miercuri, 24 octombrie 2012

Apocalipsa după FMI


FMI publică, într-un Raport de ţară dedicat Republicii Absurde Românika, un soi de scenariu, apocaliptic, în esenţă, despre pericolele care pândesc economia mioritică în următorii trei ani. Prilej pentru presa românească, reputată pentru cretinismul ei, să amplifice căcatul şi mai apocaliptic, dacă-mi este permis să mă exprim aşa.

Am şi eu nişte nedumeriri, legate nu de cifre, că oricum puteau pune acolo ce cifre le treceau prin minte. Din 2009, de când avem un nou acord cu ipochimenii, există măcar o cifră pe care s-o fi ghicit FMI în previziunile lui privitoare la Românika? De ce acum ar fi altcumva? Deci, vreau să văd şi eu modelul econometric al economiei României, pe cel al zonei euro, pe cel al ansamblului UE, cum relaţionează ăstea trei, cum se pupă cu modelele economiilor americană, chineză(la rigoare BRIC) şi altele. Adică, fraţilor, economia e globalizată, cu interdependenţe greu de băgat în ecuaţii, ca să zic aşa.

Ar mai ceva: despre care parte a economiei româneşti vorbeşte FMI: aia deţinută de multinaţionale şi globalizată după regulile lor, deci e din altă poză, sau famelnica economie locală, integrată în absolutul falimentului, pe motiv de deficit de cerere?

Gândirea economică a FMI este tot mai rudimentată, nu ţine pasul cu realităţile. De fapt, toate scenariile astea sunt doar un mijloc de presiune asupra unor guguştuci ca România, pentru a fi obligaţi să ia noi şi noi împrumuturi, să-şi vândă pe nimic serviciile publice şi resursele naturale către ăia "prea mari pentru a da falimant".

Sigur, probabil că băieţii de la FMI au nişte datorii faţă de portocalii, şi încearcă să le facă un serviciu, în prag de campanie electorală. De unde şi insistenţa asupra unei cifre care chiar dă fiori românilor cu datorii în euro: devalorizarea cu 20% a monedei naţionale. Dar ştie dracu ce va fi peste trei ani? Noi nu ştim ce va fi mâine, ce mişculaţii mai fac unii de prin BNR, şi ăia de la FMI pot spune care va fi cursul peste trei ani? Bă, ia mai cântaţi pe la alte mese! Barroso, Reding, Von Rompuy, au şi ei ureche muzicală pentru propagandă tembelă. S-ar putea să aprecieze mai mult decât bizonul român, sătul de erzaţul de "fân"... 


3 comentarii:

pacos spunea...

"Mr. Orban was once again critical of the European Union, saying that while Hungary fully endorses the values of the bloc, it won’t allow outside tampering with its affairs. The country was saved with one bailout in 2008, at the beginning of the global financial crisis, and is now seeking a credit line from the International Monetary Fund and the European Union as a precaution. These forms of support usually come with conditions from lenders.

“We can’t accept strangers telling us what we can and can’t do in our own home,” Mr. Orban told an audience which the Interior Ministry estimated at 400,000. The premier was referring to repeated clashes between his cabinet and Brussels over economic and political issues.

The most recent disagreement could result in Hungary losing EU development funds amounting to well over 3% of its annual gross domestic product for being unable to keep its budget deficit in check."

Sursa e asta: http://blogs.wsj.com/emergingeurope/2012/10/23/hungary-leader-talks-tough-as-opponent-returns/

Ceva prognoze despre Ungaria? sau numai la noi tine cu astea de tip mama Omida?

ANONIMUS spunea...

Ar fi mai interesant de a face previziuni fsta de economia marilor tari UE in locul Romaniei .Si sa se roage la pronia Dumnezeiasca ca Romania sa poata inapoia datoria, ca de dat faliment face ca popicul FMI-ul, ca in situatia altor falimente unde datornicii au suflat un sac de paie si le-au fost iertate datorii de 85% din datorie, ca daca n-o faceau, exact cu alt cacat ramaneau FMI -istii ca nu pot face absolut nimic decat ca banca sa inchida mustaria.Eu nu de Romanica m-a ingrijorez ci de prostia lacomilor care cred ca o sa scape ieftin neplatind la timp ceea ce trebuia cu scrasnituti s-o faca.Acesti zgarie branza vor plati insutit pentru prostie si meschinaria lor.

Karakas spunea...

Sunt amuzat si nu prea de declaratiile multicolore ale ambasadorului SUA.

"Evaziunea fiscală este atât de larg răspândită aici în România încât mărimea acestei evaziuni ar putea depăşi nivelul bugetului de stat", a afirmat ambasadorul Gitenstein...Ceea ce am reuşit să înţeleg despre economia României - şi trebuie să recunosc că mi-au trebuit cam doi ani ca să îmi explic cu adevărat, aşa cum ştiţi şi dumneavoastră, însă ştiţi şi că noi, cei din afară, nu prea putem înţelege, pentru că nu am trăit tranziţia de la o economie comunistă centralizată şi controlată la încercarea de a construi o adevărată economie de piaţă - ceea ce am reuşit să înţeleg este că România, la fel ca multe alte economii post-comuniste este de fapt o piramidă inversată"

Sincer, mi-ar fi placut, pe baza de reciprocitate, ca si ambsadorul Romaniei la Washington sa se exprime public despre "piramida americana cu virful in sus", adica aia in care 1% din virful piramidei se uita cu dispret la cei cei 99% de la baza. Sigur, in SUA nu exista o evaziune fiscala similara cu cea din Romania, pentru ca..nu e nevoie. Acolo evaziunea se face legal, adica ai 1% Romnezici din top desfac slitzul si ii umeda la baza pe cei 99%, cu legea in mina. Pen' ca Romnezicii nu prea platesc taxe, si isi muta averile prin paradisurile fiscale, in afara SUA.

Uite ca-i dau o idee lui Basescu: daca tot i-au trebuit doi ani lui Gitenstein sa inteleaga Romania, de ce nu-l face cetatean roman, dar cu conditia sa renunte la cea americana.

http://www.mediafax.ro/economic/ambasadorul-sua-evaziunea-fiscala-din-romania-poate-depasi-bugetul-de-stat-economia-este-ca-o-piramida-inversata-10257279

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...