miercuri, 30 decembrie 2009

Republică, măreaţă şatră absurdă!

Azi e 30 decembrie. În principiu, cu sau fără Mihai I în ţară, abdicat de bună voie sau "abdicat" cu mâna strânsă în uşă, asta ar trebui să fie Ziua Republicii. Acum, democraţii pot fi şi monarhiile constituţionale, şi republicile, aşa cum regimuri totalitare pot fi şi sub monarhii, şi în republici. Aşa încât contează mai puţin cum s-a născut Republica în România, ci unde se află acum.
Aici lucrurile sunt simple: Republica noastră este o şatră absurdă! Un sistem politic haotic şi absurd, în care ultima grijă a cetăţenilor şi a politicienilor este respectarea instituţiilor şi a regulilor, în care deciziile se iau după cele mai absurde şi mai cretine criterii, în care scandalul ca la uşa cortului ţine loc de dezbatere şi în care datul cu jula este sport naţional.
Stau şi mă întreb: dacă în 1990 am fi revenit la monarhie, ar fi fost altceva? Sau de zece mai scriam, pe blog, evident! "Monarhie, măreaţă şatră absurdă!"? Nu ştiu ce mă face să cred că totul ar fi fost la fel, doar că băsescu ar fi premier! Acum e doar un monarh în devenire.
Poate că e semnul unui progres. Poate evoluăm spre "Republică, măreaţă monarhie absurdă!" Deşi putem şi altfel: "Şatră, măreaţă monarhie absurdă!" Oricum, absurdul va fi constanta vieţii noastre, în vecii vecilor, amin!

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...