joi, 14 august 2008

Căutând noduri în papura chinezilor
Occidentalilor şi americanilor nu le-a picat deloc bine faptul că Jocurile Olimpice se desfăşoară la Beijing. Explicaţia este simplă. Demonizarea este un instrument în competiţia dintre naţiuni. Număratul şi expusul bubelor de pe scăfârlia adversarului este o metodă cât se poate de primitivă, dar şi de eficientă. Şi oricât de incredibil ar fi, ţine. Sau mai bine zis, ţinea, mai ales în cazul ţărilor autoritare, care controlează accesul la informaţie. Lor li se putea construi orice imagine dorea adversarul, pentru că cea mai bună metodă pentru a contracara propaganda negativă este deschiderea.
China a înţeles, în sfârşit, cum funcţionează măgăria, şi a contra-atacat inteligent, prin apelul la o cât mai mare transparenţă şi, se pare, extrem de convingător, de vreme ce mediile de informaţii din Occident şi din SUA se străduiesc din răsputeri să găsească în desfăşurarea Jocurilor Olimpice fapte cu care să ilustreze temele obişnuite ale atacurilor anti-chineze. Au acordat o atenţie exagerată aşa ziselor "falsuri", au încercat să facă din uciderea unui american de către un chinez un atac rasist sau măcar anti-american(uitând, în treacăt, să spună că în atacul acela a fost rănită şi traducătoarea chineză), au făcut eroi din patru nebuni care stăteau în uşa unei crâşme, îmbrăcaţi în tricouri pe care scria "Free Tibet", se miră ipocrit că sunt prea multe locuri goale(deşi cele mai multe locuri au fost cumpărate de străini, care se pare că preferă să călătorească sau să facă shoping, ca să nu mai vorbind despre locurile alocate gratuit oficialităţilor CIO şi ale ţărilor participante, care şi ei umblă creanga), după care fac mişto de chinezi, care permit doritorilor să intre gratis, să vadă întrecerile. Orice este bun pentru a micşora uriaşul impact produs de diferenţa dintre ceea ce au spus despre China şi ce se vede la televizor sau la faţa locului.
Acum tâmpeniilor ăstora li se mai adaugă una: eforturile chinezilor de a reduce poluarea, în general, şi poluarea de la Beijing, în special, contribuie, spune un nene în Newsweek, la agravarea încălzirii globale! Aşteptăm cu interes ce va urma!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Pai galosii chinezesti pot facilita o pandemie de H5N1, bateriile de 1,5 V ameninta cu disparitia broasca cu picioare galbene de Colorado iar cele 2008de tobe din deschidere au provocat miscarea gaurii din patura de ozon cu 0,05 mm, afectand oile din Noua Zeelanda. Ii supara rau ca iau chinezii medalii cu carca...asta e. Un studiu despre cat plutoniu zace prin atmosfera superioara dupa zecile de experiente nucleare din timpul razboiului rece n-ar face...

Anonim spunea...

Păi ce, sunt proşti?! Şi în atolul ăla, Bikini, n-ar fi o idee rea să treacă unii cu un Geiger. Deşi mă tem că n-au scală de măsurat, pentru câtă radioactivitate e acolo!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...