luni, 19 septembrie 2011

Luptă politică şi mârlănie politică



Mă sună un prieten să-mi povestească o scenă stupefiantă din şedinţa Birourilor Permanente ale celor două Camere. Este vorba despre respingerea propunerii PNL de a-l invita pe fostul rege Mihai să se adreseze parlamentarilor. Anul ăsta Regele împlineşte 90 de ani. Idiotul ăla care încurcă deştele şi votează pulifricii portocalii aiurea, Mircea Toader, a pus capac mizeriei, spunând ceva de genul: "Dacă Regele vrea să vină să bea un şpriţ cu noi, asta e altceva".

Să ne înţelegem bine: nu sunt monarhist, şi nu i-am înţeles niciodată pe monarhişti în zelul lor restaurator. Îl respect pe fostul şef de stat Mihai, cum îi respect pe Ion Iliescu şi pe Emil Constantinescu. Şi-au făcut datoria faţă de ţară, în momente grele, care au implicat decizii dureroase.

Cred că nu murea niciun portocaliu dacă Regele Mihai venea în Parlament. Poate o fi având ceva de spus, despre România, despre viaţa lui, despre noi. Tot timpul ne doare în cur de trecut. Ne interesează doar când loveşte amocul tabloidal vreo televiziune, şi ne fute la cap cu ceauşeştii.

Ştiu, veţi spune că nici Ion Iliescu n-a fost prea tandru cu fostul rege. Da, e riguros adevărat. Dar atunci era o luptă politică, se strânseseră multe tensiuni şi frustrări. Nimeni nu-şi permitea luxul deschiderii unui nou front. Dar între timp cei doi au avut explicaţiile de rigoare, s-au reconciliat şi se respectă.

Gestul de azi al pedeliştilor este unul de mârlănie politică. Este o poliţă plătită Regelui, pentru că e "en frois" cu Încrucişătorul. Şi atunci de ce să nu se răzbune ei pe istorie?

Nu mai scăpăm de limbricii ăştia?

2 comentarii:

Fluieratorul spunea...

Pai asta e nivelul de gindire in parlament, ca iesi la sprituri cu ei si te tragi de bracinar cu Voda ca sa ai tribuna acolo pentru un discurs ocazional. Liberalii au vorbit ca sa nu taca, era clar ca propunerea asta, de pura curtoazie, nu avea sanse.

Nautilus spunea...

Greşit. Propunerea organizării şedinţei solemne şi a invitării Regelui în Parlament a fost adoptată azi de cele două Camere, cu 203 voturi la 3. Surprinzător, la iniţiativa deputatului PNL Călin Porcescu-Măgăriceanu în persoană. Încă şi mai surprinzător, cu susţinerea entuziastă a Micului Schumacherescu.

~Nautilus

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...