Există o oarecare derută printre intelectualii lui băsescu. Se simte în aer un sfârşit de domnie, nu le este clar cine va fi noul domn, dacă acesta are poponeţul sensibil la pupicuri savante, dacă nu cumva acesta are curtea lui proprie, şi deci competiţia va fi crâncenă pentru păstrarea favorurilor, sau pentru obţinerea lor. Nu ştiu ce să facă: să se lepede de băsescu la modul violent, să ia o distanţă prudentă, ipocrită, sau să se piardă în peisaj.
Unul dintre cei care încearcă o distanţare prudentă, cu aerul că nu asta face, se află Andrei Cornea, care comite un soi de bilanţ al anilor băsescu, în "Revista 22". Cornea confirmă una dintre tezele pe care le tot susţin, cam de la momentul în care în care băsescu a devenit preşedinte al României: acela că un grup "elitist" l-a folosit pentru a-şi impune viziunea despre viitorul naţiunii ăsteia, încurajându-i grobianismul şi tendinţele totalitare.
"Cum atunci să dirijezi națiunea spre statul modern? Într-un singur mod:
preluând ideile părții instruite, dar minoritare și seducând mahalaua
majoritară și care nu vrea să știe de „idei“, în felul cum numai un om al
mahalalei o poate face. De aceea, Băsescu a fost, printre politicieni, o
rara avis. Chiar PDL l-a urmat cu rezerve și poticneli tot mai mari:
politicienii de rând știu că trebuie să fie „populari“, dar nici ei nu vor să
audă de „idei“. Maxima lor abilitate este să plutească fără să se răstoarne în
direcția curentului. Băsescu a încercat altceva: să meargă împotriva
curentului, păcălind un timp mahalaua – ceea ce e a făcut din el un om de stat
autentic și un lider, singurul pe care l-am avut în ultimii douăzeci și ceva de
ani...
Combinația aceasta neobișnuită dintre mahala și viziune a fost fericită și
indispensabilă pentru progres, dar tot ea i-a adus președintelui necazuri. Nu
o dată, intelectualii au strâmbat din nas, atunci când mahalaua a răzbătut în
comportamentul președintelui: „e prea conflictual“, au zis ei; iar mahalaua
s-a înfuriat când „patronul“ i-a cerut să strângă cureaua în numele unei idei.
Și astfel s-a născut ipocrizia unora și ura celorlalți."
Problema lui Cornea, ca şi a altor pupincurişti ca el, este că nu pot aduce nicio dovadă în sprijinul afirmaţiei lor că băsescu a modernizat statul, şi că rămâne omul indispensabil pentru România. Avem o administraţie mai performantă? Păi, nu, vezi incapacitatea de a absorbi fonduri europene. Este ea mai puţin coruptă? Până peste poate! Avem un sistem de educaţie mai performant? Sistemul de sănătate e practic în colaps. Infrastructura, la fel. S-a furat ca în codru.
De fapt, cu băsescu a învins mahalaua. România este o mahala politică, economică şi socială a Europei. Asta se întâmplă când e condusă de un mahalagiu, a cărui singură viziune este aceea a unui bulibaşă. Dacă intelectualii "de dreapta" şi-au pus speranţele într-un mahalagiu, au făcut cel mai mare rău societăţii. Şi trebuie să plătească alături de el. Tăcând. Renunţând să mai dea lecţii. Cerându-şi scuze cetăţenilor români. Care nu sunt toţi o mahala ineptă, cum crede Baconschi.
A continua cu băsescu ar fi o crimă împotriva naţiunii române. Asta indiferent ce cred astfel de indivizi, pentru care curul lui băsescu ţine loc de stea polară.
5 comentarii:
Astept lista.
http://lilick-auftakt.blogspot.ro/2012/07/sute-de-milioane-cheltuite-de.html
Intelectualii "de dreapta" nu si-ai pus sperantele, ci limbile in curu' lui basescu... pentru bani.
Andrei Cornea e dus. L-am vazut mai deunazi pe sticla, si e gone for good... E incredibil ca oameni buni in condei isi schingiuiesc argumentatiile in asemenea hal, se cheama intelectuali si primesc intrare in spatiul public.
Nu curul lui băse le e stea polară unor intelectuali de marcă, ci tocmai partea diametral opusă. Pentru astfel de indivizi, incluzându-i aici lejer pe distinșii Liiceanu, Patapievici, Pleșu, Cristoiu, Andronic, Cornea, Cărtărescu, Pora, Tismăneanu, Neamțu et co, am o singură urare, în ton cu retorica Căpitanului lor:
Mânca-i-ați pula lui băse, cu coaie cu tot!
Anonymus Magnus
Basescu continua in acelasi stil, promovind azi o noua frica, anume ca Romania va fi izolata de Europa daca nu ramine el Presedinte. De fapt, este mai mult o amenintare transmisa poporului roman, in bunul sau stil dictatorial. Omul asta se agata de putere cu fiecare rasuflare, si nu ii pasa de nimic altceva.
Ca un adevarat mercenar, si-a activat resursele externe sa minta si sa zbiere ca in Romania e "represiune", "lovitura de stat", si alte timpenii ridicole, la care insa pun botul multi prosti. Pentru ca interesul este ca Romania sa ramina o colonie, de unde partenerii strategici ai lui Basescu sa poata sa extraga ce resurse vor ei, in ce conditii vor ei. Va mai amintiti ce se mai jura MRU cu mina pe funditza utecista de cit de curatzel era contractul de la CupruMin, cu faimoasa firma canadiana, care, intre alte lucruri minore, "uitase" sa plateasca statul asa cum convenisera?
http://www.mediafax.ro/politic/basescu-nu-iau-in-calcul-pierderea-referendumului-in-10-zile-au-facut-tandari-reputatia-romaniei-europa-i-a-rejectat-ca-parteneri-pe-ponta-si-antonescu-9866439
Va intrebati de ce nu s-a consultat Merkel si cu Ponta? Pai ea era ocupata cu treburi mult mai importante, anume daca dreptul la taiatul preputzului trebuie aparat in Germania si in UE...Eu zic ca daca Ponta scoate o Ordonanta de Urgenta, si consulta si CC, o convingem pe Merkel ca Romania merge pe calea cea..democrata
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-18833145
Trimiteți un comentariu