vineri, 22 august 2008

Morţi care contează, morţi de care nu ne pasă
Cinismul occidentului este cel care îl va face să piardă războaiele pe care le poartă în numele "superiorităţii" sale morale, în numele drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Vreţi monstre de cinism? Într-o acţiune de luptă, într-un război care sigur nu este al lor, în Afganistan mor zece soldaţi francezi. Dumnezeu să-i ierte! Şi-au făcut datoria, şi apoi, pentru asta sunt plătiţi. Franţa le onorează memoria. Acei morţi au un chip, au un nume.
Astăzi, în Afganistan, aviaţia NATO(cel mai probabil americanii) a omorât 76 de civili, majoritatea femei şi copii. Este un incident dintr-o foarte lungă serie de astfel de incidente petrecute în Afganistan şi Irak, în care victimele civile ale armatelor occidentale se numără cu miile. Victime colaterale. Ca în Serbia, bombardată de NATO. Tot în numele umanismului! Acestui incident presa franceză, care în cazul soldaţilor morţi în luptă, a dedicat evenimentului editoriale, analize, reportaje, i-a rezervat câteva rânduri în ediţiile electronice, pe post de "câini striviţi de maşini".
În "Le Monde" Piotr Smolar, într-un reportaj din Ţincvali, ironiza morţii osetini. Unii dintre cititori au protestat. Reportajul a fost republicat, fără pasajul cu pricina, şi comentariile şterse. Şi iarăşi proteste, pentru cenzură. În toată presa occidentală, pic de simpatie şi de regret pentru victimele osetine şi ruse. Şi-au meritat soarta, par să spună jurnaliştii. Dracu' i-a pus să fie de partea cea proastă a baricadei, adică alături de ruşi?
În Irak mor zilnic civili. Aici găsiţi un bilanţ, fatalmente incomplet, al victimelor civile din Irak. Alţii dau cifre şi mai mari, care trec de un milion de morţi civili în Irak. Se pare că şi ei, ca şi morţii din Afganistan, nu contează.
Şi ne mirăm că suntem tot mai urâţi, că fundamentaliştii de toate culorile şi credinţele îşi fac un scop suprem din distrugerea civilizaţiei occidentale?
Tony Judt se întreba dacă am învăţat ceva din istoria secolului 20. Şi încheia astfel eseul publicat în "Idei în Dialog": În loc să fugim de secolul douăzeci, trebuie, cred, să ne întoarcem şi să îl privim mai atent. Trebuie să aflăm din nou – sau poate pentru prima dată – că războiul îi abrutizează şi îi degradează pe învingători şi învinşi deopotrivă; să aflăm ce păţim atunci când, după ce am declanşat cu nesăbuinţă un război nejustificat, suntem împinşi să exagerăm importanţa inamicilor şi să îi demonizăm pentru a legitima continuarea războiului pe termen nelimitat."

4 comentarii:

Anonim spunea...

Titlul corect ar fi fost "Mortii careconteaza, mortii de care unora nu le pasa"
Mie, imi pasa. In toata tevatura cu Georgia mereu mia-m pus intrebarea :cati osetieni si rusi au murit.
Numai in prima zi au fost difuzate niste stiri relativ obiective in care se vedea si gradul de agresiune reorgiana asupra c osetienilor si rusilor.
Evident, mass media ramaneasca nu a mai comentat. Rusii, continua sa comenteze. SI tot se afala.

Cat priveste soldatii francezi, vinovati de moartea lor inutila sunt mai marii lumii acesteia, inclusiv mai marii Frantei, care au decis si participat la ocuparea nedreapta a Afganistanului.
In Afganistan, dupa unele informatii, lucrurile sunt departe de a fi stabile si favorabile ocupantilor.

Anonim spunea...

Intr-adevar. Dar, am o mica corectare. Ceilalti, numerele, nu sunt morti. Sunt "pagube colaterale" ale "loviturilor chirurgicale". George Orwell a avertizat de mult ce inseamna spalarea/curatirea limbajului pentru mentalul colectiv. Tehnica functioneaza de minune, iar reprofesionalizarea moderna a razboiului duce la afirmatii extraordinare din partea soldatilor deveniti mercenari de genul "ma duc, imi fac slujba, ma intorc". De fapt, celalalt razboi, cel in Iraq, a fost in mare parte subcontractat corporatiei Blackwater. Vizitati-i site-ul pentru a vedea ce servicii eficiente ofera. http://www.blackwaterusa.com/

Razvan spunea...

Din pacate demonizarea adversarului opereaza in ambele directii. Au dat rusii dovada de compasiune fata de, sa zicem, americanii morti in Vietnam? Orice parere am avea azi fata de Vietnam, pentru multi dintre americanii care au luptat acolo, asta a fost o datorie de implinit.

Dupa cit de multe minciuni, efectiv, au fost lansate de rusi cu ocazia situatiei din Georgia (Tv-ul lor a dat vina direct pe americani - nu ca ar fi influentat moral, ci ca ar fi fost implicati direct si concret in lupte), ma indoiesc.

Deci, nu cred ca doar "occidentul" e vinovat de cinism si ipocrizie. Din 1914 incoace, adversarul trebuie distrus complet si total, inclusiv moralmente si imagistic. In plus, nu ne opreste nimeni sa ne uitam la Al Jazeera, daca vrem sa citim despre perspective din ailalta parte.

Si inca o chestie: in occident, totusi, nu iti sare nimeni in cap daca iei partea adversarului. Ceea ce nu e neaparat adevarat despre Rusia lui Putin, "cel mai democrat" din lume, dupa cum singur a zis, presupun fara urma de ironie.

Anonim spunea...

Pe mine ma amuza acest domn Razvan de mai sus, ce bine stie dansul ce "minciuni" spun rusii, desi in mod evident nu stie ruseste si nu a deschis niciodata un ziar rusesc. Caci daca ar fi facut-o, ar fi vazut ca acum ziarele rusesti nu mai intoneaza in cor indicatiile partidului unic, ci - au deseori atitudine critica la adresa comportarii guvernului si armatei. Cititi de pilda "Nezavisimaia Gazeta" sau "Moskovskie Novosti" si veti vedea ca atitudinea e ponderata, ci analitica in genul ziaristilor occidentali. Desi, pe total, mai nimeni nu are azi in Rusia motive sa fie nemultumit de felul in care s-a comportat Medvedev...
P.S. Si mai scrie dl. Razvan ca rusii nu si-au exprimat regretul pentru mortii americani din Vietnam. Razboiul de acolo s-a incheiat insa acum vreo 30 de ani. Pe atunci la Moscova erau la putere sovieticii, iar acum sunt niste capitalisti oligarhi care il sustin pe Medvedev. Iar de atunci au mai avut loc razboaie pe glob. Trebuia oare ca sa se faca schimb reciproc de condolente de fiecare data ?

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...