vineri, 16 noiembrie 2012

Un imens succes

 
 
 
O duducă de la ”Banca Poporului” ne descrie, critic, situația economiei carpato-danubiano-pontică: ”Economia României e ca un tren fără locomotivă, care circulă la voia întâmplării”. Da, madam! Ai dreptate, așa e economia României! Dar departe de a fi un eșec, starea economiei românești este un imens succes al piețelor. Eliberate de povara intervenției statului, piețele au arătat ce pot. Și pot!
 
Să înțeleg că nu vă place ceea ce vedeți? Nasol! Se dărâmă ceva mituri fondatoare despre piețe, eficiența, inteligența lor? Asta e! Toată lumea ne-a futut la cap cu neputința statului de a administra averea publică. Și ne-au obligat fie s-o distrugem, fie s-o vindem pe nimic. Ceea ce, în imbecilitatea noastră, am făcut. Scoțând statul din ecuație, ne-am pus juvățul de gât. 
 
Două scurte observații: nu e vorba de statul producător exclusiv de bunuri și servicii. Este vorba despre statul planificator strategic. Economiile europene și americană au luat-o la vale când au renunțat la acest rol esențial. Piețele au urmărit doar câștigul imediat. Interpretând eronat evoluțiile pe termen scurt, fie au creat penurii, fie supracapacități de producție. Au distrus țesutul economic și social, prin dezindustrializare forțată în anumite zone, și prin industrializări fără cap în altele.
 
Poate părea paradoxal, și asta este a doua observație, odată cu retragerea statului din rolul de planificator strategic, corupția care implică bani publici a explodat. De ce oare?
 
Așa că, drăguță mioară, nu denigra situația economiei românești. Din punctul de vedere neo-liberal, România este un succes: stat canci, corupție cât cuprinde, sindicate, oha, regrementarea muncii, o glumă, greve, mai salcâm, și politicieni făcuți preș în fața piețelor, corupți până în măduva oaselor. Ce poate fi mai bine?
 
PS: madam, când pula lui Hector să mai crească cele cheltuieli în prag de alegeri, și de unde? Mai ales cu sula FMI în coaste...Aveți magazin de etnobotanice la bancă?

3 comentarii:

Karakas spunea...

Corect, bine articulat!

Karakas spunea...

Referitor la declaratiile Presedintelui care tocmai se revarsa:

- posibil sa aibe dreptate cu declaratia publica a lui Ponta despre exercitarea dreptului de veto. Dar poate Ponta deja are aliati pe pozitia asta, ca sa nu fie singular), chestie care nu o stim
- anuntul ca toate statele " contributoare se baga sub birouri" e de un cretinism desavirsit
- Critica din nou toate partidele, dar are pentru PDL niste sfaturi. Foarte echidistant politic, acest Presedinte!
- Revine cu obsesia cu aurul si cuprul. Nu ne spune si in ce conditii, daca ar trebui sa fie in interesul Romaniei sau al Licuricilor..
- Prietenia lui cu "Jeffrey" cumva trebuie extinsa de catre intregul popor roman. Luati numere!

Avem exact ce vrea Imperiul: o conducere ultra-divizata, chiar din virf, de presedinte

http://www.mediafax.ro/politic/basescu-guvernul-ponta-face-aceleasi-greseli-ca-si-guvernul-boc-peste-tot-numai-politruci-live-text-10330202

ANONIMUS spunea...

Ce a spus Ponta elegant, e sa nu se repeada Basescu ca prostul cu limba afara sa se repede la madam Merkel sa-i faca un cunilingus ci sa se intereseze de treburile Romaniei.Si boul a spus ca nimanui nu ii e frica de "veto" ca se ajunge la o intelegere.Daca intelegerea se aranjeaza cu Basescu care se repede in genunchi primul sa voteze pentru scaderea bugetului ca guvernatorul ,guvernul si parlamentul ii va da un veto clar.Basescu a fost bine sfatuit si degeaba incearca sa-l ridiculizeze pe Ponta ,ca daca intrazneste sa uite ca nu e slugoiul PPE si a vacii grase ci ar trebui sa fie presedintele Romaniei , a imbulinat-o electric.Ca enerveaza toata natia si vorbeste tampenii este treaba lui, cu atat mai bine pentru USL, insa daca cuteaza sa tradeze laq Bruxelles,va fi jupuit de viu.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...