În țara de nebuni se încetățenește, cu ajutorul cretinilor care moderează tocșoaie, ideea tembelă că putem avea tot ce ne dorim: șosele, autostrăzi, spitale, școli, mă rog, bunuri publice, ca în occident, fără să plătim pentru ele. În lumea asta NIMIC nu este gratis! Nici măcar în așa-zisul comunism! Și pe vremea lui Ceaușescu plăteam impozite, CAS, pensii, etc! Dar atunci era o bază de impozitare mare, pentru că gradul de ocupare a forței de muncă era foarte mare. Acum gradul de ocupare este foarte mic, se practică în draci evaziunea, munca la negru, etc. De unde bani pentru bunurile publice?
Văd că a început ofensiva împotriva indexării cu inflația a taxelor și impozitelor locale. Toate proprietățile în România sunt mult subevaluate. Bogații, și nu sunt puțini, refuză să plătească taxe și impozite. Săracii, foarte mulți, nu au de unde, și iată cum, excepție făcând câteva multinaționale, greul plăților cade pe umerii...bugetarilor! Că la ei se colectează la sursă!
Trebuie să ne intre bine în cap ideea că trebuie să plătim toți, oricât de mici ar fi veniturile, dacă vrem să avem bunuri publice. Chestia aia cu ”statul, prost administrator”, este o scuză imbecilă. Statul suntem noi, și dacă nu vom mai vota tot felul de hoți, și dacă vom fi cetățeni, nu cârpe de șters pe jos, atunci nici administratorii statului nu vor mai fi hoți.
Suntem într-o uriașă budă, după datoriile absurde, făcute de guvernul băsescu-boc. A începe acum o campanie mediatică împotriva impozitării veniturilor și proprietățile e fix ce ne trebuie pentru un dezastru financiar.
Știu că unora dintre liberali nu le place ideea că premierul e de la PSD, și nici că nu pot pune ei mâna pe niște vaci de muls, cu bani publici. Dqar să fie atenți! Dezastrul, dacă se produce, îi va lovi crunt și pe ei, ca pe noi toți.
”Prin noi înșine” nu exclude solidaritatea, ca națiune, și ca indivizi. Deviza asta nu este un îndemn la egoism, la individualism exacerbat, la urmărirea exclusivă a interesului propriu. Toată discuția despre impozitele locale arată ce națiune primitivă, în sens politic, suntem!
6 comentarii:
Se intampla destul de rar (dar se mai intampla) sa nu fiu de acord cu cele scrise de dumneavoastra. Acum nu sunt.
Mai intai, avem de mai bine de 6 luni un guvern nou, care, cel putin la nivel declarativ, lupta impotriva evaziuniii fiscale si a coruptiei. Rezultatul e cam naspa, adica cu toata lupta asta, la buget s-au strans, in plus fata de prevederi, cam 300 milioane euro. Putin, foarte putin, la cata evaziune si coruptie se spune c-ar fi.
Nu sunt de acord nici cu afirmatia conform careia greul platilor ar cadea pe umerii bugetarilor. Pentru toti cei care lucreaza legal, impozitele si taxele se colecteaza la sursa. Si, pentru majoritatea angajatorilor, se si vireaza la buget. Cu exceptia marilor companii de stat, CFR sau CNH, carora li se sterg periodic datoriile, in timp ce pentru toti ceilalti alternativa la neplata este blocarea imediata a conturilor si executarea silita (vorbesc din experienta, institutul la care lucrez n-a virat la timp niste impozite si dupa 30 zile ni s-au blocat conturile, fara instiintare prealabila).
Pentru cei care lucreaza ilegal, exista ITM. Care e in subordinea MMPSF si care ar fi trebuit sa-si faca treaba, cel putin in ultimele 6 luni.
Ok, trebuie sa ne platim obligatiile catre statul asta din ce in ce mai hulpav. Dar nu pot sa nu ma gandesc, de pilda, la cheltuielile pe care le face Oprescu cu locatia actuala a primariei. Alt exemplu: am vazut un reportaj de la Timisoara (s-ar putea sa ma insel) in care un nene spune ca dupa 1 zi de ninsoare a consumat 400 tone de material antiderapant, in conditiile in care avea pe teren doar 25 de utilaje.
Nu sunt deloc impotriva impozitarii veniturilor si a proprietatilor. Cer insa autoritatilor locale si centrale sa ma trateze ca pe un om, nu ca pe unul bun de jupuit ori de cate ori nu sunt bani suficienti pentru ciordeala.
