luni, 5 martie 2012

Caragiale e cu noi!



Cristian Preda şi Mihai Neamţu discută cu cititorii HotNews, unii dintre ei părând că se amuză de de situaţia în care se află cei doi. Au şi de ce: sunt răspunsuri care nu au cum nu fi rizibile, prin inadecvare la realităţi.

Am să ignor întrebările cititorilor, pe care le puteţi vedea aici. Am să prezint doar răspunsurile lui Neamţu, că Preda a răspuns mai degrabă monosilabic, într-o manieră care să semene a discurs, pentru o mai uşoară citire. Să-i dăm cuvântul stimabilului Caţavencu pe stil nou: 

"Ce ne intereseaza acum este sa ne construim o platforma prin forte proprii. Avem inteligenta, entuziasm, creativitate. Nu avem banii celor din establishmentul actual, nu avem acces la televiziunile lor, etc. Cu toate acestea, cetatenii au putere cind se string laolalta in jurul unui Crez percutant si relevant pentru societatea romaneasca. Nu suntem o miscare radicala, ci ne bazam pe dialog si rationalitate. Prin urmare, vad loc pentru intersectii punctuale cu alte initiative de centru-dreapta.

Noua Republica se inspira din idealul crestin al caritatii. Noi credem in filantropie, generozitate si iubirea aproapelui. Chiar am organizat la Cotorca o actiune pentru 300 de sinistrati. Scopul nostru e slujirea unei cauze mai mari decit simpla bunastare materiala. Trebuie sa aducem Romaniei lumina si speranta. Dar pentru a nu cadea in pacatul demagogiei, trebuie sa vorbim despre economie. Noi credem ca piata libera aduce competitia in prim plan. Noi credem ca munca trebuie motivata, nu penalizata prin fiscalitate excesiva. Asadar, plecam de la principiul incurajarii celor cu initiativa. Cind vom avea o bruma de prosperitate si o clasa mijlocie solida, atunci si saracii acestei tari o vor duce mai bine.

Noua Republica este o formatiune independenta si nu un partener de guvernare.Votati-ne si sprijiniti-ne ca sa scapam de jocurile perverse ale UDMR. Fesenismul este plaga care a afectat toate partidele in ultimii 20 de ani. Eu as vrea ca NR sa fie principala forta politica de centru-dreapta in urmatorii 20 de ani. Avem nevoie de candoarea si sprijinul dvs.(sic!)

Cit priveste rolul crestinismului in societate, Noua Republica refuza coloratura confesionala a discursului. Credem pur si simplu ca virtutile crestinesti (dragostea, cumpatarea, milostenia) pot contribui decisiv la insanatosirea testutului social. Ce-i drept, crestinismul nu a aparut in lume pentru a se epuiza in mesajul social. Mai sunt si alte aspecte (spiritualitate, metafizica, arta, liturghie, cult) in raport cu care socialul este subsidiar. Ceea ce ne dorim este respect si toleranta.

Eu inca nu m-am dumirit ce este Miscarea Populara. Pe cine as putea suna ca sa stau de vorba cu reprezentantii acestei entitati? Ce este MP? O simpla rebrandurie a PDL? Va fi o alta Conventie Democratica? Eu tot ce pot sa sper este ca energiile creatoare si oamenii necompromisi sa vina la Noua Republica. De ce? Pentru ca Miscarea Populara nu va avea niciodata credibilitate cind oameni ca Ioan Olteanu, Ioan Botis, Elena Udrea, domnii Banias & Hava vor dicta logica electorala. Lupu-si schimba parul dar naravul ba.

Sustin insa toate vocile reformiste din interiorul PDL - cum este si dl Cristian Preda. Romania are nevoie de civilitate, bun-simt, inteligenta si viziune. Ar fi arogant si implauzibil sa spun ca toate acestea sunt monopolul Noua Republica. Atuul nostru principal e INTEGRITATEA si COMPETENTA. PDL nu a rezolvat problema integritatii si Miscarea Populara nu va fi o cristelnita care sa-i scape de pacatul originar al fesenismului. Plus ca lipseste imaginea Marelui Preot. Sper ca nasii acestei operatiuni sa nu fie Gigi Becali & co.

