Acum descompunerea PDL, inevitabilă, după rezultatele alegerilor locale, se face prin intermediul "platformei de dreapta", la care lucrează MRU şi Cristian Preda. Le urez succes. Doar că am şi eu ceva nedumeriri, legate de asta. Prima priveşte publicul unei astfel de platforme. Nu contest faptul că există în România oameni de dreapta. Dar cei mai mulţi dintre ei sunt nişte caricaturi libertariene, un amestec de corporatism cu şcoală austriacă, oameni de un egoism feroce, care urăsc sincer statul şi-i vor pielea. Sigur, ei se simt capabili să reuşească individual, şi cred că reuşita lor îi scuteşte de orice obligaţii faţă de societate. Lor li se va adresa această "nouă dreaptă"? Atunci sunt prea puţini pentru a conta la vot.
Amănunt: cu rare excepţii, publicul PDL-pe care trebuie să se bazeze noua platformă-se dovedeşte a fi unul rural, cel mult urbanul mic, dacă e să judecăm după cei care i-au mai votat pe portocalii. Mă îndoiesc că oamenii ăştia vor tresări la auzul nobilelor idealuri ale dreptei. Urbanul mare, inclusiv Bucureştii, este dominat la dreapta de PNL, care, orice s-ar zice, promovează un liberalism bine ancorat în realităţile României, şi cu o clară tentă europeană. Adică un liberalism cu o marcată dimensiune socială.
Se tot evocă diverse fecioare adormite, prin pădurea celor care nu vin la vot, care aşteaptă doar sărutul dătător de viaţă, adică o platformă de dreapta. Dar s-a uitat cineva la structura societăţii româneşti, la structura veniturilor, pentru a vedea dacă în pădurea asta există vreo fecioară pe care s-o trezească pupicul lui MRU?
Lumea evocă fenomenul Nicuşor Dan. Care, după mine, reprezintă celebra clasă bobo-burghezi boemi-upper middle class, oameni suficient de avuţi, care îşi permit să se gândească şi la altceva decât la supravieţuire: la apa limpede de izvor, la fluturaşul cu picăţele pe cur, la soarta raţei cu gât pufos, şi să se dedice cauzei lor. Dar şi ăştia sunt puţini, şi liberali mai degrabă în sensul american, adică nişte socialişti foarte soft. Nicăieri nu scrie că incipienta şi anemica noastră clasă de antreprenori trebuie să fie de doar de dreapta. Atunci, cine e de dreapta în România?
Cum spuneam, o definiţie ar fi: cei care se pot lipsi de stat. Dar există, în lumea asta, cineva care se poate lipsi de stat? Care este capabil să gestioneze singur toate riscurile, de natură internă şi externă, doar pentru că are bani? Mă îndoiesc! Şi atunci?
Practic, ce înseamnă "de dreapta", în viziunea celor doi, şi care este publicul "de dreapta", căruia vor să i se adreseze? Că dacă e doar o modă, cum a fost trecerea PD de la social-democraţie la populari în treizeci de secunde, pentru că aşa a vrut pula lui băsescu, n-au făcut nimic! Dar chiar nimic!
Mai mult ca sigur mişcarea va reuni câteva mâţe de pripas de prin PDL, nici prea cunoscute, nici prea erodate de apartenenţa la pedelism, şi se va adresa diverşilor decepţionaţi de prin lumea intelectuală, care e ferm convinsă că e de bonton să fii de dreapta. Adică va avea fix acelaşi succes cu "platforma" creştin-democrată a lui Baconschi.
Nu mai bine curăţă ei, dacă pot, PDL de lepre, oportunişti şi derbedei, şi încearcă să vină în faţa alegătorilor cu un proiect de societate? Şi dacă se vor găsi destui să se regăsească în acel proiect, au să-i voteze. Dacă nu, nu. Ce poate fi mai simplu decât asta?
9 comentarii:
n-or sa faca nici o 'curatenie', nu se vor re-organiza nu numai pentru ca nu sunt bani ci, mai ales pentru ca nu au incredere unii in altii ... carcotasii ... fiecare joaca pentru el si la sfarsit o sa se aleaga pulberea cu toata ploaia, la propriu si la figurat, de anul asta!
