duminică, 2 septembrie 2012

Toamna politică: o sumară perspectivă



Cred că ne-am blocat pe traian băsescu, pierzând din vedere multe alte lucruri, la fel de importante ca şi plecarea lui de la Cotroceni. Unul dintre aceste lucruri este fixaţia unora de la Bruxelles pe starea "democraţiei" din România. Deşi idolul lor s-a întors la Cotroceni, au realizat că, de fapt, pentru a le fi servite interesele, mai trebuie ceva: un guvern obedient. Dacă băsescu nu se înţelege cu Ponta, adio interese! Drept pentru care presiunea împotriva guvernului se va accentua, vezi declaraţia lui Viviane Reding, aia cu amânarea intrării în Schengen. 

PDL nu pare dispus să se întoarcă la guvernare. Ideea, exprimată de Blaga, este: "Ponta să guverneze, ca să ne regrete lumea!" În spatele ei stă convingerea inutilităţii unei moţiuni de cenzură. Timpul pierdut cu revenirea la guvernare va fi extrem de penalizant la urne pentru PDL. Partidul condus de Blaga trebuie să impună în conştiinţa votanţilor noua construcţie de dreapta, care nici măcar nume nu are, la trei luni de data alegerilor. USL a avut nevoi de doi ani pentru a se impune. 

Celor din PDL le convine să se lupte Bruxellesul cu guvernul Ponta, chiar dacă asta înseamnă penalizarea intereselor româneşti în context european. Cu băsescu la Cotroceni, şi cu nuiaua Bruxellesului pe spinarea guvernului, speră ca USL să nu ia peste 50% numărul de mandate, pentru că aşa i se deschide calea revenirii la guvernare. 

Guvernul trebuie să adopte o linie mai nesimţită faţă de Bruxelles, şi să le spună "fanilor" lui băsescu un lucru simplu: "pixul e la noi, cu noi negociaţi! Dacă aţi mizat pe băsescu, atunci să vă dea el ce vreţi!" Vor fi surprize plăcute! 

Dar cea mai mare problemă a USL, respectiv a guvernului Ponta, este recâştigarea încrederii nucleului dur al celor care au votat pentru demiterea lui băsescu, şi acum se simt trădaţi de cedarea USL în faţa presiunii externe. 

Vom vedea repede ce şi cum. Mâine începe sesiunea de toamnă a Parlamentului. De la care nu prea ai ce spera: toţi îşi caută un colegiu! Despre "coabitare" nu avem ce mai discuta: este imposibilă! Circul continuă, cu costurile de rigoare. Asta e, trăim în România... 

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...