Se face un mişto gros şi cretin de spusele lui Marga despre caloriferul transilvan, mişto început de o turmă de jurnalişti cretini, a căror cultură este egală cu zero, şi este continuat de alte turme de cretini, "elite", de data asta, care se rezbună pe faptul că nu mai pot dispune de "portofelul" ICR. Sincer, nu am pic de simpatie faţă de Marga, iar numirea lui în fruntea ICR este un dezastru la fel de mare precum "domnia" lui Parapipi. Este conflictual, rigid, şi suficient de ranchiunos. Trecem...
Numai că Marga, cu caloriferul lui, a ridicat o problemă de principiu: civilizaţia materială nu are nimic de spus despre noi, românii? Despărţim "spiritul" de materie? Şi apoi, de ce numai "artiştii", în sens larg, ar crea "cultură", iar elitele tehnice, tot în sens larg, nu? Parcă Da Vinci era şi inginer, nu? Şi mulţi alţii ca el...
Să ne gândim la marile catedrale gotice. Ar fi fost ele posibile fără creativitatea constructorilor lor? Spun ele ceva despre cultura şi civilizaţia care stau în spatele lor? Ne putem imagina cultura britanică despărţită de Revoluţia Industrială? Nu cumva multe forme culturale s-au născut din consecinţele pomenitei Revoluţii?
România se reduce la Eminescu, Cioran, Ionesco, Brâncuşi? În poză nu încap nici Vlaicu, nici Coandă, nici Gogu Constantinescu, nici Saligny? Şi atunci? De unde exclusivismul ăsta penibil?
Ştiu şi eu, poate ne mai gândim când e vorba despre ce promovăm pe post de elemente ale identităţii naţionale. Copiatul formelor culturale la modă nu duce la nimic bun. Dar chiar la nimic: este doar un semn de frustrare al unei civilizaţii minore, complexate şi lipsite de valoare. Chiar aşa suntem noi?
2 comentarii:
De unde exclusivismul ăsta penibil?
Pai, domnule Gheorghe, e simplu. :( Si, desigur, stiati. Cand e vorba de stiinta si tehnica, fie ele anatomie, sonicitate, constructii, (micro) electronica sau (micro)mecanica tre sa vii cu ceva concret, sa arati ceva ce functioneaza, Nobel pentru stiinta se acorda chestiilor testate si verificate si rasverificate. Pe cand, la "arta", vii cu poneiul cu osul infipt in cur si gata, ai pus botul la purcoiul de parai...
Eu am trait pe pielea mea ce inseamna sa fiu "doar inginer" intr-o vreme in care se considera ca intelectualitatea tehnica este mai putin intelectuala decit alte intelectualitati... Am luat flegme in fatza in anii '90, incercind sa contribui si eu pe ici pe colo cu cite-o idee, de la indivizi cu facultatea muncitoreasca, pe care regimul de mai inainte i-a facut profesori, si nu numai, iar regimurile actuale i-au scos in fatza ca paduchii in frunte in politica.
Acum, latratul si incuscrirea de gashka sint mai de pret decit lucrul concret. De-aia am plecat din tara. Sper sa ramin plecat, tocmai ca sa nu mai sufar de cit de putin relevant am fost considerat, si ca individ, si prin categoria careia ii apartin.
Am dat zilele trecute peste interviurile lui Jacque Fresco pe Youtube. Cautati, ascultati, mirati-va, bucurati-va. La baza, o minte inginereasca. Enjoy!
Trimiteți un comentariu