Se vede treaba că la noi, românii, democraţia este un concept uşor bizar, şi oricum departe de modul nostru de a fi. Altminteri nu am vedea oameni care sunt toată ziua cu dânsa'n gură, dând lecţii cu un aer de superioritate "pulimii", justificând comportamentul nedemocratic al idolilor lor din politică sau justiţie. Unul dintre aceşti ciocoi ai media portocalie este Tapalabă, şi omul nostru nu merită nici cea mai mică formă de respect, câtă vreme pentru el principiile îşi pierd sensul când în peisaj apar cururile mult iubite: băsescu, monicuţa, kovesi, morar şi "serviciile". Apropo de servicii: nu ştiu de ce am impresia că numitul Tapalabă este membru activ al unuia dintre ele. Să trecem...
Şi ce ne spune Tapalabă, în ultimul lui excrement intelectual, publicat pe HotNews? Că e naşpa că USL se leagă de servicii, şi vrea să facă efectiv controlul parlamentar în ceea ce le priveşte: "Premierul Victor Ponta pune acum in discutie controlul asupra serviciilor de informatii, legea de functionare si, implicit, cine numeste sefii SRI si SIE. Antena 3 a declansat in paralel o stranie campania impotriva serviciilor de informatii. Nu cred ca e o intamplare. In prezent, sefii serviciilor sunt numiti de presedintele Traian Basescu. Controlul parlamentar se realizeaza mai mult formal, rapoartele de activitate din ultimii ani nefiind macar discutate."
Îi reamintesc cretinului că una dintre primele condiţii puse României pentru admiterea în UE şi în NATO a fost punerea serviciilor de informaţii sub controlul societăţii civile, respectiv al Parlamentului, şi numirea în fruntea lor şi ca ministru al apărării a unor civili. Şi el, marea pulă democrată, aplaudă faptul că acest control este formal, că e bine aşa, câtă vreme Iubitul Conducător şi Mare Machitor îi numeşte pe directori.
Marea nenorocire ar fi un Parlament ce se ia în serios şi pune şaua pe servicii, care acum îşi fac de cap, în deplină impunitate. Vom afla vreodată contribuţia SIE la defăimarea României în perioada suspendării lui băsescu, vara asta? Vom afla vreodată dimensiunea ascultărilor ilegale ale SRI, care îi privesc pe adversarii lui băsescu? Sau complicitatea SRI cu unii din DNA şi CSM, pentru a elimina adversarii lui Morar şi Kovesi, şi pentru a proteja grupul de influenţă în justiţie, condus de Macovei? Evident, câtă vreme vor fi oameni ca Tapalabă, NU!
Acum imbecilul victimizează SRI şi SIE: "Or, prin punerea in discutie a activitatii serviciilor de informatii fix cu doua luni inainte de alegeri, liderii USL spera probabil sa inhibe functionarea lor. Fara informatiile de la SRI, Parchetul General si Departamentul National Anticoruptie pot fi conduse inca doua decenii de Daniel Morar sau Laura Codrota Kovesi. Nu are importanta. Asa cum spunea un liberal, ca sa ai toata puterea, trebuie sa ai "curentul" si "motorul". Curentul ar fi serviciile de informatii, motorul justitia. Daca nu e alimentat la curent, motorul nu merge. Cred ca USL incearca, daca nu sa taie curentul inainte de alegeri, macar sa produca niste scurtcircuite menite sa blocheze functionarea motorului."
Cât de democrată mai este o ţară care are drept motor alianţa dintre nişte instituţii totalitare? Pentru că nici în Parchete, nici în SRI, nici în SIE, democraţia NU are sens! Sunt structuri ierarhice, cu relaţii de subordonare pe vreticală, şi total opace. Să le plâng de milă că cineva ar vrea să le facă ceva mai transparente? Doar nu-s nebun!
3 comentarii:
Daca era un simplu imbecil nu era o problema. Dar dai imbecilului putere, si ai o mare problema.
Serviciile nu trebuie sa fie in mina unui om. Corect este sa se supuna controlului parlamentar, prin comisia de specialitate, in colaborare cu Guvernul. Daca Guvernul nu este multumit de cum functioneaza "serviciile", si nu are putere sa faca schimbarile necesare, iar Presedintelui ii convine asta, pentru ca pune mai presus interesele de grup decit ale tarii, nu trebuie sa existe o putere democratic aleasa care sa hotarasca ce sa se intimple cu sus numitele servicii?
