marți, 13 noiembrie 2012

băsescu e numai unul!

 
 
Oficina de net, HotNews, inventariază șase mize capitale ale alegerilor parlamentare. Este o colecție de obsesii băsiste, de care bănuiesc că vi s-a acrit. Mie, sincer, da, mi s-a acrit de ele. Cum există încă proști care bun botul la astfel de prostii, mă simt obligat să readuc lucrurile în  ordinea lor firească.
 
  1. Miza energetica. Miza declarata a Romaniei este securizarea consumului energetic si cresterea independentei fata de importurile de gaze din Rusia. De ce e atat de mare reticenta fata de importurile din Rusia? Primul motiv este comercial: Gazprom impune partenerilor slabi de negociere termeni defavorabili in contracte (preturi la gaze calculate in functie de cotatia mereu crescatoare a petrolului, cantitati pe care importatorul e obligat sa le cumpere). Al doilea motiv este politic: Gazprom, companie la care statul rus e actionar majoritar, urmeaza directia politica dictata de Kremlin in detrimentul logicii pietei, ceea ce inseamna distorsionarea actului economic...Fiecare dintre aceste proiecte(gaze de șist, foraje în Marea Neagră, conducte, n.m.) depinde fie de factori externi si factori interni (primele doua), fie doar de factori interni (ultimele doua). Si fiecare proiect are rostul de a irita Rusia, care si-ar vedea diminuata capacitatea de influentare a situatiei economice si politice din zona Marii Negre.
Să recapitulăm: noi nu avem relații directe cu Gazprom. Gazele luate de la ruși au un intermediar neamț. Am răspuns cu curul ofertelor rusești de construire a unui mare depozit subteran de gaze la noi. Gazele de șist și cele din Marea Neagră vor fi la ”prețul pieței” pentru consumatorii casnici și industriali, cum ne cere UE, adică la acela format și cu largul concurs al Gazprom. Acum suntem OBLIGAȚI de UE să vindem la export gazele ieftine din producția internă, spre marea bucurie a OMV. Cu ce ne alegem? Cu niște redevențe de doi bani, și atât. Și cu satisfacția unei noi porții de rusofobie, vezi chestia aia cu rostul proiectelor, acela de a irita pe ruși. Care rusofobie nu ne ține de foame...
 
2. Miza politica. Totul pare sa se joace in jurul procentului de 50%. Daca-l depaseste, USL va avea tot dreptul sa revendice functia de premier. Legitimati prin vot popular, PSD si PNL vor scapa de presiunea Washington-ului si Bruxellesului. Pe acest calcul simplu pariaza Dan Voiculescu, Liviu Dragnea, Crin Antonescu si Victor Ponta cand supraliciteaza discursul nationalist. In situatia in care USL scade sub 50%, se deschide calea unor variate combinatii politice...In plus, au aparut semnele unei posibile intelegeri intre Traian Basescu si Victor Ponta, arbitrate de Washington si Bruxelles. Dupa intalnirea de la Cotroceni din data de 7 decembrie, premierul Ponta a lasat sa se inteleaga ca o coabitare este posibila (a revenit ulterior cu sublinerea ca nu va coabita) si ca spera ca "dialogul serios" avut cu seful statului sa continue si dupa alegeri. Evident ca aceste declaratii pacifiste nu au cum sa-i linisteasca pe Voiculescu, Dragnea si Antonescu. Noua troica USL il suspecteaza oricum pe liderul PSD de joc dublu si nu are incredere ca, in absenta unui vot masiv in favoarea USL, Ponta nu va rupe intelegerile cu ei.
Cu alte cuvinte, visele umede ale lui băsescu privesc posibilitatea unui guvern pe care să-l încalece, cu care să se joace, așa cum a făcut cu guvernele boc și mru. Restul sunt vorbe. Și băsescu este dispus să facă orice, inclusiv să anuleze rezultatul alegerilor parlamentare, numai să-și primească de Crăciun jucăria dorită. Așa e când o țară depinde de nebunia și de obsesiile unui om...
 
3. Miza statului de drept. Acesta nu e un concept abstract, ci o realitate. Statul de drept are la baza functionarea principiilor check&balance. Cand o putere (executiva, judecatoreasca) incearca sa-si subordoneze institutii menite a-i verifica si eventual sanctiona abuzurile, statul de drept e in pericol.

