miercuri, 11 februarie 2009

Aprindeţi o lumânare la căpătâiul statului român
Spuneţi-mi că sunt eu nebun, că am ceva cu Băsescu şi cu Boc. Dar odată cu asta explicaţi-mi şi mie ce caută cei doi vineri la înmormântarea handbalistului Marian Cosma?
Înţeleg, pentru prietenii şi pentru familia lui este o uriaşă tragedie. Pentru sportul românesc este o pierdere. Dar, pentru Dumnezeu! A murit într-o încăierare, într-o cârciumă! Sunt sute ca el, la fel de nevinovaţi, de care nici dracu nu ştie, la căpătâiul cărora n-a venit nici premierul, nici şeful statului, şi nici n-au primit decoraţii.
N-a murit pe câmpul de onoare, nu şi-a dat viaţa pentru ţară, în numele democraţiei, apărând drepturile şi libertăţile cetăţeneşti. Acesta este crudul adevăr! Ne place sau nu, a fost o bătaie într-un bar! Că nu este el de vină, că au fost nişte ţigani în căutare de scandal, sunt amănunte. Sordide, dar amănunte.
Mor anual, cel mai adesea la fel de nevinovaţi, mii de români pe drumurile ţării, pe acele drumuri pe care Băsescu nu le-a vrut transformate în autostrăzi, pline de demenţi care, ca şi el, se urcă la volan cu şpriţu'n nas, drumuri făcute de mântuială de "regii asfaltului", prietenii şi sponsorii lui. A fost Băsescu la înmormântarea vreunui nevinovat, mort pe şoselele patriei?
Sau la înmormântarea vreunei victime a reformei din sănătate, pe care a susţinut-o cu atât aplomb, doar pentru că Nicolaescu îl scăpa de gura lui Oprescu? După care s-a dus la Viena să se opereze, fără să-l mai intereseze ce s-a ales de reformă!
Sau la înmormântarea unei victime a justiţiei, aia reformată de Monica Macovei, altă panaramă susţinută de Băsescu. Să zicem la înmormântarea braşoveanului ucis de necunoscuţi pentru că dovedea prea mult spirit civic, şi justiţia prea multă îngăduinţă cu beteşugurile criminalilor cu bani. Nu e el şeful CSAT? Ce a făcut pentru a pune ordine în Poliţie, în serviciile secrete, în Procuratură, în ţară, până la urmă? Nimic!
Şi atunci ce caută la înmormântarea lui Marian Cosma? Voturi? E mai simplu acolo, pentru că a fost ucis în Ungaria, şi nu arată nimeni cu degetul spre el? Eu, unul, n-aş fi atât de sigur: are prea multe cadavre în palmares, pentru că nu şi-a făcut datoria de şef al statului, ca să nu-i aducă aminte cineva de existenţa lor.
Greaţă e prea puţin spus când vezi în ce s-a transformat un fapt divers şi cum surfează politicienii populişti pe nenorocirea unor oameni. De patru ani de zile, de când este el la Cotroceni, s-a produs cea mai gravă destructurare a statului român şi a autorităţii sale. Asta este şi moştenirea, şi bilanţul mandatului lui. Şi nimic nu le poate şterge din memoria noastră, oricâte gesturi populiste ar mai face de aici încolo...
PS: şedinţă de Guvern cu indicăţii preţioase la Cotroceni, cu ocazia depunerii jurământului de către Dan Nica, noul ministru de Interne. Asta e: avem un guvern bicefal, în care un cap dă ordine, Băsescu, şi celălalt e pe post de claxon! Şi vreţi să avem stat de drept, funcţional? Haida-de!
PPS: iar ies la suprafaţă obsesiile lui Băsescu legate de presă, de moguli şi de alte alea. Care sunt duşmanii statului, pentru că sunt critici faţă de performanţele statului al cărui cap este.

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...