marți, 11 decembrie 2012

Tristețe și revoltă

 
 
Un sistem de vot nu atât aberant, cât pervers, a reușit să-i vâre în Parlament pe Blaga, Mircea Toader, pe Fecioara din Pleșcoi, pe Roberta Anastase, pe Igaș, pe Oltean și încă vreo câțiva dintre reprezentanții de frunte ai unui sistem politico-economic ticăloșit. De ce spun pervers? Pentru că locurile pe care le ocupă acești indivizi nu ar trebui să existe, conform normelor constituționale de reprezentare. Era mult mai onest să fi avut un sistem proporțional pe listă, și atunci știam că tipii cu pricina, care sigur ar fi fost cap de listă, își au locul asigurat, indiferent de cât ar fi fost de mic scorul partidului.
 
Acum japițele sunt în Parlament, mai mult, vor ocupa, unii dintre ei, funcții importante în conducerea Senatului și Camerei Deputaților. De unde cei pomeniți mai sus pot face în continuare rău României. Motiv de tristețe, și de revoltă.
 
Nu vreau să fiu înțeles greșit: și la USL sunt cohorte de indivizi care nu ar fi trebuit să intre în Parlament: Miky Șpagă, Generalul Izmenelor, ca să nu numesc decât doi dintre derbedei. Dar, prieteni, să vezi capii sistemului ticăloșit, pedepsiți de cetățeni, cum îți rân în nas din băncile Parlamentului, ei bine, asta ne revoltă pe toți cei care mai avem ceva bun-simț.
 
Nu spun că PDL nu avea ce căuta în Parlament, deși poate că soarta PNȚ-CD ar fi fost una mai potrivită. Doar că vechea gardă a PDL în Parlament, intrată pe ușa din dos, este o sfidare la adresa unei națiuni. Și slăbește și mai mult încrederea în democrație, care înseamnă și penalizarea prin vot a celor care au greșit. Doar că poporul i-a penalizat, legea și CCR i-a salvat. Nu e în regulă. 
 
Din punctul meu de vedere este o singură ieșire: revenirea la votul proporțional pe listă de partid, poate combinat cu un vot uninominal. Sigur că nu vindecă relele sistemului politic, dar le micșorează. Până atunci nu avem decât un lucru: să contabilizăm pagubele...     

5 comentarii:

ana_idu spunea...

Intrarea astora in Parlament e similara revenirii la Cotroceni a demisului. Nu pare ca lumea si-a pierdut increderea in democratie (dovada votul de duminica) ci, mai degraba, ca o intelege mai bine, ca s-a obisnuit cu ideea ca lucrurile se schimba in etape/in timp, ca schimbarile bruste (solutiile rapide) sunt exceptia si nu regula, ca trebuie sa isi exercite civismul de o maniera continua (nu constanta ca intensitate, dar un ochi trebuie sa ramana deschis, fie si alternativ stanga/dreapta).
Si da, si eu cred ca revenirea la votul pe lista ar fi de dorit, ar reprezenta pentru mine revenirea la un sistem mai potrivit cu etapa in care ne aflam ca societate, ar reprezenta o dovada de incredere in sistemul politic, in stat si in oamenii din jurul nostru. Situatia imi pare similara cu criza financiara in care lipsa increderii este turnesolul si catalizatorul acesteia iar revenirea increderii e atat solutia la aceasta cat si indicatorul sfarsitului crizei.

Karakas spunea...

Corect...

AristotelCostel spunea...

Privind mai atent in... situație, am remarcat un semn gingaș.

Ar fi fost mai bine să fie reprezentat ARD-ul de cine știe ce "speranțe" gen Floricia Tuta sau Iulian Nimeni?

Cum altfel poate fi îngropat de tot PDL-ul decât prin menținerea acelorași gherțoi proști... la vedere? Igaș, Oltean, Blaga, Udrea, Toader... nu trebuie uitați... :)

pacos spunea...

Multumita mintilor "luminate" ale celor care-au clocit o asemenea lege avem azi rezultatul asta kafkian. Asta e, cu asta defilam.

Dar nu trebuie aruncata vina numai pe "luminatii" de mai sus (CCR n-a facut altceva decat sa arate ca in situatia in care unul castiga colegiul cu 50,1%, toti ceilalti ar fi ramas practic nereprezentati, ceea ce era complet nedemocratic si ar fi creat, in lumina rezultatelor pe care le stim azi, un monstru).
O mare parte din vina o are si guvernarea Ponta. Pentru ca n-a avut niciun interes in a stabili clar cam cat votanti (mai) suntem. Baza de calcul a fost de 18,2 milioane de electori. Dar daca baza e, in realitate, de 16 milioane? Asa cam cum s-a sustinut, cu documente, la referendum? Am fi avut, din start, 30 de deputati si vreo 14 senatori mai putin. Sigur, nu e cine stie ce mare reducere, da' orisicat...

Una peste alta, legea trebuie schimbata. Proportional, uninominal, lista, orice, numai asta nu. Si, poate, noua lege sa instituie alegerile partiale. Reinnoirea a cel putin o treime din Parlament dupa 2 ani.

Luigi spunea...

Sa fie vot pe lista insa cu obligativitatea realizarii de alegeri interne pentru ordonarea listelor, precum alegerile primare din US. Aceste alegeri primare ar trebui sa fie deschise oricarui cetatean, indiferent daca este inscris in respectuvul partid sau nu.

Votul pe liste, cu liste facute in culise inseamna consimtirea blocarii sistemului.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...