luni, 18 aprilie 2011

Ţară tristă, plină de oportunităţi



"Statul nu dă, statul creează oportunităţi!" Pulimea Sa dixit!


Sigur, statul nu dă, noi dăm! Taxe, impozite, plătim contribuţii la fondul de pensii şi asigurări de sănătate. Şi de banii noştri statul nu ne dă nimic, nu, el ne creează oportinităţi. Ca cum ar fi: dă dai ortul popii în aşteptarea unei ambulanţe, care vine, cale de 80 de kilometri, pe nişte drumuri de ev mediu, în faţa unui spital desfiinţat de o reformă tembelă, sau să mori într-un spital care nu are medici suficienţi şi nici bani de medicamente, oportunitatea de a ieşi analfabet dintr-un sistem de educaţie subfinanţat, sau poate oportunitatea de a pleca din ţară şi de a contribui la creşterea bunăstării altor naţiuni, unde statul, nereformat de băşiţi locali, dă cetăţenilor ceea ce aceştia aşeaptă de la el.


O, dar e plină ţara asta de oportunităţi! Oportunitatea de a fi împuşcat în trafic de nişte demenţi care primesc dreptul de a poseda o armă fără prea multe complicaţii, sau să-ţi faci creierii terci cu droguri legale, de o sută de ori mai periculoase decât cele ilegale, sau poate oportunitatea de a răpi femei de pe stradă şi a le vinde proxeneţilor din occident. Sau poate e vorba despre oportunitatea de a munci la negru, de care se bucură aproape două milioane de români, sau aceea de a fi sclav pe plantaţie fie în Grecia, fie în Italia, fie în Germania. Sau oportunitatea de a ţi se tăia 25% din salariu, nimeni nu ştie de ce. Ai şi oportunitatea să mori de foame şi de frig, să ţi se dea în cap la colţ de stradă, să fii făcut bucăţi de tot felul de nebuni aflaţi la volan, să cumperi totul mai scump ca în occident, să te îndopi cu E-uri şi cu OMG uri, şi multe, multe altele.


Bine, acum oportunităţile astea sunt pentru proşti. Pentru băieţii deştepţi, ăia de sunt din gaşca portocalie, gama de oportunităţi se schimbă. Poţi să sugi la ţâţa bugetului de stat, să devii rege al asfaltului, sau al gunoaielor, să primeşti sinecuri grase de la stat, să-ţi cumperi apartament de un milion de euro din vânzări anterioare, să te plimbi cu elicopterul când e blocat traficul pe Valea Prahovei, să fii europarlamentar, să-ţi faci vacanţele la Saint Tropez, să-i cumperi nevestei rochie de 100.000 de euro.


Cum vedeţi, suntem o ţară tristă, plină de oportunităţi! Şi de oportunişti jegoşi, cărora le place să i-o sugă Iubitului Conducător!

6 comentarii:

Karakas spunea...

Pai chiar ieri a declarat ca romanii sunt de vina ca nu inteleg ce e aia "modernizare". Ai naibii prosti, refuza sa moara!

Cu asemenea dementi la conducere, nu poti sa fii blind la vorba...

Fluieratorul spunea...

O, da, statul roman creeaza oportunitati, dintre care cea mai valabila, dintotdeauna, a fost aceea de a-l parasi. Oamenilor, sa-i facem pe plac! Sa nu-i mai platim acestui stat. Vedeti si dvs., proverbul are dreptate: pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti... Sa plecam!

Ela Roseni spunea...

De ce să plecăm noi? Să plece ei! Poate că i-a ales poporul, da' nu tot poporul. Şi cât s-a mai furat...Sunt convinsă de asta! E greşit să plecăm noi! Da, este adevărat că, în timp, pe la alţii, te poţi realiza, dar în altă ţară niciodată nu ai un statut complet. Politica are grijă să radicalizeze cetăţenii lor împotriva emigranţilor atunci când imaginea o cere. Atunci de ce nu suntem în stare să cerem drepturile pe care le cerem în alte tări, aici, in propria patrie. Cei din alte tări nu au neapărat obligatia să ne ofere nouă mai mult decat cetatenilor lor. Chiar daca vorbim despre "globalizare". Adica, treaba sta cam asa: în acele tari cetatenii au luptat pentru drepturile lor. Acum noi mergem acolo la toate "de-a gata" pentru ca nu reusim sa le rupem gâtu' leprelor noastre?

