luni, 7 iunie 2021

Scene din dictatura acționariatului.

 

Cineva a publicat azi evoluția prețului metrului cub de apă în București, după concesionarea sistemului municipal către francezi, și formarea Apa Nova. Trecem peste amănuntele concesionării, de care s-ar putea ocupa și acum DNA. Dar e o concesionare ”dă driapta”, și DNA se ocupă doar cu corupția de stânga.

Trecem peste, tema postării ăsteia este alta. Vă amintiți că, în același timp cu mizeria asta de concesionare începuse frenezia ”contorizării”. Scopul ei era să ”economisim apa” și să plătim mai puțin. Ete plua! După ce o firmă pescuită  de administratori de prin Craiova mi-a făcut zob cele două băi, și bucătăria, costurile cu apa rece și cu apa caldă menajeră au crescut! Căcaturile alea de ”contoare” indicau ce vroiau ele! După vreun an de scandal, după ce am refuzat să plătesc întreținerea, și n-am fost singurul, au venit tâmpiții să scoată și să ducă la etalonat contoarele. Cică acum aveau ”viza metrologiei”. A fost și mai rău! Părea că am un elefant în casă, căruia îi făceam baie de două ori pe zi! Așa că am lăsat să mă ”pună” la paușal. Am ieșit mai ieftin! 

Când au venit să monteze repartitoare de căldură, ăia care au venit au avut noroc că erau tineri. Au scăpat cu fuga! Șansa noastră a fost că, deși pare o singură clădire, blocul în care locuiesc are două corpuri. Cel cu o singură scară, căruia îi spuneam ”la particulari!”(erau apartamente cumpărate, în prima fază, încă de la momentul începerii construcției, noi, ceilalți, am putut să le cumpărăm prin 1981 sau 1982) avea repartitoare. A fost un dezastru pentru ei: prețul întreținerii a crescut zdravăn! Și ei, care sperau că scutesc niște bani. O mică paranteză: ambele afaceri sunt marca PNL, via Chiliman, că el era primar la S1.

Bun, să mergem mai departe. Când am început să schimb electrocasnicele, am cumpărat doar din cele cu clasa cea mai bună de consum: A, A+, A++. Pe contor consumul a scăzut vizibil. Pe factură se vede doar cum crește suma de plată! Păi, ideea era să economisim, nu-i așa?  Consumăm mai puțin, poluăm mai puțin! Se pare că nu! Anul trecut n-am plătit trei luni și jumătate factura la electricitate, după regularizare! Acum băieții și-au revenit în fire! Cică s-a liberalizat piața la buleftrică! Așa că am rămas pe ”piața reglementată”. Am scutit timp și nervi cu alergatul după încheiat noi contracte.

Să n-o lungim prea mult: indiferent ce ai face, oricât ai economisi, oricât ai investi în tehnologii noi, NICIODATĂ nu vei plăti mai puțin! Fie și pentru faptul că scăderea consumului este motiv de creștere a prețului!De ce? Pentru că noi trăim în dictatura acționariatului, care cere rate ale profitului tot mai mari, și cu cu orice preț! Iar consumatorul NU mai are scăpare: statul, care ar trebui să-l apere, via autoritățile de reglementare, a devenit complicele jefuitorilor! Ne-a vândut ticăloșilor ăstora, să ne jupoaie! În numele liberalismului victorios!  

PS: am găsit și textul lui Tiberiu Bogdan Iacob referitor la prețurile practicate de Apa Nova. ”Pe 20 martie 2000, francezii de la Apa Nova cîștigau licitația pentru apa și canalizarea Bucureștiului, pentru o perioadă de 25 de ani, oferind cel mai mic preț, 2054 lei per metrul cub de apă, tarif care trebuia menținut contractual cel puțin 4 ani. Compania a început să funcționeze efectiv pe 17 noiembrie în același an. Pe 28 noiembrie a venit prima lor decizie: au mărit tarifele la serviciile de apă şi canalizare, metrul cub de apă costînd 4364 lei. În aprilie 2001 deja se ajunsese la 5037 lei per metru cub. Francezii au motivat scumpirea uriașă prin alinierea la inflație. Cîteva luni mai tîrziu, angajații români ieșeau în stradă - pentru că francezii refuzau să le actualizeze salariile cu inflația - și defilau cu vidanje prin centrul Capitalei. Noroc cu Poliția vigilentă, care i-a blocat în trafic și i-a trimis acasă cu vidanjele una cîte una la interval de cîteva minute, ca să nu se sperie investitorii strategici...Pînă la finele anului 2001, Apa Nova a mai operat o serie de scumpiri, cîte 4, cîte 7% etc. Și a continuat în anii următori, la fiecare cîteva luni. Ce voiam să punctez, în contextul scandalului cu Romprest: că-s ai noștri, că-s ai lor, că-s contracte scurte, că sunt lungi, într-un final tot noi, amărăștenii, plătim oalele sparte...”

 

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...