marți, 7 septembrie 2010

Cine-i ticălos în afacerea asta?



băsescu a luat-o iar creanga prin ţară. A intrat în fibrilaţie, cel mai probabil văzând căcatul în care se scaldă şi el, şi partidul lui, în sondaje. Şi acum începe să se agite, scoţând de la naftalină vechile lui slogane. "Eu v-am spus că mărirea pensiilor este nesustenabilă, dar ticăloşii le-au mărit, ca să cumpere voturi, şi acum mă înjură pe mine." 

Păi, alegerile au fost câştigate de el şi PDL. Deci ticăloşii sunt în curtea lui. Dar de ce să admită el ceva ce ar semăna a vină? Când şi-a asumat el vreo responsabilitate, ca să o facă acum?  Îl cam lasă nervii, şi asta e tot mai vizibil.

Trecem peste mârlăniile Pulimii Sale. Pensiile s-au dublat în patru ani. În plină creştere economică. Era o creştere nesustenabilă? Nu, evident, de vreme ce şi în 2008 bugetul de pensii avea excedent. De ce am ajuns aici?

Odată pentru că ajustarea forţei de muncă în sectorul privat a fost extrem de brutală, şi cea mai mare parte a fost nejustificată. După care au urmat ajustările de salarii, şi în sectorul privat, şi în sectorul public. S-a încercat reducerea deficitului bugetar prin micşorarea cheltuielilor cu salariile în serviciile publice. Generând un deficit extrem de mare în bugetul sistemului de pensii şi în cel de asigurări de sănătate.

Totuşi, de unde vine cifra, uriaşă, de 3,5 miliarde de euro, bani necesari pentru plata integrală a pensiilor în 2011? A mai rămas cineva care plăteşte la sistemul de pensii? Totalul sumelor necesare plăţii pensiilor este de circa 41 de miliarde de lei,  adică circa 9,2 miliarde de euro.  La rectificarea din august s-au dat suplimentar 1,89 miliarde de lei, adică circa 450 de milioane de euro. De ce anul viitor sunt necesare 3,5 miliarde de euro? Cifra reprezintă, totuşi, 33% din bugetul de pensii. Să zicem că s-ar impozita pensiile cu 16%. Că, de fapt, asta urmăreşte băsescu: motivarea unei astfel de decizii. Suma "economisită" tot nu acoperă cele 3,5 miliarde de euro lipsă. Cum pensiile peste 1000 de lei sunt deja impozitate(suma care depăşeşte mia de lei) probabil că impozitul ar acoperi undeva între 500 şi 800 de mililioane de euro. De unde ar lua restul de circa 3 miliarde de euro?


Evident, România are tot mai mari probleme cu asigurarea veniturilor programate la buget. O parte a restanţelor este justificată de contracţia economiei. Dar există o parte, pe care eu o apreciez a fi mult mai mare decât cea cauzată de scăderea economiei, care se "justifică" prin refuzul agenţilor economici şi al cetăţenilor de a mai plăti taxe şi impozite. Motive sunt multe: nevoia de finanţare a afacerilor, pentru că băncile au urcat iraţional costurile finanţărilor, lăcomia, munca la negru, evaziunea fiscală, dar şi neîncrederea oamenilor în capacitatea guvernanţilor de a cheltui banii eficient şi transparent.


Iar aceste probleme nu-şi au răspunsuri simple, şi invectivele prezidenţiale nu sunt deloc potrivite cu realităţile ţării. Ele nu fac decât să toarne gaz peste foc. Indiferent de faptul că politicienii(TOŢI politicienii!) au câştigat capital politic din mărirea pensiilor, ea se justifica, mai ales după aderarea la UE, în ianuarie 2007. A existat un proces accelerat de convergenţă a preţurilor interne cu preţurile europene, începând cu 2004-2005. Dacă nu se măreau pensiile, am fi avut o mare probemă socială.

Faptul că acum traversăm o criză nu înseamnă că ea va fi veşnică. Dar dacă nu ne preocupă în primul rând crearea de locuri de muncă, atunci chiar se duce dracului şandramaua...

6 comentarii:

Fluieratorul spunea...