Nu mi-a placut niciodata violenta, fie ea de limbaj fie cea fizica. Masacrul de azi din SUA imi re-confirma repulsia care o am fata de aceasta societate violenta, pe care basescu o admira si iubeste sincer. De cite masacre, citi copii si ai cui trebuie sa moara ca americanii sa decida sa spuna "nu" armelor detinute de civili? Si pe urma mai vin si ne tin noua lectii de inalte norme civice si democratice. Bleh...Nu, Romania nu trebuie sa devina un stat american, nu o provincie si nici o sugativa care asteapta ugerul plin al Licuriciului.
O sa vedeti: Obama o sa plinga putin, se va discuta din nou in media despre arme, si pe urma lobbyul o sa trimita citeva plicuri cui trebuie...si se uita. De fapt SUA este o tara care nu isi rezolva problemele...
@pacos
Aici am pus un documentar al lui Hudson in care sunt prezentate argumente solide pentru impozitarea adecvata a imobiliarelor.
In Romania, mai mult decat oriunde, este impozitata... munca pentru ca jigodiile securiste parazitare detin... proprietati.
Prietene AristotelCostel, n-am fost niciodata impotriva impozitarii corecte a averii, in special a imobiliarelor. Fie si macar pentru faptul ca, prin aceasta impozitare adecvata s-ar impiedica aparitia situatiilor aberante de tip Negoita, cu peste 1000 de locuite pe persoana fizica (ca sa citam si un "clasic" in viata).
Dar ar trebui definita impozitarea corecta. Valorea impozitului unui apartament de 70 mp, construit inainte de 1989 este, de cele mai multe ori, mai mare decat o intreaga vila in Cotroceni. Nu mi se pare deloc corect. Ce inseamna corect si/sau adecvat? la valoarea de piata din momentul actual? pai valorile imobileleor au scazut dramatic in ultimii 3 ani. Impozitele ar trebui sa scada corespunzator? Un autoturism de 50.000 euro poate avea acelasi impozit cu unul de 15.000 euro? Presupunem ca banii necesari achizitionarii au fost deja impozitati? dar in situatia in care banii sunt imprumutati de la banca?
N-as mai arunca vina neaparat pe ceea ce tu numesti "jigodiile securiste". De 23 de ani tot astia au fost vinovati pentru tot ce n-a mers. Probabil ca si peste 20 de ani tot ei vor fi vinovatii de serviciu, chiar daca multi dintre ei vor fi dat coltu' demult.
@pacos
Securistii sunt confundatii cu informatori parnaiasi politici. Eu vorbesc de speciile active si odraslele lor care se bazeaza pe acelasi... networking.
Legat de impozite, grosier, deja exista metode de evaluare a imobiliarelor, trebuind doar sa creasca... impozitele. La autoturisme impozitul e in functie de capacitatea cilidrica. Pentru un autoturism mediocru (sau de lux cu o capacitate cilindrica relativ medie) se plateste un impozit de 4-5 ori mai mare decat pentru o cloaca medie.
Eu vad loc lejer de crestere a impozitelor, chiar si de 5-10 ori. In timp valorile locuintelor vor scadea tocmai datorita unei astfel de impozitari, insa cei cu 1000 mp nu vor mai avea pe unde scoate camasa.
Desigur, eu sunt un... radical, insa numai normal nu este sa platesti 100 lei/an pentru o cloaca la oras, si cam tot atat pentru o vila cu etaj... subevaluata.
Astfel se ajunge ca o familie de muncitori perspicaci sa plateasca la stat taxe si impozite de 100000 lei/an, iar un putoi ca Negoita plateste un impozit similar pentru... 1000 de locuinte.
AristotelCostel, indiferent de metodele de calcul, conteaza ca impozitul ala sa fie echitabil.
Si, orice s-ar spune, nu e. Sa ne uitam la cel pentru autoturisme: un Freelander 2, cu cilindree 2,2 litri are un pret cuprins intre 52.000 euro (varful de gama) si 32.000 euro (echipare standard). Acelasi vehicul, second hand, pana in 15.000 euro. Impozitul insa e acelasi pentru toti posesorii. E echitabil? taxa de poluare da, e echitabila, dar impozitul, in niciun caz.
La imobiliare discrepantele sunt mult mai mari. De-asta ziceam, mareste-le, dar numai dupa ce ai niste criterii normale de evaluare a bazei de impozitare.
Trimiteți un comentariu