vineri, 11 februarie 2011

Occidentul şi discursul lui Mubarack



Discursul de azi-noapte al lui Mubarack a fost ca un duş rece pentru occidentali, mai ales pentru americani. Omul le-a spus-o clar: plec, dar în condiţiile decise de mine, nu de voi. Nu vă las să faceţi ce vreţi voi în Egipt!"


Discursul venea după o zi de zvonuri şi de atmosferă "insurecţională", emise şi întreţinută de posturile de televiziune şi de mediile de informaţii occidentale, BBC în frunte! Acum, aceleaşi medii încearcă să facă din ţânţar armăsar. Cele câteva zeci de mii de egipteni care întreţin un soi de Piaţă a Universităţii(cu corturi şi toată recuzita de rigoare) nu înseamnă "poporul egiptean". Şi nimeni n-ar trebui să pretindă că ştie ce vrea cu adevărat poporul egiptean. 


Mai rău, acum plecarea lui Mubarack a devenit pentru Obama o chestiune de prestigiu şi un ambâţ personal. Ceea ce este o prostie, pură şi simplă.  Europenii, care au şi preşedinte(râsete, rumoare în sală!), şi ministru de externe(zău, de când?), lipsesc din criza asta, lăsând totul pe seama americanilor, cu subtilitatea lor de elefanţi în magazinul de porţelanuri.


Aşa se distruge o ţară, când nişte tembeli cred ei că ştiu mai bine ce le trebuie unora sau altora. Nu că Mubarack ar fi un exemplu de democraţie şi de bună-guvernare. Dar nici ăia de-i dau lecţii nu sunt pe panoul fruntaşilor în domeniu, ca să nu zic mai mult.


Dacă vor continua să susţină partea radicală a celor care vor plecarea lui Mubarack, occidentalii vor avea cât de curând de administrat o criză uriaşă în Orientul Mijlociu. Şi au demonstrat ce pot în Irak şi în Afganistan, ca să nu mai vorbesc de conflictul palestiniano-israelian, vechi de o jumătate de secol şi mai bine. Succesuri, bă, deştepţilor!

4 comentarii:

Anonim spunea...

Destul de departe de realitatea ...reala acest post al tau .Oricum ,de la inceputul crizei ,TOTI oficialii americani au exprimat o pozitie foarte favorabila pt. Mubarak ,asa ca de unde :ambatul lui Obama de-al da jos ???!
De fapt S.U.A. il sprijina total pe "treizecist" (c-altfel ar fi picat in 2 zile de razmerita ),si l-ar mai "tine" catva time ,dar daca nu se mai poate la ...infinit il preparesc amu' pe Suleimani ,ce va deveni demn urmas si slujbas credincios al unchiului Sam ,un Neo-Mubarak cu chip mai uman ,sprijinit de marea finanta internationala (ca si ,mai ales ,Israelul are interese p'in zona politica din Egipt) ,si-n curand se vor acorda neste ajutoare financiare babane care sa-i abureasca pe nemultumiti ,si sa-i faca sa-i inchine ode noului presedinte ales ....de ...Vasington !

Dar toata tranzitia asta necesita o pregatire prealabila a "personalului insarcinat" cu alea-alea si ,vezi ,d-aia aseara Mubarak avea sange-n coaie >c-are exilu' asigurat de avioanele Hercules tomnai inspre tara lu' Obalama ,pardon ,Obama !!!

Karakas spunea...

Nu am simpatie pentru Mubarak. Are o avere estimata la 70 miliarde dolari, iar poporul se zbate in saracie. Ca si alti despoti din zona de altfel. Saracie in numele stabilitatii unui regim? E clar ca unii vor schimbare, altii, care beneficiaza de pe urma acestui regim nu vor.

Ce nu stim insa este ce vor acei demontranti, ce fel de regim. Ei par ca vor doar plecarea lui Mubarak. Nu o trecere la democratie. Cred ca nici nu au partide, cu cine ar vota?