Ei, dindu-se ca pensionarii ingroasa rindurile pe la biserici, Basescu ar putea sa spuna despre pensii aia cu "Domnul a dat, Domnul a luat, fie numele Domnului laudat", si dup-aia s-ar putea infera peste tot, si in media fidela, si in biserici, si la piata, ca "Domnul" era chiar el.

Basescu are memoria scurta, ca asa-i convine acum.

Si PDL are bani. Primarele de Brasov e in plina campanie de cheltuire pentru dotarea parcurilor cu dotari de joaca si... fitness, pentru pensionari si copii... A inceput cu Parcul Sportiv (cum a fost rebotezat parcul Tractorul, injumatatit de un supermarket Plus si de patinoarul d-nei Udrea si cu jumatate din copacii inalti taiati), si va continua cu celelalte. El a spus-o, la Realitatea locala. Si pensionarii intervievati au dat din coada, ca la unii circul in public tine loc de piine. Asta-i.

Anonim spunea...

in stuttgart se protesteaza pt anularea unui proiect de constructii ale cailor ferate evaluat la 4 miliarde care conform traditiei va costa dublu decit se spune la inceput iar asta se intimpla impotriva a ceea ce cred unii romani mai ales despre nemti. :) ca lumea nu are nevoie de asa ceva deja se stie pt ca nu ei vor profita de banii colectati din impozite. in film pot fi admirate civilizatia vestului sau mai precis modul in care sint aparate investitiile care se vor face indiferent de ceea ce crede populatia.


http://www.youtube.com/watch?v=pM2Yev-FxO4&feature=player_embedded


si trebuie sa va invatati ca intr-un sistem imbecil criza este vesnica. la vestici tine din sec 18 si nu sint semne ca se va termina. cind a mers bine erau baloane de sapun care s-au spart. la total sistemul vestic este traducerea moderna a obiceiurilor barbare ale vesticilor: dreptul celui mai tare si jaful fara limite.

Anonim spunea...

concluzia este ca epoca de aur a devenit de platina. ati ris atunici pt ca nu n-ati citit istoria romaniei iar tot ce mai era pe planeta pamint ati combinat cu visele voastre. rezultatul=ghinion!

Fluieratorul spunea...

Anonimilor de mai sus: de ce am impresia ca ne faceti un "sic!", de parca "na!, ca v-am zis-o si vi s-a intimplat!"?

Din experienta mea romanii luati la bulk nu sint nici mai naivi, nici mai prosti decit altii, doar ceva mai lenesi mai hoti, si cu oarece propensiune spre a crede ca li se cuvine ceva pentru care n-au muncit, deci a profita "gainareste" de sus pina jos, de orice imprejurare.

Si tot din experienta mea, este relativa ideea ca post-revolutia este mai buna decit pre-revolutia, in mare ca o perioada istorica este mai buna decit cealalta. Relativa la cine intreaba, la cine raspunde, la unde se afla si la cum s-a sculat de dimineata al de raspunde. Obiectivii si impartialii nu s-au nascut inca, pentru asta specia ar fi trebuit chiar sa evolueze, or' e vizibil peste tot in lume ca asta nu s-a intimplat, de la maimuta de Neanderthal incoace, decit foarte putin.

Asta ma face pa mine sa cred si sa spun ca, in prostia generla, fie ca ne gasim in Romanica, fie ca in alta parte, sintem cam toti intr-o barca, si nu poate sa fienimeni destept atunci cind ceilalti sint prosti, si nici sa cistige cind ceilalti pierd, decit in cazuri foarte punctuale si pe termen scurt.

Peste tot in lume exista profitori si perdanti, si de la sublimul la ridicolul vietii oricum nu e decit un pas. Totul depinde de care parte a demarcatiei te afli. De-aia nu m-am carat inca din tara.

Si nu, nu cred despre nemti nimic altceva decit stiu: ca luati la bulk, sint in genere xenofobi, marginiti si cam nespalati, cu toate aparentele, si ca intre multi papagali, sint citiva oameni de toata isprava. Ca peste tot.

Anonim spunea...

Conasule, poza e geniala. Boc a trecut de la lins la sarut?

Constantin Gheorghe spunea...

După cum vezi!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...