joi, 6 decembrie 2012

Scârba de imperii

 
 
 
Îi iubesc în egală măsură pe ruși și pe americani. Poate cu ceva în plus pentru americani. Există niște explicații, care țin de copilăria și de adolescența mea, marcate de filmul sovietic(Copilăria lui Ivan este unul dintre ele) și de romanul american, dar cel mai puternic de mișcarea pentru drepturi și libertăți cetățenești din anii 60-70. Sunt un om de stânga, dar din perspectivă americană. Adică un liberal de stânga, pentru cine nu știe de unde se trage numele blogului meu.
 
Dar tot în acei ani de formare am învățat să urăsc profund imperiile. Chiar știam despre Gulag, despre abuzurile URSS în materie de drepturi și libertăți cetățenești. Iar războiul din Vietnam a fost unul imperial, înainte de a fi unul ”anti-comunist”.
 
De asta mi-e scârbă de felul în care Imperiul American tratează România. Nici măcar ca pe o colonie nu ne tratează. Într-o colonie stăpânii mai și investesc, mai și formează elite, mai dau aparența de respect al demnității națiunii colonizate. Acum, pe ăia de la Washington nu-i interesează decât un lucru: să le sugem pula, înțelegând prin asta să murim prin războaiele lor, să le găzduim bazele militare și să le dăm pe nimic resursele noastre. În rest, disprețul cel mai profund față de viermii de români.
 
Iar când văd cozile lor de topor, gen Cristian Diaconescu, vomitivul meu preferat, cum se gudură la picioarele stăpânilor, mârâind la români și dând din coadă fericit când aude vocea stăpânului, îmi încarc și mai mult ura față de imperii. Pentru o țară precum România nu este confortabil să trăiască în prezența imperiilor. Nu există imperii ale binelui și imperii ale răului. Imperiul, în sine, este rău pentru cei care-l suportă, și bun pentru cei care trag foloase de pe urma lui. Nu toți americanii profită de pe urma Imperiului lor, așa cum nu toți sovieticii au profitat de pe urma URSS. Cert este că românii au păgubit de pe urma tuturor imperiilor: otoman, rus, sovietic, american, austro-ungar, și mai nou și de pe urma UE, care, în esență, se transformă într-un soi de imperiu german.
 
Dacă vrem să ne fie bine, trebuie să ne fie scârbă de imperii, să învățăm că nu există imperii ale binelui, ci doar mașinării de supus națiuni, în scop de jaf. Place sau nu, asta este realitatea. Lumea nu s-a schimbat de la Pacea de la Westfallia. Doar mijloacele de propagandă s-au rafinat...   

5 comentarii:

Karakas spunea...

Cititi despre cei care au forta si ce fac cu ea...

http://www.chomsky.info/articles/20121104.htm

ANONIMUS spunea...

Or fi de vina imperiile dar daca uiti de ce-l Britanic,de vina sunt cei supusi .Cand niste hahalere fara rusine si mandrie se erijeaza in conducatori si se reped la suptul "marelui licurici " primesc exact ce meritam.Din pacate nu e vorba de omul de rand ca pe el numeni nu-l intreaba ci fricosii care nici macar interesele nu si-l joaca.In capitalism daca cineva iti da gratis ceva nu te respecta si nu-ti da nimic,te priveste.La noi din pricina faptului ca romanul nu s-a nascut negutator si din pricina economii comuniste in care important era de a produce,negustoria era ceva de rusine,avem o jena de a ne tocmii pana si in piata.Daca te duci in Turcia si intri in bazar si ai nostri nici nu se tocmesc,turcii se simt pur si simplu prost si de obicei ii spune idotului ca nu asa se face negotul.Poti sa-ti dai seama cu ce popor ai treaba ,daca traduci cum isi fac rost de bani.Germanul ii merita,ungurul ii vaneaza,americanii ii fac ,romanul ii castiga.
Asta spune pe langa miorita si altceva.Am trecut in Bulgaria pe vremea lui Ceausescu si ce m-am mirat este ca primeai restul la fix si-ti dadea restul din purcoiul de leva ,nici sa te insele nu-i trecea omului.Curmea rasului a fost cand am cumparat inghetata si ti-o cantarea si-ti dadea restul.Si era la cati-va metri peste vama.
M-a tem ca nu balcanismul este de vina ci pardalnica de ginta latina.Sigur ca nu inghiti imperiile in special cand nu te-ai nascut in ele.Dar nu ei sunt de vina.Noi suntem.Polonezii au fost desfintat ca stat de trei ori au fost decimati ,elitele distruse si au renascut la fel de mandrii si de neclintit.

Karakas spunea...

"Preacinstitul" nostru Presedinte s-a pronuntat critic la adresa parlamentarilor care au fugit de la PDL in barca USL:

"Sunt foarte mulţi din parlamentarii care acum cer voturile sub sigla USL care au votat măsurile de austeritate (...). Nu ştiu până unde poate să meargă lipsa de cinste în politică, dar pare-se că merge, vom vedea duminică seară", a adăugat preşedintele Băsescu."

De acord. Dar cine vorbeste? Cinstea Lui cea mai licuricioasa a fost cind s-a suit in barca politicii la stinga malului si apoi a virat la dreapta, unde era mai dulce recolta.

Cineva zicea ca lui basescu nu ii este frica de nimic. Eu cred ca ii e teama sa se uite in oglinda. Sau. daca nu ii este, are vedenii.

http://www.mediafax.ro/politic/basescu-toti-cei-care-au-venit-sa-ceara-votul-sunt-parte-a-unei-inselatorii-mai-ales-cei-la-putere-10377364

Karakas spunea...

Nu stiu daca Romania a avut un presedinte mai demagog, ipocrit si posibil mai "mental" ca cel curent.

'"Campania o etichetez nerelevantă faţă de realităţile României. Partidele nu au reuşit să facă o campanie în care să plece de la premisele reale în care se află România. România se află în Uniunea Europeană, a cărei zonă euro este în recesiune, deci cu implicaţii majore asupra nivelului de creştere economică a ţării. România însăşi este într-o situaţie fragilă din cauza crizei la nivel eueropean şi a incapacităţii de absorbţie a fondurilor europene", a spus Băsescu."

Fiind singurul detinator al Adevarului si Solutiilor, sa il rugam in genunchi pe Presedinte sa le impartaseasca poporului Sau narod.

"..Nu am văzut pe nimeni, mai ales dintre cei care au contribuit la această discreditare, să spună care sunt soluţiile pentru ca România să îşi revină din punct de vedere al credibilităţii externe, ca partener al lumii civilizate..."

Cu aceasta fraza, basescu isi confirma natura distructiva, maniheista si anti-nationala (si posibil paranoica). Nu a auzit pentru ca nu vrea sa asculte pe nimeni in fara de glasul sau. Romania nu este un stat bananier, este membru al UE. Cum poti sa implici ca Romania nu ar fi un stat civilizat? Si ce insemana ma rog "stat civilizat" in mintea lui aburita de putere (si posibila durere a pierderii ei) ?

http://www.mediafax.ro/social/basescu-campania-electorala-nerelevanta-fata-de-realitatile-romaniei-10377401

Karakas spunea...

Ca sa nu zica cineva ca am ceva cu israelienii: de-ai lor, oameni cu minte, vad bine ce se intimpla in regiune. Dreapta extremista face pasi gresiti. Friedman, in NYT:

http://www.nytimes.com/2012/12/05/opinion/iron-empires-iron-fists-iron-domes.html?_r=0

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...