In consecinta, au fost atacate public institutii cheie precum Agentia Nationala de Integritate, Avocatul Poporului, Curtea Constitutionala, Consiliul Superior al Magistraturii, DNA si Parchetul General, prin campanii violente de discreditare publica si intimidare, indreptate nominal impotriva judecatorilor sau conducatorilor de institutii...Aceste institutii sunt amenintate acum cu trecerea sub controlul Parlamentului, iar procurorii cu scoaterea lor din randul magistratilor si trecerea lor in randul puterii executive. USL are in proiect modificarea Constitutiei in 2013 si n-ar fi exclus ca o mare parte din intentiile de azi sa fie puse in practica daca va reusi sa formeze majoritatea de doua treimi necesara modificarii legii fundamentale.”
 
Să nu ne lungim: stat de drept înseamnă domnia legii. Sub băsescu, instituțiile de mai sus au instaurat domnia fărădelegii. Abuzuri, arbitrar, răspuns la comandă politică. Ce vrea să facă USL înseamnă revenirea la normalitatea statului de drept. Dar spune asta băsiștilor, care s-ar sinucide, precum soldatul japonez, pentru idolul lor...
 
4. Miza europeana. "Nu sint deloc optimist, asta ca sa fiu diplomat". Asa a raspuns un inalt demnitar european acum o saptamina la intrebarea "Ce asteptari aveti pentru Romania?". Ramine Romania in UE, respectind valorile acestei constructii, sau face tot posibilul pentru a fi marginalizata, izolata, eventual exclusa? Aceasta intrebare a stat pe buzele europenilor toata vara si continua sa ii framinte pe liderii europeni. Va redeveni Romania atasata de valorile europene sau va continua sa fie bataia de cap a unei uniuni oricum impovarata de probleme fara precedent?
 
Ce e de comentat la o astfel de tâmpenie? A cerut cineva din USL ruperea de UE? E cineva de la Bruxelles atât de nebun să excludă România, să-i limiteze drepturile, doar pentru a o pedepsi pentru că s-au trezit Merkel sau Barroso cu fața la cearceaf? La câți birocrați cretini sunt la Bruxelles, și la ce corupție e și acolo, trebuie să fii nebun să/i iei pe toți în serios. Dar poate ne spune băsescu ce politică europeană are România, în afară de a pupa curul ălora care l/au ajutat să rămână la Cotroceni? Nu cumva el este principalul pericol la adresa interesului național?
 
5. Miza militara. Intrarea Romaniei in NATO in 2004 a racit relatiile politice Romania - Rusia, inscriind Bucurestiul pe orbita occidentala. Dar decizia SUA, sprijinita entuziast de Administratia Basescu, de amplasare la Deveselu (judetul Olt) a unei parti din scutul american antiracheta a dus relatiile cu Kremlinul la cel mai inghetat nivel de dupa caderea comunismului. In acest context se inscriu si masurile fara precedent de expulzare a unor presupusi spioni rusi, luate in 2010 si recent, in 2012, urmate de regula de replici din partea Rusiei prin adoptarea unor masuri in oglinda.

Si nu doar scutul antiracheta a iritat Moscova, ci si importanta crescinda a Romaniei in zona Marii Negre si a Marii Caspice (unde a sprijinit activ democratizarea Georgiei, a Republicii Moldova, a intretinut politica de distantare de Moscova a Azerbaidjanului).

Romania a salutat decizia Administratiei Obama de amplasare la Deveselu a bateriilor antiracheta drept solutia optima pentru apararea teritoriului national. Scutul a venit la pachet si cu Parteneriatul Strategic Romania - SUA. Kremlinul nu conteneste insa sa ceara garantii legale din partea SUA si a NATO ca scutul nu este indreptat impotriva capacitatilor sale de atac nuclear, garantii pe care Washingtonul nu le da.

Pina acum, Romania a ales sa mearga pe linia asumata de Administratia Basescu: nici o cedare in fata cererilor Rusiei, o pozitiei pro-atlantica incapatinata si coerenta. SUA au cerut in schimb intarirea statului de drept, fapt ce poate garanta investitia strategica, militara si economica a Washingtonului in Bucuresti.”
 
