sâmbătă, 1 decembrie 2012

Speranță, de Ziua Națională

 
 
Anul trecut am ignorat deliberat Ziua Națională. Nu aveam ce sărbători, pentru că, într-un fel, murise speranța. Poate am fost nedrept. Poate am fost deplasat. Sau poate am avut dreptate să nu sărbătoresc. Anul ăsta există o speranță de mai bine.
 
Cred că v-ați convins că nu sunt nici naiv, și nici nu dau pe afară de optimism. Sunt cât se poate de realist, și de cinic, până la urmă. De aceea când spun că mai există speranță, chiar cred asta. Orice schimbare, orice alternanță la guvernare este un motiv de speranță. Și noi ne pregătim de o mare schimbare politică. Chiar dacă oamenii propuși de USL ni se par cam la fel cu aceia ai ARD, tocmai existența USL îmi oferă motiv de speranță.
 
Să mă explic: USL este o construcție care funcționează după niște principii care ar trebui să conducă orice guvernare democratcă. Partenerii se respectă, negociază, dialoghează, își rezolvă conflictele în mod civilizat, până la urmă. Spre deosebire de CDR, un exemplu de construcție politică,  USL consumă cea mai multă energie  pentru guvernare, și aproape deloc pentru a-și menține coerența și integritatea. În al doilea rând PSD, PNL și PC nu sunt, oricum ai lua-o, incompatibile, ca ideologii și proiecte politice. Pot funcționa fără prea mari compromisuri, și dacă se vor despărți, decizia va fi una comună, și nu o toană, gen băsescu, în perioada CDR.
 
Proiectul ”România puternică” este suficient de ancorat în realitate, și rezonează cu agenda publică. Să știți că este un merit! Constrângerile celor doi ani de foc, care urmează, ani de foc nu doar în plan economic, ci și social, va obliga noua guvernare să fie unită, solidară. Factorul ”băsescu” va fi pe post de liant. Deși băsescu va trebui să se abțină de la orice confruntare cu Guvernul și cu majoritatea parlamentară. Un dușman comun nu strică nici unei astfel de construicții politice. După ce băsescu va fi obligat să reintre în cadrul constituțional, după 9 decembrie, lucrurile se vor calma, cât pot fi ele de calme într-o țară în care isteria și absurdul sunt la ele acasă.
 
După cum văd eu lucrurile, se poate spera. Cu atât mai mult cu cât se naște și o nouă societate civilă, care vrea să-și ia în serios rolul de contra-putere, și până acum pare să se țină departe de partizanatul politic cretin. Pentru mulți români civismul începe să capete sens, și conținut.
 
La mulți ani, România!  

3 comentarii:

acuvio spunea...

Pe ei îi avem, cu ei defilăm. Dar ... să sperăm :)
La mulţi ani, România! La mulţi ani, români!

Karakas spunea...

2013 nu va fi un an bun economic. Tarile din G8 vor avea cresteri economce foarte mici. Dupa decenii de capitalism bazat pe credit usor, si pe bani tipariti, tarile cu care Romania s-a aliniat trec acum printr-o lunga criza din care nu se stie cit de sifonati vom iesi fiecare.

Adevarul e ca romanii au gresit-o cu Basescu si dreapta “blonda” de import. Au crezut in sloganuri goale, populiste, si de prost gust dar azi traiesc in si mai multa saracie. Ei il acuza pe Ponta de plagiat, dar ei au fost primii care au plagiat un model extern, pe care nici macar nu au stiut cum sa il ajusteze realitatilor romanesti. Ocupati cu copiatul si cu buzunarele proprii au uitat ca au obligatiuni fata de romani, tratindu-i cu un dispret si o aroganta demna de epoca fanariota.

Avem in SUA un partener special, care are interesele sale. Depinde de noi sa stim sa tragem avantaje in urma acestei relatii si de asta trebuie sa gindim flexibil. Din start e important sa intelegem ca businesurile americane au o alta cultura. Plecaciunile bizantine si apucaturile orientale in administratie pentru ei sunt semne de slabiciune. Americanii gindesc numai la bani, si nu ii intereseaza binele public in sensul in care l-am cunoscut noi. La ei binele public este suma binelui individual. Situatia economica in care se gaseste SUA ar trebui sa fie un barometru pentru ajustarea asteptarilor noastre. Intelegerea aprofundata si capacitatea de a detecta tendinte ale politicii SUA in regiune sunt vitale pentru a ne ajusta politicile la timp. Nu cred insa ca trebuie sa fim la unison in toate. Atunci cind nu ne convine ceva, trebuie sa spunem. Foamea lor pentru resurse e de inteles, dar si Romania trebuie sa aiba avantaje clare, de lunga durata pentru un parteriat cu businesurile lor. Daca suntem parteneri, tortul trebuie impartit sa ajunga la toti. Altfel, ne iau de fraieri iar in lumea asta cruda, fraierii sentimentali sunt folositi si parasiti pentru alti fraieri.

La multi ani!

pacos spunea...

LA MULTI ANI, ROMANIA! LA MULTI ANI TUTUROR!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...