UPDATE: ce am scris aici este confirmat de CCR, care şi-a amânat decizia până pe 12 septembrie. Judecătorii au cerut să se sape şi să se dea o cifră reală a numărului de votanţi. Cum spuneam, măcar nu s-au căcat pe votul nostru.
Prieteni, nebunia statistică, declanşată de nevoia de a spune dacă referendumul este sau nu valid ne pune în faţă imaginea haosului instituţional şi al iresponsabilităţii instituţionale, cultivate cu metodă de traian băsescu, sub pretextul "reformării statului".
Prieteni, nebunia statistică, declanşată de nevoia de a spune dacă referendumul este sau nu valid ne pune în faţă imaginea haosului instituţional şi al iresponsabilităţii instituţionale, cultivate cu metodă de traian băsescu, sub pretextul "reformării statului".
Să ne înţelegem bine: autonomia, descentralizarea, sunt procese obiective, care au drept rol să reducă, în măsura în care se poate, complexitatea funcţionării unui stat cu tot mai multe misiuni. Nu e cazul României, unde procesul se rezumă la "bă, ăştia de la Bucureşti! Daţi-ne banii, şi să nu vă pună dracu să ne întrebaţi cum i-am cheltuit!"
Mai mult, la adăpostul autonomiei şi al descentralizării, s-a furat de s-a rupt. Nimeni n-a dat socoteală nimănui. Curtea de Conturi povesteşte despre zeci de miliarde de euro cheltuite aiurea de instituţiile statului: guvern, ministere, administraţie centrale, administraţii locale, firma ale statului. Toate au devenit feuda câte unuia, vezi ICR, care se poartă ca un mic satrap, care fac ce vor ei, cheltuiesc banii cum vor ei, după interesele lor, ale găştii lor de partid şi de stat.
Instituţiile nu comunică între ele, nu cooperează, guvernul nu le mai poate controla sau face să funcţioneze împreună. Aruncatul pisicii de la unul la altul a devenit sport instituţional. INS nu ne poate spune câţi oameni votează, MAI, nici el, Autoritatea Electorală permanentă, nici ea. Dar cine o poate spune? Tata Noe? E prea mort ca s-o facă!
Autonomia instituţională s-a transformat în autarhie instituţională. De asta cetăţenii nu se mai pot încrede în stat şi în instituţiile sale. Unde fuga de răspundere este regula. Pentru că întotdeauna va mai fi o instituţie în spatele căreia să se ascundă cineva, în caz de nevoie.
România este în situaţia copilului cu prea multe moaşe. Acum se trezeşte că poate să-şi rateze viitorul deoarece autonomia instituţională s-a transformat în anarhie, iar cea chemată să pună ordine în haos este CCR, o instituţie haotică, la rândul ei. Nu puteam găsi o cale mai rapidă şi mai puţin costisitoare de a ne sinucide?
4 comentarii:
Una din judecatoarele de la CC a declarat azi:
"Eu, după mine, trebuia anulat referendumul", a afirmat Cojocaru.
Lasind la o parte, romaneasca de balta care o cam descalifica pentru o asemenea functie inalta, de ce se antepronunta? E legal ca un judecator la CC sa se antepronunte pe un caz inca aflat in discutie si asupra carora curtea nu s-a pronuntat?
http://www.mediafax.ro/social/judecatoarea-cc-aspazia-cojocaru-eu-dupa-mine-trebuia-anulat-referendumul-9916976
Nu, eu cred că tipa a rămas calată pe discuţia din plen. probabil că una dintre soluţiile discutate a fost asta: anularea referendumului. Dar, evident, trebuia să tacă.
Nebunia asta cu numarul de votanti nu cred ca are vreo legatura cu descentralizarea.
Singura institutie care are OBLIGATIA sa stie cati (mai) suntem este MAI - acea faimoasa directie de evidenta informatizata a persoanei.
Altfel, putem desigur sa mergem la MMPS (sau cum s-o mai numi acum) si sa luam numarul de pensionari (aia de-acolo actualizeaza imediat cifra, macar pentru faptul ca, pentru fiecare pensionar care intra in evidenta se platesc niste bani pe baza unui numar de dosar de pensie si evident al CNP-ului sau, la iesirea din evidente, se acorda o suma sub forma unui ajutor de deces) sau la MECT (sau tot la MMPS) pentru cati minori sunt inregistrati si care primesc acea alocatie de stat. Si-am rezolvat o parte a problemei.
Revin, MAI are singura baza de date completa si aproape la zi. Sau ar trebui s-o aiba. Pentru ca se emit certificate de nastere inseriate, cu CNP. Pentru ca se emit certificate de deces inseriate, cu CNP. Pentru ca la implinirea varstei de 14 ani se emite cartea de identitate, inseriata, cu CNP. Pentru ca exista lege care obliga cetatenii sa se prezinte imediat la birourile de evidenta a populatiei atunci cand constata ca documentul de identitate a expirat.
Toate celelalte autoritati pot sau ar trebui doar sa consulte aceasta baza. Si eventual sa sesizeze o neregula. Dar responsabilitatea apartine in exclusivitate MAI.
Asta insa intr-o tara normala.
Ce nu inteleg este ca nu vad ce motivatie are o anulare a referendumului.Se vede ca ideea a fost nefiabila.Adevarul este ca n-au putut nici valida nici invalida referendumul si s-au si gandit cam ce pateau judecatorii cand 8 milioane de furiosi se gandeau sa le jumuleasca robele violete.Frica pazeste slanina.Slava Domnului.
Trimiteți un comentariu