Comentarii: nici înainte de 2005 relațiile cu Rusia nu au fost ”calde”. Guvernul Năstase a negociat prezența militară americană la Kogălniceanu. Deschiderea față de NATO datează din 1992-1993, vezi parteneriatul Pentru Pace. băsescu a continuat doar, la cote uriașe ale servilismului, vezi suptul pulii Marelui Licurici, politici deja existente. Că nu ne-am ales cu nimic de pe urma lor, în afară de morții noștri din Irak și afganistan, e o altă poveste. Cât despre investițiile americane în România...

6. Miza personala. O lunga lista de cercetali penali, trimisi in judecata si condamnati in prima instanta au tot interesul ca justitia din Romania sa fie ingenuncheata si trecuta sub control politic. Lucruri de neimaginat s-au produs intr-o tara obisnuita sa constate ca "lor nu li se intampla nimic" si ca "pana la urma scapa". Pana la urma, premierul Adrian Nastase a ajuns in inchisoare, la fel Sorin Ovidiu Vantu iar Dan Voiculescu a fost nevoit sa demisioneze din Senat pentru a evita o eventuala condamnare.
 
Alte povești pentru proști! Justiția ESTE una controlată politic. Când băsescu va da cu subsemnatul, și nu va primi NUP pe bandă rulantă pentru multele-i golănii dincolo de lege, atunci mai vorbim.
 
Una peste alta, o analiză imbecilă, cu un singur mesaj: ”băsescu e numai unu!”  Ce putea ieși din mintea unuia ca Tapalabă?!
 
 

3 comentarii:

ANONIMUS spunea...

O izbucnire de isterie patetica si intrebari idioate care arata ca sceleratul nu mai are contact cu realitatea .Minciuni sfruntate si continuarea teoriei loviturii de stat pe care pana si CCR-ul a infirmat-o.
Ingrozit ca dupa alegeri, noua Constitutie lasa pe dement fara institutile aservite il inebuneste incercand sa schimbe ineluctabilul sfarsit al sceleratului si terminarea ARD-eilui ,o catastrofa injghebare de alianta a securistilor redivivus si a camarilei hoate a portocaliilor.Culmea este ca ori ce incercari facute de scelerat duce la enervarea si iritarea populatiei care asteapta votul ca o scapare de acesta pecingine de coruptie si jaf.Pana si oameni care nu votau deobicei s-au saturat de acesta mortaciune plangatoare si jalnica care duce la voma s-au saturat de el.Incercarile lui mincinoase si disperata de nu ajunge la Rahova,sunt menite esecului,multa lume facand devoalari a nemerniciei acestui patibular ,guvernator a prietenilor PPE care au lasat Romania o colonie urmand s-o spolieze de ultimele resurse in interesul celor ce au sprijinit pe acest tradator al tarii.Daca dupa alegeri acest patibular intrazneste sa incerce sa nu recunoasca alegerile si nu va fi desemnat Dl. Ponta
m-a tem ca poporul isi va face dreptate si intr-un mod violent.Depinde de dement,ce va opta sa faca :sa se sinucida sau sa se duca la Rahova de buna voie.Aceasta este intrebarea?!

Karakas spunea...

Cind un Sef de la Departamentul Justitiei al SUA face declaratii publice despre alegerea cadrelor din justitie in Romania, e clar ca justitia raspunde politic la presiunile externe si interne. Iar in cazul Nastase s-a vazut cum s-a manipulat din exterior si prin pionii de atunci din Romania, ca presedintele interimar sa nu faca gratieri. Asta pentru ca sa nu-l gratieze pe Nastse!

JUSTITIA ROMANA NU ESTE INDEPENDENTA POLITIC! ESTE MANIPULATA SI DIRIJATA DIN EXTERIOR DE ANUMITE FORTE POLITICE!

Karakas spunea...

Ponta l-a demis pe Mihalache pentru ca a folosit un limbaj care nu convine SUA. Iata si proba implicarii directe a SUA in justitia din Romania. Gitenstein ameninta cu anularea parteneriatului strategic cu Romania daca ANI nu functioneaza cum vor ei si Basescu:

"Întrebat cum comentează declaraţia ambasadorului SUA, Mark Gitenstein, conform căreia orice iniţiativă de a redeschide subiectul modificării legii ANI ar fi o idee foarte proastă şi ar putea duce la rediscutarea sau chiar anularea parteneriatului strategic româno-american, Dan Mihalache a declarat: "Pe mine personal mă lasă rece această declaraţie. Şi parteneriatul strategic româno-american. Dacă parteneriatul româno-american stă în domnul Horia Georgescu, mai bine fără".

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...