miercuri, 18 iunie 2008

Ubi bene, ibi patria?
Povestea o găsiţi aici, şi este simplă: o jucătoare americană de baschet, Becky Hammon, a obţinut cetăţenia rusă, şi joacă pentru o formaţie rusă atunci când se încheie sezonul în SUA. Până aici mai nimic neobişnuit. Doar că ea va juca şi în echipa olimpică a Rusiei la Olimpiada de la Beijing. Deşi a fost considerată favorită pentru titlul de MVP anul trecut, nu a prins nici măcar un loc pe lista scurtă la selecţia pentru echipa olimpică americană.
Imediat "peremiştii" de peste gârlă s-au grăbit s-o declare trădătoare. Numai că uită un mic amănunt, în patria în care banul este valoarea supremă: în SUA tipa câştiga salariul maxim în WNBA, de 95.000 de dolari pe an( femeile fiind puternic discriminate în sport). În Rusia a semnat un contract pe patru ani pentru 2.000.000 de dolari.
Morala? De ce ar trebui să existe o morală? Trăim într-o lume globalizată, în care totul a ajuns o marfă. N-o cumperi tu, o cumpără altul! Şi fiecare îşi găseşte fericirea acolo unde cererea se pupă cu oferta. Apropo, unde îşi va găsi Mutu fericirea, după ce a calificat Italia în sferturi?

4 comentarii:

Anonim spunea...

Cum "unde-si va gasi fericirea" ? In Caraibe...

Anonim spunea...

Moshule, eu auzisem ceva de Inter Milano şi de subita amnezie a englezilor...

Anonim spunea...

Când jde ruşi joacă în NHL -ul lor e ok. Când o hamburgeristă de a lor se duce la ruşi...pac reînvie McCarthy.
Naţie ( vorba vine) de sceleraţi.
Cu Mutu e ca şi rezolvată. Nu mai are datorii. Că doar are impresar italian. Şi italienii se ştie că sunt extrem de corecţi când vine vorba de fotbal. La ei corupţia şi şmenul nu există.

Anonim spunea...

Grea intrebarea din titlu, mai ales pentru fii risipiti ai patriei. Notiunea de "patrie" s-a diminuat din intensitate odata cu globalizarea. Practic avem una sau mai multe tari doar pe hirtie, pentru ca tara noastra ideala nu exista decit in amintiri despre viitor. Singura ancora in realmul normalitatii este ca putem servi atit cauze ce tin de progresul tarilor de origine cit si adoptive. Cei mai fericiti insa sunt cei saraci cu duhul, sau foarte ocupati, care nu isi pun asemenea intrebari :)

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...