sâmbătă, 2 august 2008

Dacă vă era dor de Secţia de Propagandă...
Nu e vorba, în cele ce urmează, despre un articol apărut în "Era Socialistă", undeva prin 1988-1989, şi cu atât mai puţin în "Scânteia"! Şi nici nu e semnat de Dumitru Popescu "Dumnezeu"! Nu! Cele ce urmează au apărut astăzi în seriosul "le Monde", sub semnătura economistului Nicolas Baverez.
"Francezii au înţeles că economia mondială a basculat în necunoscut din 2007, schimbând radical termenii dezbaterii publice în privinţa puterii de cumpărare şi întărind urgenţa de modernizare. Ei sunt gata să muncească mai mult, nu pentru a câştiga mai mult, ceea ce se dovedeşte astăzi o iluzie, ci pentru viitorul naţiunii şi pentru copiii lor. În loc să-i legăm la ochi, mai bine să le spunem adevărul că duritatea vremurilor cere asta şi că atitudinea lor coerentă merită."
Drăguţ, nu-i aşa? E iluzoriu să crezi că vei câştiga mai mult muncind mai mult, dar, din dragoste de ţară şi de puradei, o faci, că te dă conştiinţa afară din casă! Aferim! Şi uite cum un articol, altminteri serios, care merită o citire atentă, se termină ca un vulgar articol propagandistic, care îl aruncă în derizoriu!

Un comentariu:

N. Raducanu spunea...

Nicolas Baverez este un cunoscut sarkozyst, un om cu convingeri ferme de dreapta, membru in conducerea MEDEF (organizatia patronatului francez). Semnalele lui repetate despre criza in care lumea si Franta (cartile "La France qui tombe" si "Nouveau monde, vieille France") nu au alt scop decat sa ii faca pe francezi sa accepte cat mai docil sacrificiile, "pour sauver la Patrie". Adica discursul care l-a adus pe Sarkozy la Elysee...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...