Sigur, noi judecam logic, inginereste, dar lucrurile nu merg in directia in care ne asteptam noi.
Tapalaba o comite iar, nu pentru ca-i sunt asa de dragi serviciile, ci pentru ca "jucariile" lu' sefu' trebuie sa ramana ale lu' sefu'. Daca lucrurile ar fi stat altfel, ce-ar mai fi latrat baiatul asta...
Tapalaba trebuie sa stea linistit, pentru ca toate astea cu controlul parlamentar sunt numai la nivel declarativ. Nu s-a intamplat asta pana acum, nu se va intampla nici de-acum incolo.
In toata perioada asta (23 de ani, Doamne, ce mai trece timpul..) Parlamentul n-a putut exercita acest control. Si cand s-a prins ca nu poate, nici n-a mai vrut. De ce n-a putut si de ce nu mai vrea, asta e o alta poveste. De aici si formalismul invocat de Tapalaba.
E adevarat, una dintre conditiile puse de vestici a fost punerea serviciilor sub controlul societatii civile. Si nimeni nu poate spune ca nu ne-am conformat, de vreme ce avem in fruntea acestor servicii niste civili, iar in Constitutie se prevede clar faptul ca atat numirea sefilor cat si controlul asupra activitatii serviciilor sunt atribute ale Parlamentului. Dar v-as reaminti ca o alta conditie, la fel de importanta (sau poate mai importanta) a fost si demilitarizarea acestora. Ati mai auzit ceva despre asta?
Una peste alta, n-o sa vedem curand un Parlament dispus sa controleze serviciile. Si nu din cauza faptului ca exista multi vectori de influenta de tip Tapalaba in societate. Ci mai ales pentru faptul ca liderii politici de ieri, de azi si mai ales de maine, fie vor si ei aceste "jucarii", fie sunt, la randul lor, niste "jucarii".
Toate "serviciile secrete" sunt facute pentru a nu se stii cazurile lucrate si care se prezuma ca sunt probleme de stat serioase care nu trebuieste spuse pe toate gardurile,ca nominalizarea agentilor este secreta si cunoasterea lor poate primejdui viata lor.Asta este una dar sa vezi ca intr-o tara de 19 ,milioane cu probleme geopolitice si strategii oarecum locale sa vezi 6-7 servicii secrete, cu un numar de persoane mai mare decat in SUA in raport de marimea tarii si numarul populatiei si sa nu uitam o putere globala atomica,nu mai este gluma si este cazul ca sistemul asta securist sa se primeneasca ca numar, nevoi pe probleme,profesionismul acelora ,si transformarea unui sistem care sa lucreze pentru binele public ci nu in
mainile unor securisti deveniti SRI - si SIE si care sunt in toate institutiile si care se ocupa cu in principal in loc de a afla primejdiile pe care ne asteapta si a le oprii,in parazitarea sistemului de stat intr-un mod ocult si primejdios si care nu are nimic cu democratia.Singurul lucru pe care-l face o conducere a serviciilor este de a tine in mana parghiile puterii si a se asigura ca nimic nu poate sa existe fara ajutorul ei.Se fac necesari si ajuta conducerea nu din atat obedienta cat a tine fraiele puterii.
Ca in frunte cu Basescu este membru a unui serviciu secret in functie cu grad si toate cele pot paria fara sa-mi fie frica ca pierd si ca nu este singur ci o gramada de personaje.Schimbarea este usor de facut schimband primele patru persoane de comanda si inlocuirea a ultimilor patru .Vor face o schimbare salutara ca nu cred ca toti sunt niste securisti.Daca politicienii vor intraznii sa-i prinda odata ca au fost santajati si vor fii facut public va apare un adevarat principiu dominoului care va matura tot.Serviciile secrete au un neajuns ,n-au colti si nu pot face chiar ce vreau. Curajosii ce sunt dati in vileag nu suporta vreun necaz cu atat mai mult cu cat apare in mass-media.
Trimiteți un comentariu