vineri, 8 iunie 2012

Să-ţi bagi pula în ea de democraţie!



Şi de "societate civilă!" Scuze, dar m-au apucat dracii! Am urât ca puţini alţii PCR, în primul rând pentru că nu eram liber să-mi exprim opiniile şi opţiunile, pentru că nu tolera diversitatea, pentru că încerca să ne anuleze identitatea. Şi ce văd acum? Văd cum se reîncarnează PCR, cu toate obsesiile sale, cu intoleranţa sa la diversitate, cu atitudini totalitare, cu demenţa gândirii unice, cu obsesia "omului nou", în "societatea civilă", portocaliu-verzulie. 

Citesc pe "Contributors" cretinismele unei tipe, Ana Otilia Nuţu, analist de politici publice în energie şi infrastructură(sic!), şi nu-mi pot crede ochilor ce citesc! Bine, e o în principal o pledoarie în favoarea lui Nicuşor Dan. Mă doare în cur de pledoarie! Fiecare e liber să voteze pe cine vrea, din ce motive vrea. Nu asta e problema. Problema este alta: modul în care crede cucoana că funcţionează "opinia publică" într-o democraţie: ca un soi de smardoi, când cuiva nu-i place ceva.

Nu cred în "presiunea opiniei publice", nici în schimbările impuse de ea. Idioata uită să spună că "presiunea opiniei publice" a produs votul "uninominal" şi cel mai idiot Parlament din 1990 încoace, şi tot ea a produs şi uninominalul de tip "învingătorul ia titul". Elitismul "opiniei publice" este tot un totalitarism.

Zice tipa: "Presiunea opiniei publice a schimbat trei ministri intr-o saptamana (Alistar, Dumitrescu, Mang); a blocat numirea unui secretar de stat avocat de penali (Serban Nicolae, avocatul lui Voicu ala micu’ cu reteaua); a schimbat un sef de institutie publica pus special pentru a interveni in justitie si a fortat revocarea actului emis de acesta (Grajdan); sau a facut sa se renegocieze de vreo doua luni incoace contractele cu baietii destepti in energie si sa-i faca sa se teama sa mai semneze unul nou (cel cu Mittal din primavara)."

S-o luăm pe rând: Alistar a câştigat procesul cu ANI, deci e compatibil, dar nu şi meciul cu băsescu, care a asmuţit "opinia publică" pe el. Corina Dumitrescu a fost atacată pentru că nu venea din sistemul public de învăţământ, adică o atitudine perfect nedemocrată, care nu acceptă pluralitatea formelor de educaţie. Şi, amănunt: Pulimea Sa n-a uitat că a fost secretar de stat la Justiţie pe când era căutat de PNA la flotă. 

Nu am înţeles de ce în democraţie un avocat care pledează în procese penale nu are dreptul să ocupe o funcţie politică. Există undeva în Constituţie şi în lege o astfel de interdicţie, care, de fapt, este o discriminare? Dar asta nu contează pentru "opinia publică". De ce ar trebui să facă presiuni din sală, la procesul lui Năstase, opinia publică? E proces, sau linşaj public? Asta e ideea vacii despre democraţie şi justiţie?

Conform căror principii democratice ambasadorii unor state(care sunt ORICE, numai opinie publică, NU!) fac presiuni în CSM pentru numirea sau menţinerea unor procurori? De ce trebuie ca TOŢI oamenii politici să fie de acord cu existenţa sau felul în care funcţionează DNA sau ANI? Sunt instituţii perfecte? Păi, hai să ne căcăm pe noi de râs! Morar, om perfect! Madam, eşti tâmpită! Din cauza lui Morar, CEDO a condamnat de două ori România pentru încălcarea drepturilor omului!

M-am săturat! Cred că, din nefericire pentru România, generaţia noastră, a celor crescuţi în comunism, are cel mai mare apetit pentru democraţie. Generaţiile tinere, pe la 20-30 de ani, au cel mai mare apetit pentru autoritarism, la limită totalitarism. Nu mă simt deloc, dar deloc confortabil cu asta...

4 comentarii:

ddanilov spunea...

Cu ultima fraza ati spus totul.Generatiile ultimilor 30 de ani au un apetit monstruos pentru totalitarism,pentru nemunca,lux desfranat,bani nemunciti.Se simt bine stiind ca sunt condusi samavolnic,prin minciuna,teroare si intimdare.Este tristul adevar despre Romania postdecembrista.

Fluieratorul spunea...

Ha, ha, presiunea opiniei publice... Care sa-l faca pe Nicusor Dan primar? Nu-l cunoaste nimeni, si nu e nici macar moaste sau apa sfintita, ca sa stringa un numar semnificativ de "opinii publice".

Karakas spunea...

Excelenta observatia de la final. Si pe mine ma deranjeaza cind de fapt democratia a fost cumparata sa serveasca o alt fel de elita: in comunism era nomenclatura, in capitalism, ea serveste pe cei bogati. Ambele categorii sunt de fapt cei cu putere. Si nu pot sa nu observ, si sa nu ma indignez. La naiba, atunci ce vrem: inapoi la societatile bazate pe nobili si iobagi?

Dar vad ca in jurul meu nimanui nu-i pasa de asta. Si ma intreb daca nu cumva e ceva in neregula cu mine.

Sa fiti sanatosi si cu voie buna daca se poate. Eu m-am cam saturat, si sunt cam iritat astazi.

ANONIMUS spunea...

Democratia nu este perfecta,nu e eficienta rapid ,are alte "hibe"dar are fara tagada o virtute,pana la urma adevarul si dreptatea invinge.Din pacate una dintre slabiciuni este tocmai egalitatea intre oameni.Cum poti fi egal si sa ai puterea de a impune ceva cand 6o%de" bizoni"nu au dreptate sunt de-a dreptul idioti si prosti si neeeducati.Mark Twain spunea intr-o
povestire care spunea un adevar profund laudand sistemul democratic american.Dupa ce trecea in revista toate drepturile cetatenilor spunea si ca cetatenii au si bunul simt sa nu se foloseasca de ele cand n-au habar despre ce este vorba.In Romania oamenii de bun simt prefera sa stea acasa la alegerii si nu scapa sa voteze o gramada de idioti.N-am auzit "boschetar"sa nu aiba vreo parere indiferent de problema ,sanatate,politica,educatie.etc...etc...Si in toata Romania in cei 68 de ani ai mei n-am auzit unul singur sa spuna ca nu stie despre ceva.
Tineretul nu stie ce am castigat,si-si inchipuie ,needucati fiind, ca cea mai simpla rezolvare este si cea mai buna,uitand ca are si o gramada de primejdi ascunse.Toti care au gandit asa au dat de dracu'din pacate. Din istorie,oamenii nu invata nimic,fiind obligati s-o retraiasca.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...