administraţie care şi aşa lasă amintiri dintre cele mai neplăcute, politicos vorbind. Dar merită să citiţi şi comentariile cititorilor. Mie, unuia, îmi dau de înţeles că există o polarizare a opiniilor extrem de accentuată, şi chiar accente de ură când e vorba de Obama. E clar că dincolo de faţada unui soi de corectitudine politică, rasismul este în continuare o componentă puternică a mentalului american.

Niciun comentariu:

Stânga de modă veche.

Sunt un om cu ferme convingeri de stânga. Lucru de ocară în lumea asta de rahat, care a luat-o razna! Stânga înseamnă în primul preocupar...