Circul descinderilor şi arestărilor în vămi şi puncte de trecere a frontierei continuă. Mascaţi, televiziuni, tocşoaie, alea, alea...Pe moment lucrurile par OK: statul veghează, lucrează, pedepseşte pe haini şi-i apără pe cetăţeni de cei răi. Asta pentru proştii care mai cred în vrăjeli de genul ăsta. Pentru că sunt doar vrăjeli.
Bun, duci la bulău, cu turma, sute de vameşi şi de poliţişti de frontieră. Şi pe cine pui în locul lor? Tot nişte puşti derutaţi, plătiţi ca vai de ei, confuzi moral, manipulaţi de crocodilii sistemului, de care nu se atinge nimeni.
Statul nu mai vrea să aibă slujbaşi corecţi, profesionişti, care să-i apere interesele. Pentru că atunci mulţi dintre politrucii care l-au capturat şi-l storc de vlagă n-ar mai putea să-şi facă mendrele. Aşa că face tot posibilul pentru ca slujbaşii lui să fie corupţi, pentru a-i controla. Şi drumul cel mai scurt către corupţie este plata mizerabilă şi lipsa de protecţie legală.
Iar acum, aflat la înghesuială, sub presiunea celor din UE, statul purcede la sacrificii rituale, cum a făcut întotdeauna în ultimii ani. Adrian Năstase trebuia jertfit pe altarul Rapoartelor JAI. Nicolescu trebuia arestat de dragul aceluiaşi JAI. Citiţi compunerile alea penibile care justifică arestările preventive. Şi amărâţii ăia luaţi pe sus azi sunt tot "ofrande" aduse zeilor celor mânioşi de la Bruxelles. Pentru ca să nu se schimbe nimic de esenţă în "sistem". Dacă era să se schimbe, se schimba până acum. Dar dacă se schimbă, se întrerupe fluxul banilor, care curge către politicieni şi partide. Şi nu doar către ei. De fapt, către ei ajung doar firimituri. Mă tem că lucrurile sunt mult mai complicate şi mai mizerabile, că în spatele celor care ne conduc sunt forţe incontrolabile, cu o agendă care ne ameninţă grav interesele.
Nu cred că aceste sacrificii rituale rezolvă ceva. Amatori de şpagă la frontiere, gârlă, câtă vreme un tânăr are de ales între şomaj şi slujbe de căcat, plătite ca atare. Maşina de produs bani negri va funcţiona ca de obicei, fără prea multe probleme, şi fără regrete pentru cei luaţi azi cu duba. Ei făceau parte din pierderile planificate ale afacerii. Să nu ne îmbătăm cu apă chioară: nu se schimbă nimic, nu se rezolvă nimic!
3 comentarii:
Corect. Daca statul nu creaza conditii de munca propice si perspective pentru avansarea in cariera, toti tinerii aia care ajung vamesi vor fi tentati sa dea statului o palma peste bot.
Reforma e ca si viata, fiecare zi aduce o alta schimbare. Sau poate ca nu? Toti suntem de acord cind ni se spune ca trebuie sa ne reformam, noi, statul, companiile private, dar sunt putini care isi pun intrebari de genul: cine face reforma, cum o face, cu ce o face, si in cit timp. Noi o facem cu FMI si dl Jeffrey Franks, guvernul si Primul Ministru de facto al Romaniei.
Dl Franks nu scapa nici o ocazie sa apara pe sticla sa ne spuna cit de mult avem nevoie de reforma. Asa cum o vede el si FMI. Cu siguranta e nevoie de modernizarea perpetua a sectorului energetic si al celui din transporturi. Dar cind dl. Franks afirma: "Companiile energetice ineficiente trebuie eficientizate prin restructurare şi cadrul de reglementare trebuie reformat pentru a asigura concurenţă şi preţuri realiste...", romanii ar trebui sa stie si ca aceasta inseamna implicit, in afara de reduceri de personal, si jocuri mult mai putin vizibile, cu tangente politice, despre potentialii investitori privati si legaturile lor cu procesul de restructurare, gestionat de "Guvernul FMI". Am vazut cit de delicate sunt lucrurile la Cernavoda (apropo, si aici vrea dl Franks "restructurare"?).
Cealalta fateta pe care dl. Franks o omite din discursul sau pozitiv, optimist si energetic (buna cafeaua turceasca!), este iminenta crestere a preturilor la energie si transporturi. Desi suntem asigurati ca nu se va intimpla in curind, totusi, se va intimpla foarte curind, odata ce "reforma" devine realitate.
Ceausescu invatase lectia cu datoriile si imprumuturile de straini: cind imprumuti atit de masiv, nu mai faci tu politica in tara ta. O dovedeste si azi, fara gratie, dl. Franks, Primul Ministru al Romaniei.
http://www.mediafax.ro/economic/fmi-vrea-reforme-profunde-si-investitii-private-in-companiile-de-stat-din-energie-si-transporturi-7963242/
Franks: "Ceea ce vrem noi să facem pe termen scurt este să ne asigurăm că minele viabile în viitor sunt separate de cele care vor fi închise..."
"Noi" vrem sa facem? Asta e treaba Guvernului: care mine le inchid, cind si in ce conditii. Dovada clara ca Romania nu ma are Guvern, ci e condusa de FMI. Mai pe sleau nici ca putea sa o spuna...
http://www.realitatea.net/franks-vrem-sa-ne-asiguram-ca-minele-viabile-in-viitor-sunt-separate-de-cele-care-vor-fi-inchise_801011.html
Trimiteți un comentariu