Pe de lat parte, daca vor un alt sistem, de care? Islamic fundamentalist (gen Iran), democratic (ce fel de democratie?), secular-unipartinic? Si ce nu stiu demonstantii egipteni este lupta ascunsa care deja se duce pentru influentarea lor din exterior, si pentru accesul din exterior in aceasta tara.

Mi s-a parut amuzant ca Obama vroia democratie in Egipt, o tara cu traditie de mina forte la conducere, incepind de la Faraoni. Cred ca viseaza frumos...

cristi spunea...

E bine că administraţia americană a decis să se spele pe mâini de Mubarak, chiar dacă asta poate conduce la instabilitate sau chiar la un regim islamist. Mai devreme sau mai târziu asta trebuia să se întâmple.

Ideologia islamistă rezumată în câteva cuvinte ar fi aşa: corupţia şi despotismul regimurilor din lumea arabă sunt manifestări ale influenţei malefice şi corupătoare a Occidentului, în special a SUA, iar instalarea unor regimuri fundamentaliste va aduce paradisul pe pământ. Bineînţeles că partea a doua e o tâmpenie, dar prima are ceva adevăr în ea iar adevărul e uneori cea mai bună propagandă. Acum vesticii au făcut primul pas în direcţia evitării unor revoluţii islamice prin încetarea sprijinului către unii din dictatorii ăia. Revoluţia din Iran din 1979 s-a întâmplat pentru că occidentul sprijinise un regim "iluminat" dar despotic după răsturnarea inconvenientului naţionalist Mossadegh de către CIA în numele anticomunismului.

Circulă intens următoarea balivernă: arabii nu pot face democraţie pentru că au o cultură străveche incompatibilă cu democraţia, care se potriveşte bine numai pe protestantism. Japonezii, coreenii şi chinezii au şi ei culturi străvechi aparent incompatibile cu democraţia, dar Japonia, Coreea de Sud şi Taiwanul sunt totuşi democratice.

Fluieratorul spunea...

Uitati ca americanii l-au bagat in fata pe El Baradei. Ei, atit a fost de relevant pentru egipteni, ca nu s-a lipit nici de ei, si dup-aia s-a dezlipit chiar usor de sticla televizoarelor.

Eu cred ca dupa penibilul de aseara Obama si-a vindut si sufletu' ca sa-l faca pe Mubarak sa plece, si ca nu-i convine neam ca n-a iesit El Baradei in frunte, si nici maacar Suleiman, care s apropage establishment-ul actual si sa scape numai de Mubarak ca individ, si ca s-a bagat armata. Penibilii aia de la CNN bat cimpiile in continuare, si aseara n-aveau habar ce se intimpla, ca interpretul lor de egipteana a scapat chiar fraza cheie din discursul lui Mubarak, si anume aia ca preda prerogativele puterii lui Suleiman. Le-a trebuit vreo buna jumatate de ora sa "compileze" si ei un breaking news decent de pe alte posturi.

Acuma n-am idee cine ce mai vrea si cit de penibil o sa fie Obama asta seara, dar pot sa spun citeva lucruri de care nu ma indoiesc: egiptenii au iesit pe strada de foame, cine i-a instigat nu e very much aware ca in tara aia nu exista opozitie viabila la actuala putere, asa ca ei l-au vrut pe califul Mubarak plecat. N-au habar de democratie si institutii, astea pentru lumea araba sint povesti, pentru ca in cultura lor respectul pentru institutii este ocupat de respectul, teama si dependenta fata de persoane, asa ca probabil ca urmeaza un regim militar prelungit, la care numai PR-ul american sa reuseasca sa-i spuna altcumva...

Si nu e revolutie acolo, din pacate, pentru ca nu poate fi revolutie aia in care vrei doar sa plece un om, crezind ca asta rezolva toate problemele. Eu cred ca flacaii vor cadea din lac in put, si Obama se va lauda ca a rezolvat o "problema", ca oricum in Afghanistan si Irak n-are ce face...

Parerea mea.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...