As vrea sa fac o precizare. Sunt un om tinar si am o formare intelectuala in care include lectura unor carti scrise de Traian Ungureanu, Catalin Avramescu, Toader Paleologu, MR Ungureanu, Cristian Preda sau Teodor Baconschi. Am citit si eseistica lui Sever Voinescu. E asta o vina? Influenta carturareasca e una, decizia politica e alta. Poate pentru ca m-am molipsit de ideile lor liberal-conservatoare am decis sa NU intru in PDL si sa construiesc o platforma curata, de la zero. N-am facut niciodata parte din PDL. Am activat la 15 ani in PNTCD si cam atit. Prin urmare, singura mea carte de vizita este - in plan politic - Noua Republica. Avem o doctrina republicana, in sensul nord-american, tinem cont de liberalismul clasic in economie, de crestin-democratie pe partea de comunitate si de conservatorism in privinta familiei, a patrimoniului si a mediului inconjurator.

Noua Republica este, in mod fundamental, Pro-Romania.
Suntem pro-caracter.
Suntem pro-inteligenta.
Suntem pro-optimism.
Suntem pro-bun-simt.
Suntem pro-activi.
Suntem pro-munca.
Suntem pro-initiativa.
Suntem pro-entuziasm.
Suntem pro-viziune.
Suntem pro-modernizare.
Suntem pro-traditie.
Suntem pro-patrimoniu.
Suntem pro-justitie.
Suntem pro-lustratie.
Suntem pro-integritate.
Suntem pro-transparenta.
Suntem pro-responsabilitate.
Suntem pro-democratie (cu limitarea mandatelor primarilor si sefilor de consilii judetene).
Haideti acum sa identificam adeversarii acestei miscari pro. Neo-ciocoimea tranzitiei se lupta furibund cu tot ce misca impotriva actualului status quo."

Da, bă băiatule! Sunteţi varză, sunteţi ghiveci, sunteţi pa! Trăiască Noua Republică liberală, creştin democrată şi conservatoare! Trăiască beţia de cuvinte! Caragiale e cu noi! Doar Dumnezeu ne urăşte tenace şi cu sistem!  

5 comentarii:

casandra spunea...

Daa, mi-a placut si mie raspunsul cu "avem nevoie de candoarea si sprijinul dvs"!
Nu prea mai creste candoarea pe aici...Nici 1% nu va avea povestea asta care trebuia sa fie locul de refugiu pentru Basescu si structura politica de influenta ca republicanilor conservatori americani. Din raspunsurile date, dl. Neamtu pare complet lipsit de bosa politica, de simtul masurii si de teama de ridicol.

Fluieratorul spunea...

Da, d.Neamtu, acest tinar de mare viitor, si de mic caracter... Complet neinteresant pentru mine.

Geo spunea...

Noua Republica devine din ce in ce mai consistenta. La conferinta nationala a Noii Republici a vorbit dna Monica Macovei. Va spune numele asta ceva? Pe fiscalitate a fost elaborat un pact fiscal al Noii Republici iar unul dintre autori este Gabrile Biris? Va spune numele asta ceva?

Constantin Gheorghe spunea...

De ce ar trebui să cad în cur, auzind de un fost procuror ceauşist, fardat în erie anti-corupţie, şi de unu' care are şi el o viziune despre fiscalitate? Asta dă consistenţă unui partid, care mai are până să fie partid, dacă ajunge să fie partid? Mi-e rău din fleacuri!

cristi spunea...

Am căutat de curios gloriosul pact fiscal al NR. Pe scurt ce propun ei e: nimic, să rămână cam totul aşa. Singura excepţie serioasă e TVA diferenţiat, în rest bla bla bla.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...