Fluieratorul spunea...

O, nu, eu unul ramin la ideea ca e mai constructiv daca plec eu. Ei sint prea multi, prea coezivi, si jumatate dintre ei mult mai tineri decit mine. N-am a-mi mai pierde timpul. Cit despre celelalte state, nu trebuie sa-mi ofere chiar nimic. Nu ma astept la nimic de-a gata, ci numai la... oportunitati. In rest, slava Domnului, prost nu sint, bolnav nu sint, am miini, picioare, cap si imaginatie, ar trebuie sa fiu just fine daca nu m-ar "virusa" cu obstinatie nici o nomenklatura, mai noua sau mai veche. De fapt, ce vreau eu este sa fiu lasat in pace.

Questia cu "sa plece ei" tinea pe vremuri, cind erau putini si mai batriiori, inainte de 2000.

Eu, unul, nu mai am asteptari pozitive in aceasta tara, decit la modul cel mai limitat, de la mine insumi si cei imediat apropiati, si de la aceia cu care mai schimb o opinie. Pe nimenklaturisti ii banuiam inainte de rea vointa. Acum stiu ca sint prosti si multi. Cei care ii voteaza sint la fel, prosti si multi. Ma uit in jur si vad ca votul meu nu conteaza. De ce-as mai sta?

N. Raducanu spunea...

@Fluieratorul
Vrei sa pleci? Foarte bine, dar baga de seama la sfatul meu, care sunt in vest de peste 20 de ani. Ca sa reusesti dincolo trebuie sa indeplinesti cel putin doua conditii: sa stii la perfectie limba; sa ai relatii bune, care sa te introduca in munca pentru care ai calificare. "Vad ca votul meu nu conteaza". Dar dincolo crezi ca votul conteaza prea mult? Nemultumiti de situatia lor in tara sunt peste tot. De pilda anual parasesc Germania 120.000 germani, ce pleaca in Australia, Noua Zeelanda, Norvegia etc. In Germania traiesc acum 100.000 de cetateni americani, iar acum au navalit in Europa occidentala tunisienii. Ca roman nu vei fi tratat ca american, ci mai curand ca tunisian...

Fluieratorul spunea...

Stimate d-le Raducanu, poate ca in alte parti ale lumii n-as duce-o spectaculos mai bine ca roman, si votul meu tot n-ar conta, dar alta ar fi "normalitatea"...

Nu vreau in State, ca am avut ocazia o buna bucata de vreme, si in afara de colegii de serviciu impecabili si citeva locuri absolut fantastice, in sine viata in State nu mi-a placut, dar si daca m-as duce acolo, probabil ca as fi tratat ca un roman venit in America, si nu ca un american. Nu m-as astepta la altceva...

Am umblat destul ca sa stiu ca nu exista nicaieri ciini cu covrigi in coada, dar din fericire stiu si ca prin alte parti caprele proprii conteaza mai mult pentru fiecare decit caprele vecinilor. Eu, de fapt, vreau sa-mi salvez capra, vreau ca ea sa fie fericita, impreuna cu caprele vecinilor, si ca eu sa nu mai port urme de dinti in spate...

Pastrind proportiile, si nemtii calificati pleaca din Germania din acelasi motiv din care eu vreau sa plec din Romania: sint oameni care stiu ca sint buni, vad ca precaritatea creste, vad ca pilele prevaleaza competenta si vad ca viata din jur se dezordoneaza. Oamenii pleaca acolo unde cred ei ca se vor putea pune in valoare mai bine si vor fi mai recunoscuti si mai respectati. Acolo unde isi vor permite luxul respectului de sine. Luxul acesta este "normalitatea" pe care eu mi-o doresc. Nu sint vreun orgolios, stiu ce-mi poate pielea, si nu mai vreau sa fiu calcat pe cap de tot felul de nulitati cu spatele asigurat. Limbile vorbite si calificarea sint ultima mea problema... :)

Sanatate si toate cele bune!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...