duminică, 13 ianuarie 2013

Imposibila dezbatere publică


 
 
Prieteni, suntem o țară de nebuni! Dar nebuni-nebuni! Dacă faci ceva, se reped la tine haite de idioți, care îți vor reproșa măsurile luate, îți vor demonstra că ești un dobitoc, care nu mai merită să facă umbră pământului, dând de înțeles că știu ei mai bine ce e de făcut. Sigur, unii dintre ei, când au avut ocazia să demonstreze ce pot, au făcut căcatul praf!
 
Dacă nu faci, e la fel! Din diverse motive, situația României impune continuitatea unor politici publice. Ei bine, alte haite de isterici sar pe tine: ”de asta am luptat noi la pașopt, ca să nu le-o trageți ălora de-i dădurăm noi jos pentru voi?! Tăiați în carne vie! Jos FMI, MMI, PPI!” Ce mai contează că FMI, MMI, PPI au pâinea și cuțitul, și sadismul de a le folosi cum cred ei că ne pot pedepsi mai bine pentru nerespectarea angajamentelor României?
 
De aici imposibilitatea unei dezbateri publice decente, care să ducă la formarea unui consens în privința unui proiect pentru România. De 23 de ani ne luptăm degeaba unii cu alții, ne înjurăm, și ne pierdem timpul în dispute sterile, fără nicio relevanță. În loc să evoluăm, involuăm. Ne ascundem în spatele unor pseudo-ideologii, încercăm să imităm modele despre care știm că nu ni se potrivesc, obsedați de părerea celorlalți despre noi, vrem să intrăm pe sub pielea puternicilor zilei, cu un servilism care le face greață până și lor, și rătăcim în căutarea societății capitaliste perfecte, în care nimeni nu mai are grija nimănui, pentru că de toate se ocupă Dumnezeul-Piață.
 
Zic să fim sănătoși! Cum ne așternem, așa vom dormi. Până acum am avut parte mai mult de coșmaruri. Și lucrurile nu au cum fi mai bune, câtă vreme tot punem bolovani ascuțiți sub saltea... 

Un comentariu:

Karakas spunea...

Impartasesc sentimentele tale. Nu am auzit nici un politician sa critice acest tip de capitalism. Ma astetan mai ales la cei de stinga sa fie mai vocali. Banuiesc ca au dat au jurat cu mina pe fundita sa slujeasca noul diavol. O fi fost si un capitalism bun, nu stiu, dar asta nu face decit sa polarizeze in mod extreme societatea, sa creeze doua clase: cei care au si cei care nu au. Nu reusim sa gasim echilibrul pentru ca sistemul nu permite asta. Este un sistem pervers, o gaura neagra in care suntem toti atrasi, vrem sau nu.

Un lucru este sigur: totul costa. Romania, ca si alte state est europene, are de platit costul occidentalizarii. Romaniei i s-a dictat o reteta economica, care a ruinat-o, dar I-a imbogatit pe altii. Ai nostril, ca brazii, au participat din plin la distrugerea a tot ce au facut inaintasii (ca si rusii de altfel).

Nu cred ca cineva intreg la cap poate sa mai aibe speranta in vreun miracol economic. Miracolul, bula, "the bubble" nu exista decit atunci cind se fura caciula de la unul la altul. Ironic, asta s-a intimplat pe scara uriasa in SUA si s-a extins peste tot ca o molima. S-a transmis ca o boala contagioasa visul American "dream big" pe tot globul.

Suntem toti cobaii unui experiment ingrozitor, inuman. Unii scapa, altii nu.

Solutia? Cred ca tot o intoarcere la un tip mixt de socialism, cu capitalism la scara redusa, si multiplicarea actorilor economici prin spargerea monopolurilor. Dar cine sa faca asta? Biserica? Doamne Doamne?

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...