Viviana
Incercarea MRU-ului desprins de realitate, pare incercarea de a resuscita un mort in descompunere.Acesti asa zisi intelectuali de dreapta sunt comlectamente niste pseudo intelectuali cu puternice radacini rurale si care se misca in "dreapta "numai daca sunt beti.Nu e cazul lui MRU-dar nici asta nu are "vana "de dreapta.Un functionar perpetu in diverse functii de executie si care face apologia politicii de dreapta este hilara si indecenta.O sa primeasca o lovitura si mai puternica dupa alegerile parlamentare .Cred ca o sa-si scoata din cap "sticletii"impreuna cu diversii "Labaroi" de asemenea teapa.Vorba bancului
care spunea ca Rommel facea tac-tic si mergea inapoi in timp ce ceasul facea tic-tac si mergea inainte.MRU-l merge in pas gimnastic spre tomberonul istoriei.
Salut. Incerc si eu sa inteleg ce inseamna de dreapta si nu pricep nici picat cu ceara.... Reusita individuala, ma mandresc cu ea, nu inseamna renuntarea la ceea ce te defineste ca om - umanitatea ta, compasiunea. Ma simt de dreapta, in sensul in care prefer munca si reusita individuala in detrimentul celei colective, dar....ma simt de stanga pentru ca incerc si, sper, imi inteleg semenul mai putin inzestrat, sau lovit de soarta, sau bolnav, sau batran, sau.... Aceasta nemernicie care se vrea botezata de dreapta ma inspaimnata si ma scarbeste. Sper sa se duca, impreuna cu pedeleul la cosul de gunoi al istoriei.
Imi dau seama cat de neplacut ar fi daca ar aparea o formatiune cu adevarat de dreapta, curatata de puisorii nomenklaturii, formata din oameni care nu sunt conectati la țâța statului.
Ar fi nasol de tot, pentru că oamenii aceștia chiar și-ar dori un stat minimal și ar avea șanse bune să-l implementeze.
Ergo, comentariile tale derogatorii și faptul că mai bine preferi un nou pdl (adică unul tot cu vechile metehne, dar curățat de dușmanii psd-ului), decat o mișcare autentică de dreapta.
Te mai prefaci că uiți ceva: soft-socialiștii, bombo-burghezii și ceilalți hipsteri sunt cei care cam plătsc impozitele din țara asta. Restul sunt de partea cealalta, partea primitoare a redistribuției. Nasol de tot să se trezească hipster-plătitorii cu un partid autentic de dreapta, care să le vorbească direct despre scăderea dimensiunii statului. Ar fi în stare să dea de pământ în două secunde cu bugetarii și asistații tăi.
Mihal,bate campii!Cei care platesc impozite sunt cei care exploateaza munca celor care nu au suficienti bani sa-si plateasca masa zilnica,desi muncesc 12 ore pe zi! Ce stii tu ,mah neoliberalule declasat de femeile care muncesc de la 5.30 dimineata pana la ora 16.30 seara pentru un salariu de 5,5 milioane de lei?!Tu faci apologia clasei suspuse care profita de munca acestor sarmani calificati??Mah dobitocule,vino si tu intr-o fabrica de confectii sa vezi cum munceste clasa muncitoare pe care o blamezi,ca sa faca profitul platitor de impozite a clasei careia ii pupi talpile si alte cele...Sa te vad pe tine mah boule cuvantator cum tragi la saiba si la gherghef automat 12 ore pe zi si cand vii acasa nu mai ai timp de familie! Ce mai zici,sinistrule aiuritor al demagogiei neoliberale,conform careia noi toti suntem datori clasei platitoare de impozite care "ne tine",sa vezi oameni care nu pot sa-si plateasca traiul zilnic,desi muncesc pe branci fara sa aibe timp de o pishare cumsecade in cele 15 minute de pauza zilnice?!Ai sa-mi servesti aberatia cu nerentabilitatea muncii?Sa o mananci sanatos ciu toti cei de o idee cu tine! Rentabilitatea muncii lor se vede in nivelul de trai al "platitorilor" de impozite!
@Bujold: Compasiunea nu e nici de stanga, nici de dreapta. E doar umana. Intr-un regim de dreapta inseamna ca ai libertatea sa-ti manifesti compasiunea asa cum crezi tu, cat de mult crezi tu si adresandu-te cui crezi tu.
