marți, 1 ianuarie 2013

Economia, extremă urgență!

 
 
 
Urmează doi ani foarte grei pentru toți românii, ani când trebuie să plătim datoriile făcute-degeaba!-de băsescu și gașca, sub pretextul ”salvării României de la dezastru”. Nu suma de plată ar fi, totuși, marea problemă, ci intervalul scurt de timp în care trebuie plătită și, mai ales, capacitatea extrem de redusă a economiei românești de a genera resursele necesare plății datoriei externe.
 
Ei bine, această problemă, a capacității economiei de a genera resurse, nu se poate rezolva peste noapte, și nu cu dogme economice. Ce mă îngrijorează la USL este atât absența unei gândiri economice coerente, cât și dogmatismul gândirii liberale, care, de fapt, se rezumă la a lăsa lucrurile la voia întâmplării. Să fim onești: PNL a irosit patru ani, în perioada 2004-2008, în care putea genera schimbări de substanță în structura aparatului productiv, pretextând că statul e prea prost pentru a face așa ceva în economie.
 
Nici acum nu văd mari schimbări în gândirea economică liberală. Risc o ”profeție”: dacă USL se va rupe, motivul rupturii acesta va fi: diferențele de viziune în plan economic. Nu lupta pentru putere, nu lupta pentru controlul banilor publici. Iar Crin Antonescu este incapabil să medieze astfel de conflicte.
 
Nu știu când va fi prima criză majoră în USL, dar ne putem da seama de unele lucruri cât de curând. Asta însemnând construcția Bugetului și Acordurile cu FMI, cel existent și cel viitor. Faptul că liberalii au ușuit FMI în timpul guvernării Tăriceanu este departe de a juca în favoarea României. Este cazul ca USL să înțeleagă că acum politica trece pe planul trei sau patru, pe unu urcând economicul și pe doi socialul, care nu se reduce la salarii și la pensii.
 
Poate că nu ar fi rău ca PSD, PNL și PC să constituie un grup de lucru, care să construiască o abordare comună a problemelor economice, inclusiv la nivel ideologic. În fond, USL este o mare coaliție centristă: nu ar trebui să fie prea greu să-și construiască o viziune în domeniu, pragmatică, și cât mai dezideologizată cu putință. Niciun subiect și nicio soluție nu trebuie să fie tabu, nici impozitarea, nici privatizarea, nici intervenția statului în economie, nici reformele în serviciile publice.
 
Economia României trebuie să rămână una mixtă, cu o prezență solidă a statului în domeniile strategice. Statul poate fi și bun administrator, și decident strategic, cu o condiție: să vrea. Iar din punctul meu de vedere unul dintre mesajele transmise de cetățeni statului, în 2012, a fost acela că a venit vremea să se ia în serios și să-și facă treaba cum se cuvine. Sper că USL a înțeles acest mesaj, și va începe să repună statul în funcțiile sale firești, începând cu economia.  

5 comentarii:

Karakas spunea...

Nu cred ca USL a inteles.

Ponta anunta ca din cauza compromisului PSD cu PNL nu se poate trece la cota unica de impozitare. Iar atunci cind se va trece vor fi doua trepte: de 8% si 16%. Ridicol! Asta inseamna de fapt perpetuarea indefinita a saraciei !

http://www.mediafax.ro/economic/ponta-impozitarea-diferentiata-a-veniturilor-nu-va-fi-probabil-introdusa-in-acest-an-10421564

Karakas spunea...

Cred ca am gresit in mesajul precedent. Vroima sa spun ca dl.Ponta a anuntat ca din cauza aliantei PSD cu PNL nu se poate trece la cota PROGRESIVA de impozitare

ANONIMUS spunea...

Toate statele care au avut succes economic a reusit ca statul sa fie reprezentat de catre decidentii si responsabilii comuniunii de afaceri care au decis impreuna cu politicul, mersul problemelor.Japonia este un exemplu.Singapore,etc...Doar naivii cred ca in USA conduce guvernul si presedintele, problemele economice.Este condusa de marea finanta si reprezentantii economiei.Cand politicul se joaca de-a economia fara a avea o responsabilitate economica este o nenorocire.La noi in afara de hotii sadea si smecherii care se imbogatesc furand statul ,nu avem o economie viabila care sa se gandeasca si sa se imbogateasca fara a ajunge la puscarie si cu capul spart.In SUA dorinta de a prospera fara a se gandii la repercusiunile sociale nu duce la ceva bun.In restul ,Koreea de sud ,China,Singapore etc ,nu este nici o democratie reala, doar ca conducatorii sunt destul de intelepti sa inteleaga ca fara ca toata lumea sa prospere, economia ajunge de rapa si se ajunge la violente sociale .Nimeni nu face pomeni sociale ci isi feresc pielea.Daca acesti "inteligenti" nu gasesc intr-un an, 5-6 solutii economice , pentru ca Romania sa prospere , si sa faca un pact intre toate partidele care sa urmeze calea ne ia dracu'pentruca politicienii stiu doar sa "rostogoleasca"datoria care va creste tot mai mult.Cand o sa ajunga FMI-ul sa renunte la datorii, vom fi platit datoria de cateva ori.Cateva industrii locale la care avem si resurse exista, plus ca agricultura trebuie sa devina o resursa importanta.E o rusine ca Norvegia si Israelul sa aiba rezultate mai bune la grane intr-un sol slab la care noi ar trebui sa avem rezultate inzecite.Sunt curios ce vor face ,pentruca din pacate din bune intentii nu poti prospera.Nu poti impartii echitabil din nimic.Doar sa nu furam tot si sa incepem sa construim.Noi asteptam.

Anonim spunea...

Chiar nu înţeleg despre ce e vorba aici... USL?! PSD? PDL? PDL? PC? PPDD? UDMR? FDSN? Am fost minţit de atâtea ori în ultimii 23 de ani încât nu reuşesc sa mai pun botul la o nouă minciună, oricât aş vrea. Noua putere a făcut atâtea compromisuri, a absorbit ca un Always de buna calitate atâtea putori şi scursori pedeliste, uneperiste şi independente încât termenul "doctrină" nu mai poate avea sens. M-am trezit în Parlament cu Udrea şi cu Oprea. M-am trezit că Boc dă cu şampanie, de revelion, în populaţie, aşa cum făcea stăpânul lui în alte vremuri. Cine conduce, cine e condus?! Bizonii sunt fericiţi că au avut încă o petrecere sadea de Anul Nou, cu transmisii în direct de la Becali şi Cioabă. Poate asta vrea boborul, poate ăsta e boborul. Gheorghe dragă, te rog, nu mai scrie. Hai să ne aşezăm împreună pe plută, să aşteptăm să ne ia apa mare... Altceva, ce.

Anonim spunea...

Nu sunt datoriile băseștilor.

Toată gașca a semnat, în 2009, acordul cu FMI, toți au stat cu capul plecat în fața tartorului Isărescu, purtătorul de cuvînt al bancherimii internaționale, adevăratul guvernator al României.

Au semnat inclusiv pentru reducerea spre jumătate a numărului spitalelor, apropo de altă gargară antibăsistă foarte amnezică la propriile complicități ticăloase. Le vor redeschide (sau măcar o bună majoritate a lor) ? Să fim serioși.

USLiștii (guvernul Ponta mai ales; unii usliști sigur nu vor fi încîntați de drumul pe care s-a pornit) sînt executanți fideli ai ordinelor globaliste. Se vede și se va vedea.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...