miercuri, 18 februarie 2009

Agenţi de influenţă
Prins cu treburi nu tocmai plăcute(viaţa, de!) nu am acordat atenţia cuvenită unui gest pe care nu-l preţuim la devărata lui valoare. Este vorba de scrisoarea adresată de Corina Creţu şi de Daciana Sârbu premierului Italiei, Silvio Berlusconi, în legătură cu isteria anti-românească din Cismă, din spatele căreia se iţesc nişte interese foarte spartane şi o coordonare specifică iubirii celei mari a domnului Băsescu: serviciile. Unii, că, de! suntem popor de cârcotaşi, au început să mârâie: de ce ele, că-s cam blonde, de ce acum, că se apropuie campania pentru alegerile europene.
După prostul nostru obicei, în loc să discutăm fondul, căutăm nod în papură. Şi cine caută, găseşte! De ce n-au semnat o scrisoare asemănătoare intelectualii Romavia, alde Liicheanu, Pleşu, Avramescu, Patapievici, Mihăieş, Paleologu jr. şi compania. Care să ceară intelectualilor de frunte ai Italiei să ia atitudine, că d'aia sunt intelectuali. Dar mă întreb: cine dracu a auzit de ăştia în Italia? Cine i-ar lua în serios?
Şi venim la o mai veche problemă: aceea a agenţilor de influenţă. Orice stat are aşa ceva în exterior. Oameni care spun ceva cetăţenilor unei ţări în care România are interese sau probleme, şi care să pledeze public pentru noi. E vorba de jurnalişti, de politicieni, de intelectuali, de oameni de afaceri, de clerici. Nu spioni, pentru că nu e vorba de culegere de informaţii, ci de oameni care, ajutaţi să cunoască mai bine realităţile României, să devină un soi de mediatori în cazuri precum acelea din Italia. Pentru asta îţi trebuie minte şi perseverenţă. Şi conlucrarea intelectualilor din România cu statul român.
Dar cum la noi statul se ocupă cu orice, numai cu ceea ce trebuie, nu, iar intelectualii urăsc visceral statul, până în clipa când primesc o sinecură, după care se pierd în peisaj, slabe speranţe! Aşa că isteria anti-românească din Italia va continua cu voioşie. Fără ca nimeni din Italia să ne ia apărarea. Pentru că nu merităm. Gândiţi-vă de ce nu merităm, şi veţi vedea că am dreptate.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Hehe Constantin, "oameni de influenta", spui vorbe mari. Sunt oameni care ar putea avea influenta, insa adevaratii intelectuali, patrioti romani din alte tari stau deoparte. Pe de o parte, puterea portocalie nu e interesata de romanii din afara decit la vot. Pe de alta, populismul nu prinde la intelectuali.

Dar sa punem degetu' pe buba: nu a existat nici un program inteligent de lobby care sa ii atraga pe acesti oameni, din contra, daca au existat ceva initiative pina la descalecarea lui Chior Voda, tot ce a fost s-a distrus. Am fost martor :)

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...