Inr-un regim de stanga statul pretinde ca stie el cata compasiune trebuie sa manifesti si in numele acestei atot-stiinte te jumuleste bine de ce e al tau. Apoi, "compasiunea" cu forta nu prea ajunge la cine trebuie, ci la cine e conectat la regimul statului, de exemplu la facatori de spume la gura precum @ddanilov de mai sus.
@Mihai, esti prost.... si nu, nu @ddanilov face spume la gura, pentru ca si eu stiu foarte bine despre ce vorbeste si are dreptate. Eu platesc, acum, statului, cam 8000 de lei lunar si am pretentia sa cer sa se faca ce cred eu cu banii mei. Si compasiunea asta de dreapta despre care-mi vorbesti se manifesta in felul descris de ddanilov - femei care se chinuie pentru nimic. Sa-ti spun eu cum munceste sotia mea, nu pentru 550 de lei, pentru 1500 de lei, fiind controlor de calitate, intr-o multinationala, cate 12 zile consecutiv, sambata, duminica, in trei schimburi? Nimeni n-o baga in seama, nimeni nu-i propune o avansare, e doar absolventa de liceu..., si face aceeasi munca de 15 ani. Bine, o sa mi se spuna... Da' de ce nu pleaca de acolo.. Simplu, pentru ca nu toata lumea pleaca dintr-un loc de munca in altul ca tiganul cu cortul. Si pentru ca nu este tanara... si pentru ca... Toata lumea da lectii. Ei bine, eu, cu salariul pe care-l am, ma consider proletar. Nu sunt elitist, n-am nevoie sa fac parte din clasa intelectualilor parveniti care au uitat ca au stat la coada vacii. macar, eu, sunt nascut la Caritas s-am copilarit pe Calea Victoriei. Asta nu ma face superior nimanui. Si-mi place sa cred ca pot intelege si accepta si pe cel care n-are cunostintele mele. Si n-am nevoie de lectii de la nimeni, pentru ca nimeni nu-mi este superior, vezi discutia mea cu doamna Culcer de pe facebook.
Ia zi, @Bujold, statul te asculta si face ce vrei tu cu cei 8000 de lei contribuiti de tine? Te-a ascultat vreodata si a facut vreodata ce credeai tu ca e bine? Stii tu vreo tara unde statul asculta si face cu banii din impozite strict ce vor cetatenii sai? Stii tu vreo tara unde banii nu sunt risipiti pe proiecte cretinoide, care sfideaza bunul simt si logica? Esti perfect convins ca tu singurel nu ai fi capabil sa faci mai multe si mai bune cu cei 8000 decat face statul?
Poti si tu sa faci spume la gura cat vrei, dar de dreapta nu inseamna decat atat: sa decizi tu ce faci cu banii tai, nu altul.
Tu, @Bujold, vrei sa spui ca platesti lunar mai mult decat 5 salarii ale sotiei tale si ai fi de acord sa platesti in continuare acesti bani, decat sa iti tii sotia acasa si sa ramai cu banii in buzunar? E evident ca ai nevoie de bani, caci altfel nu ai trimite-o la munca pentru o fractiune din salariul (castigul) tau. Gandeste-te ca ai putea sa o scutesti de efort, i-ai da 1500 lei lunar pentru ca sa aiba tot atati bani cati are acum si ti-ar ramane inca de 4 ori pe atat ca sa contribui la proiectele tale sociale preferate. Pun pariu ca de la tine nu se duc 8000/4 catre scoli/spitale/etc., ci mult mai putin, diminuat cu cat se pierde pe drum.
Daca preferi redistributia de acum plus chinul lunar al sotiei tale solutiei logice de mai sus, atunci cred ca minti cu nerusinare.
Sau, exista si alta varianta: tu, de fapt, castigi acesti bani de la stat. Caz in care "impozitele" tale nu sunt impozite reale, ci doar bani mutati de stat din buzunarul stang in cel drept. In acest caz, da, are perfecta logica inversunarea ta proletara, pentru ca ti-ar disparea tie sursa groasa de venit.
Ca tot veni vorba: nu-i asa, d-le C. Gheorghe, ca si dvs. incasati, mai mult sau mai putin direct, venitul dvs. lunar tot de la stat? Sau ma insel eu si sunteti un aprig activist in mediul privat?
Trimiteți un comentariu