joi, 10 decembrie 2009

Anticomunismul explicat celor care-l practică, deşi n-au cunoscut comunismul

Un foarte interesant post pe voxpublica(unde, slavă domnului, mai sunt şi oameni cu mintea întreagă, nu doar idioţi ca Pătrăşconiu şi ITMorar!), "Campania pectorală", scris de Mircea Boştină. Citiţi-l cu atenţie! Merită!
La fel de interesant este însă un comentariu , semnat adrianS, care este o metaforă a "anticomunismului dobândit", care bântuie printre mulţi tineri, ce n-au cunoscut comunismul, dar îl urăsc visceral. Şi cu el, tot ce li se spune că este "comunist". Citiţi şi acest text, şi meditaţi la el. Explică multe!
"Interesant. Daca tot suntem la metafore. Intr-o cusca erau 10 maimute, babuini daca preferati. Intr-un colt al custii a fost plasata o banana. Imediat, una dintre maimute a sarit sa insface banana. In clipa in care maimuta a atins banana, celelalte maimute au fost improscate cu un jet de apa de la gheata, ceea ce le-a creat o senzatie foarte neplacuta. Acest lucru s-a repetat ori de cate ori una dintre maimute reusea sa atinga banana. In scurt timp, maimutele au invatat lectia si, in momentul in care una din ele se apropia “in mod periculos” de banana, toate celelalte maimute tabarau pe ea si o impiedicau sa-si materializeze intentia. Dupa un timp, una dintre maimute a parasit cusca si a fost inlocuita de o alta maimuta. Evident, primul gest al nou venitei a fost sa se repeada catre banana, si tot la fel de evident a fost ca nu a fost lasata sa faca acest lucru, primind si o corectie zdravana. Apoi, o alta maimuta a fost inlocuita, si scenariul s-a repetat. Printre cele mai agresive maimute, s-a numarat si aceea care fusese introdusa mai inainte, si care fusese zdravan chelfanita cand incercase sa faca un gest similar. Ei, dupa un timp, toate maimutele au fost inlocuite, rand pe rand. Niciuna dintre maimutele din cusca nu avea experienta jetului de apa rece, dar, totusi, ritualul continua.Acum, sa privim ceea ce se intampla in Romania. La 20 de ani de la caderea comunismului, in campanie a plouat cu acuzatii de “comunism”, iar cel care a condus cruciada “anticomunismului” a fost chiar Traian Basescu (care, sa ne amintim, a fost unul din cei care au “insfacat” banana, la timpul respectiv).Suntem un popor liber, care ne alegem presedintele prin vot liber exprimat, in mod democrat, dar, in acelasi timp, suntem niste maimute jalnice care nu putem iesi din cusca manipularilor de tot felul.Acum, ca sa fiu, onest, precizez: nu am sustinut ca Basescu a fost singurul candidat care a manipulat vartos, dar el a fost, fara indoiala, cel mai abil."

4 comentarii:

Adrian Năstase spunea...

Şi pe mine mă amuză eticheta de "comunism" aplicată total aiurea de inşi care evident nu au habar ce înseamnă. Iniţial mă enerva, dar acum m-am obişnuit.
Cât despre experimentul cu maimuţele, nu cred că este real; maimuţele nu sunt chiar atât de proaste. Oamenii, în schimb...

Anonim spunea...

Salut Costel! Kripo sunt. Sa facem un mic exercitiu logic. Principiul enuntat in postul tau e valabil si pentru nazism. Majoritatea covarsitoare a oamenilor (maimutelor?)condamna national-socialismul pentru ca a provocat rau, desi nu l-au cunoscut. Li s-a spus sau au citit ca asa a fost. De ce n-ar avea dreptul cei care n-au cunoscut comunismul sa-l conteste asa cum contesta nazismul cei care nu l-au cunoscut? Sau crimele comunismului sunt insuficient dovedite fata de cele ale nazismului? Pitesti sau Sighet nu exista la fel ca Treblinka sau Dachau? Mi se pare ca judecam cu doua masuri. O sa-mi spui ca nu suporta comparatie? Ca, virgula, comunistii au construit si hidrocentrale? Si nazistii au facut autostrazi.
Mi se pare ca sunt doua doctrine care au facut, fiecare, milioane de victime. Doar ca unii au pierdut razboiul mondial 2 iar ceilalti au fost in tabara invingatorilor. Desigur ca invinsii pot fi oricand condamnati iar invingatorii, nu pot fi. Mi se pare corect, invingatorul ia totul. Inca un exercitiu de imaginatie. Sa zicem ca nazismul n-a existat si se ajungea la o confruntare militara directa intre capitalism si comunism. Asa cum isi dorea Churchill si cum n-a vrut Roosevelt. Sa zicem ca bolsevicii erau invinsi si ieseau la iveala mai devreme toate grozaviile de gen Katyn, Siberia, gulag etc. Nu-i asa ca azi aveam voie sa condamnam comunismul oricand, chiar daca nu l-am cunoscut?

Dan Stoica spunea...

Prima data a fost aici: http://www.andreeavass.ro/blog/2009/06/cum-se-naste-o-paradigma/ (blogul fostei "domnisoarei idioate"; s-a maritat, intre timp). Si morala extrasa poate fi diferita, in functie de context si de tabara!

Constantin Gheorghe spunea...

Kripo, nu despre fundamentul moral al condamnării comunismului, ca totalitarism, vorbesc eu, ci de formarea de reflexe condiţionate. Reflexele condiţionate nu vor împiedica apariţia unui nou totalitarism. La nemţi a fost mai mult decât negarea nazismului, a fost construcţia unei culturi democratice. Care la noi nu există. Există, cum spuneam, doar reflexele condiţionate...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...